GDP: Magyarország megelőzte Portugáliát, Románia továbbra is mögöttünk

2022. március 25. 8:18
2021-ben 2 százalékponttal kerültünk közelebb az uniós átlaghoz, ezzel a visegrádi országok közül a legnagyobb fejlődést értük el – számol be az Eurostat adatai alapján a Világgazdaság.

Az Eurostat a legfrissebb adataiban megerősítette, hogy Magyarország újabb lépést tett a fejlett tagállamok felé – írja a Világgazdaság.

Magyarország vásárlóerő-paritáson számított GDP-je 2021-ben 2 százalékponttal került közelebb az uniós átlaghoz, a 2020-as 74 százalék után tavaly már a 76 százalékát tette ki. Ezzel a visegrádi országok közül a legnagyobb fejlődést érte el, hiszen míg Lengyelország felzárkózása 1 százalékpontos volt, addig Csehország 1, Szlovákia pedig 2 százalékponttal még távolodott is az átlagtól. Ezzel Magyarország megelőzte az 1986 óta uniós tagállam Portugáliát, ezzel egy hellyel előrelépett a GDP-rangsorban.

Románia 2021-ben az erős felzárkózása ellenére még két hellyel mögöttünk állt,

és lassabb is volt a felzárkózása – értékelte az adatokat Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője. Jelezte, tavalyi eredményével Magyarország a tagállamok között a 20. helyen állt. Az elmúlt bő évtizedben a körülöttünk lévő mezőny alapjaiban rendeződött át: Lengyelország a 22. helyről a 19. helyre, Litvánia a 24. helyről a 16. helyre lépett előre, miközben Portugália a 18. helyről a 21.-re, Görögország a 15.-ről a 26. helyre, Szlovákia pedig a 19.-ről a 25.-re csúszott vissza. Magyarország és Lengyelország között kifejezetten szoros a verseny, most épp ők állnak 1 százalékponttal előrébb.

Regős Gábor egyfajta kettősségre mutatott rá: a felzárkózás 2008-tól 2017-ig tartó első szakaszában alig kerültünk közelebb az uniós átlaghoz (64 százalékról 69 százalékra), de 2017 és 2021 között már sokkal intenzívebb volt a felzárkózás a 6 százalékpontos közeledéssel. Ez egyrészt

a 2008-as válság elhúzódó hatását mutatja,

másrészt cáfolja azt a vélekedést, hogy az elmúlt évek növekedése csak a kedvező külső körülményekből vagy éppen az uniós forrásokból fakad, hiszen uniós források korábban is voltak – magyarázta.

(Nyitókép: YouTube / Pénzbook)

Összesen 119 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kommunisták alatti lemaradásunk összehasonlító számokban az egy főre eső GDP alapján:

1937 és 1989
Magyarország 100 és 100 egység
Görögország 77 és 194
Portugália 78 és 166
Spanyolország 79 és 384
Olaszország 113 és 540
Németország 283 és 689
USA 558 és 741

Tehát a mögöttünk lévők megelőztek bennünket, az előttünk lévők pedig elhúztak.
Ne feledjük: Olaszország és Németország szintén frontország voltak.
Forrás: Baják László, Somogyi Gyula: A szocialista gazdálkodás fekete könyve, Budapest Business Klub, 2002, 8.old.

Érdekes, hogy Szlovákia, noha bevezette az eurót, a 19.-ről a 25.-re csúszott vissza.

Ujhelyi már csak tudja! Ő mindig a tények embere volt, még így kampányidőszakban is, az EU parlamentbe is messze földön híres szakértelme miatt ment, egyáltalán nem azért, mert szüksége volt a mentelmi jogra a Szeviép ügy miatt (ahol ugye még bírókat is vesztegetett a bírói függetlenségre amúgy annyira érzékeny baloldal...)
Bezzeg az ellenzék adót csökkentene és kiadásokat növelne, hiszen a közgazdaság a kisujjukban van, ezt már fölényesen bizonyították 2002-2010 között, és most is ugye ugyanazok akarnának visszajönni.

Igen, évek óta mondom: az utóbbi években bezzeg-Szlovákia nagyon rosszul teljesitett. Amúgy ott elég sok a bezzeg-magyarországozó cikk mostanában...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés