Moszkva: Azeri csapatok támadtak egy települést a békefenntartók övezetében

2022. március 27. 8:35
Oroszország az ukrajnai háború miatt vélhetően kivonta békefenntartói egy részét a dél-kaukázusi régióból, amit az azeriek a jelek szerint igyekeznek is kihasználni.

Oroszország szombaton azzal vádolta meg Azerbajdzsánt, hogy csapataival behatolt és csapásokat mért Hegyi-Karabah orosz békefenntartók által ellenőrzött övezetében. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az azeri csapatok az utóbbi napokban török Bayraktar TB-2 drónokkal négy alkalommal támadták a hegyi-karabahi erők állásait Furuh településének térségében. Az azeri erőket felszólították, hogy vonják ki alakulataikat az övezetből. A védelmi minisztérium közlése szerint a békefenntartók jelenleg a helyzet rendezésén fáradoznak.

A nemzetközi elismeréssel nem rendelkező Hegyi-Karabah sajtójelentések szerint átmenetileg hadiállapot bevezetéséről döntött. A legfrissebb összecsapásokban pénteken három örmény vesztette életét. Azerbajdzsán szombat este visszautasította a vádat, hogy megsértette volna a 2020 novemberében kötött háromoldalú tűzszüneti egyezményt, amelynek keretében orosz békefenntartókat telepítettek a térségbe. A bakui vezetés egyben azt vetette az örmény erők szemére, hogy még mindig nem vonultak ki olyan területekről, amelyek Azerbajdzsánnak ítéltek oda.

A Hegyi-Karabahhal kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020 őszén éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődött, örmények ellenőrizte enklávé és az örmények által elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. Jóllehet, a felek 2020 novemberében fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben rendszeresek a konfliktusok. A helyi sajtó nemrég arról cikkezett, hogy Oroszország vélhetően kivonta békefenntartói egy részét az ukrajnai háború miatt, és ezzel destabilizálta a dél-kaukázusi régiót. Moszkva egyelőre nem erősítette ezt meg.

(MTI)

(Fotó: Katonai díszszemlével ünneplik meg a hegyi-karabahi háborúban Örményország fölött aratott azerbajdzsáni győzelmet Bakuban 2020. december 10-én. MTI/EPA/Poman Ismayilov)

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ormenyorszag a KBSzSz tagja igy de, van hozza koze.

Az amerikaiak különleges hadművelete, mert ugye ők sem háborúznak, csak fegyvereket, tanácsokat adnak, mert ők olyan jók..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés