Vizsgálják, hogy került-e vörösiszap a Sajóba

2022. március 13. 19:14
Magyarországon nincs szabad szemmel látható nyoma a szennyezésnek.

Orosz Örs Nyitra megyei képviselő arról számolt be a Facebook-oldalán, hogy ökológiai katasztrófa zajlik a Sajón, mert a folyó vörösiszappal szennyezve közelít Magyarország felé. A hírt több sajtóorgánum is átvette – adta hírül a Telex.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a portál megkeresésére elmondta, hogy ők is március 13-án reggel, az említett internetes közlés révén értesültek a problémáról.

A hivatal munkatársai elkezdtek dolgozni, a Miskolci Vízügyi Igazgatóság azonnal másodfokú készültséget rendelt el, fokozott figyelőszolgálatot teljesít.

A szóvivő hozzátette, a négynapos ünnep ellenére a hazai mérések megkezdése mellett elindult egy mérőcsapat Szlovákiába is.

Az egyszerűbb méréseknek vasárnap este már lesz eredménye, a bonyolultabb laborvizsgálatok eredménye azonban csak később várható.

A Sajó magyar szakaszán nincs szemmel látható nyoma a szennyezésnek, igaz a Sajó addig több helyen is hígul, két nagyobb folyó, a Rima és a Bódva is hígíthatja az esetleges szennyezést – írta az első észlelésekről az oldal.

Bár egyelőre minden hangsúlyozottan csak feltételezés, de a vízügy már értesítette a vízkivételezési helyeket. A Sajó ezen szakaszán ívóvízcélú felhasználás nincsen, inkább csak mezőgazdasági. Ha szükséges, akkor ezeket a vízkivéteket lezárja a hatóság,

Már két hete folyik a szennyezett víz a folyóba

Az említett bejegyzés szerint mindenesetre állítólag több mint két hete folyik az egykori alsósajói vasércbánya (Siderit) altárójából a vörösiszappal kevert szennyezett víz a folyóba, és a folyó vizének vasszintje jelenleg kétezerszerese a megengedett értéknek, emellett kén is került a vízbe, így a folyó élhetetlenné vált az állat és rovarvilág számára.

A képviselő azt írja, hogy értesítette a szlovák és a magyar hatóságokat is, mivel a Sajó Szlovákiából Borsod megyébe, Miskolcra folyik tovább.

Nyitókép: Orosz Örs Facebook-oldala

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés