Gyurcsány: Ami a devizahitelesekkel történt, az disznóság

2022. március 23. 12:20
„Rendesen átverték őket” – írja a DK elnöke, majd a Fideszt is megvádolja azzal, hogy a forintosítással „elengedték” a bankokat. Csupán arról feledkezett meg Gyurcsány, hogy az általa vezetett kormány nem tett semmit az árfolyamok elszabadulása ellen, hogy visszafordítsa a folyamatokat.

Gyurcsány Ferenc egy videót osztott meg a Facebook-oldalán, amely a devizakárosultakról szól. A volt miniszterelnök bejegyzésében kiemelte, hogy „ami a devizahitelesekkel történt, az disznóság. Rendesen átverték őket. Először a bankok. Aztán meg Orbán kormánya a forintosítás árfolyamával, a bankok elengedésével. Mocskos munka volt. ”

A DK elnöke hozzáfűzte: „Mi majd kinyitjuk ezeket a szerződéseket. Mert ezt követeli az igazság, és sok százezer ember élete.”

Nem ez az első eset, hogy a DK ígéreteket tesz a devizahitelek miatt megkárosult állampolgárok felé, ezt korábban Dobrev Klára is megtette már. Pusztán annyiról feledkeznek meg, hogy a Gyurcsány-kormány nem tett semmit az árfolyamok elszabadulása idején a fogyasztókért.

 

Kik a felelősök?

Róna Péter, az ellenzék korábbi államfő-jelöltje egy megszólalásában kifejtette, hogy szerinte kik a felelősek az ügybenSzerinte a magyar gazdaság korábbi vergődésének első helyen álló oka a devizahitelezés bevezetése volt, melyért

hét embert tett felelőssé: Járai Zsigmondot, Király Júliát, Simor Andrást, Gyurcsány Ferencet, Bajnai Gordont, Oszkó Pétert és Felcsúti Pétert.

Mindez abból a Schiffer Andrásnak címzett leveléből derült ki, amelyben bejelentette, hogy távozik az LMP alapítványának éléről és a magyar közéletből.

Róna ezen vádjai 2012 novemberében kerültek nyilvánosságra. Levelében akkor arról írt: „A magyar gazdaság és társadalom vergődésének okairól sokat lehetne írni és mondani – írtam és mondtam is – de van egy, amely nézetem szerint az összes többit maga mögé utasítja, ez pedig a devizahitelezés.”

Százezrek élete ment tönkre

A közgazdász úgy látta, életek százezrei mentek helyrehozhatatlanul tönkre, a fizetőképes kereslet nagyon hosszú időre megroppant, maga a bankrendszer működésképtelenné vált, kis- és középvállalatok tízezrei dőltek be, munkahelyek százezrei szűntek meg, és a Magyar Nemzeti Bank elvesztette a monetáris folyamatokra gyakorolható hatását egy hazug, csalárd termék bevezetése miatt.

Róna leírta, hogy 2006-tól kezdve kétségbeesetten küzdött a devizahitelezés leállításáért, amiért meg is kapta a kókler minősítést a devizahitelezés megalkotóitól. „Kik voltak ők? Hát Járai Zsigmond, Király Júlia, Simor András, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Oszkó Péter és Felcsúti Péter” – sorolta a neveket. Szerinte Oszkó Péter és Felcsúti Péter dolgozta ki azt a banki magatartási kódexet, ami végtelen cinizmussal nemhogy nem vetett véget, hanem egyenesen szentesítette a devizahitelezést.

A közgazdász szerint

azok, akik ezért a „disznóságért” személyesen felelősek, több mint egymillió embert fosztottak meg mindenüktől.

Nyitókép: Facebook

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Feri! Akkoriban többen szóltak neked külföldről, hogy nem lesz jó a deviza hitelezés. De te nagy ívben tettél rá,mert a bankok érdekeit képviselted!
Tényleg gyalázat, amit műveltél emberek százezreivel!

Róna Péter tévedett amikor a felelősöket megnevezte.
Egyetlen közvetlen felelős van, ez pedig a Gyurcsány Ferenc által vezetett kormány. Nekik volt lehetőségük megengedni a devizaalapú hitelezés elszámolási módot
Róna Péter abban is téved, amikor devizahitelezésről beszél. Nem devizahitelezés volt, hanem forint hitelezés, csak az elszámolás módja történt deviza alapon.
Miért nem tiltakozott erőteljesebben Járai Zsigmond által vezetett jegybank?
A válasz a konvergencia programban vállaltak miatt, mivel a Gyurcsány kormány egészen 2006 évig tervezte 2007, majd 2008, 2009 években bevezetni az eurót. Amennyiben ez megtörténik kedvező átváltási kulcs lett volna.
Ugyanakkor felelős az EU, mert szemet hunyt a valótlan, hamis konvergencia adatok felett és csak a választások után hozta nyilvánosságra. Ekkor tudtuk meg, hogy az ország a csőd peremén lebeg. Amennyiben a választások előtt mindez nyilvánosságra kerül a balliberálisok elvesztik a választást és minden másképpen alakul.

Úgy látszik Gyurcsány és bandája a brüsszelitáknak most ezt szolgálja meg.

,,Bazmeg, Gyurcsotany idejen 270 volt az eur, a chf meg 200.,,

Mesterségesen. A valóságban azonban már akkor 350-400 forint között mozgott. Amennyiben 2008-ban nincs az IMF és EKB hitel mindez a gyakorlatban megjelent volna.

Gyurcsány Ferenc és bandája ugyanaz a hazug társaság amely 2006 öszödi ,,bevallásban,, megjelent.
jÓ ERŐS BŐR VAN A KÉPÜKÖN. A NASA BIZTOS JÓ ÁRAT FIZETNE ÉRTE.

Az IMF-nek küldött szándéknyilatkozat 13. pontja tartalmazza, hogy tervezték a devizaalapú hitelek forintosítását.
MIÉRT NEM HAJTOTTÁK VÉGRE?

,,13. A kormány megállapodásra törekszik a kereskedelmi bankokkal a háztartások devizahitel-felvételekből eredő kockázatainak mérséklése érdekében, és tervezi egy, a magánszférára vonatkozó adósságrendezési stratégia bevezetését is. A javasolt megállapodás három elemből állna: (1) az adós kérésére a bankok lehetővé teszik a hitelek futamidejének meghosszabbítását, rögzített havi törlesztések mellett; (2) azok az adósok, akik fokozott kockázatnak vannak kitéve a devizaárfolyamok ingadozása miatt, külön díjazás nélkül átválthatnák deviza alapú hiteleiket forinthitelekre, és (3) abban az esetben, ha egy adós nem képes a fennálló hitelét törleszteni, kérésére a bankok átmenetileg csökkenthetik a törlesztések összegét. Amennyiben ezek az elképzelések eredménytelennek bizonyulnak, további adósságrendezési technikákat is megvizsgálunk.,,
https://hvg.hu/gazdasag/200811..

Ez a gyurcsányi már pont olyan pofátlanul hazudik, mint Orbán!

Tisztelt Gonda úr!

Szükségesnek tartom kiegészíteni az Ön írását, mert több témában pontatlan.
1. Lényeges különbséget kell tenni a deviza hitel és a deviza alapú elszámolási hitel között. 1996 évig - ahogy Ön is írja - csak devizahitelezés történt, melyet devizában folyósítottak és devizában kellett törleszteni. A kamatfizetés is devizában történt. Ilyen hitelek azoknak a vállalkozások volt, akiknek export tevékenységük volt. Több ilyen hitelt készítettem és részt vettem a tárgyalásánál. 2007 évig pénzügyi tanácsadással kapcsolatos vállalkozásom keretében.
2. Amit a rendeletből idéz az mind igaz,hozzátéve az csak a devizahitelezésre vonatkozik és nem vonatkozik a forinthitel deviza alapú elszámolásra.
3 Hamis állítás, hogy a devizaalapú elszámolási hitel tematikáját 2003-ban dolgozták ki. Ennek cáfolata a http://mek.oszk.hu/19100/19119.. linken található írás 105. oldalán található.
4. A felelősség kérdéséről Berecskereki 2022. március 23. 13:05 hozzászólásomban írtam.

Hangsúlyozom, hogy ezt a hozzászólásomat kiegészítésnek szántam.

,,Az miért nem zavar senkit, hogy ezek a hitelek soha a kurva életükben nem láttak svájci frankot, csak abban "jegyezték"?,,

Tévedsz mert egy személy biztos akad. Az üzletfeleimnek kidolgoztam, hogy mit figyeljenek és amikor aktuális lesz jelezzenek és a megoldást kidolgozzuk. Egy kivételével 2006-2007 év elején megkerestek és végrehajtottuk azt amit az akkori kormánynak és MNB vezetésének - beleértve a Bankszövetséget is - meg kellett volna tenni.

A disznóság az volt amit Gyurcsány Ferenc az országgal művelt és most is művel a feleségével és a háttérbandájával.
Diktatúrában az ilyen személyeket a rács mögé dugnák, a kulcsot pedig eldobnák.

2002-2004 években még lehetett bízni, hogy 2008 évben már euróval fogunk fizetni. 2005-2006 években már biztosra lehetett venni, hogy belátható időn belül nem fogjuk bevezetni az eurót.
Amennyiben 2002 után azt a gazdaságpolitikát folytatták volna, amit a FIDESZ folytatott, akkor 1,4 lett volna az átváltási kulcs
A balliberálisok kormányzásával azonban 3-4 kulcsra lehetett számítani ha bevezetik. A teljesítményük azonban ezt nem tette lehetővé, mivel egyetlen évben sem teljesítették a bevezetéshez szükséges kritériumot.
Azóta okosabbak lettek? A frászkarikát! Csak butábbak és aljasabbak lettek.

,,Milyen devizahitel volt az, amit forintban kaptak meg a hitelesek?,,

Gyurcsány hitel. Gyurcsány volt a biztosíték az örök adósságra, a vagyonvesztésre. ;-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés