Fővárosi parkolási ügyek: Horváth Csaba vizsgálja, őt viszont az ügyészség gyanúsítja

2022. március 11. 16:00
Elképesztő helyzet alakult ki a fővárosi vizsgálóbizottságban, miután a zuglói polgármester is kutakodik az elmúlt 25 év korrupciógyanús ügyeiben, közben ő maga is érintett lehet. Ám mindenki hallgat.

Amikor a hóhért akasztják – nagyjából így érezheti magát Horváth Csaba, amióta vesztegetés gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki és házkutatást tartottak nála. A zuglói polgármester ugyanis tagja annak a fővárosi vizsgálóbizottságnak, amely többek között az elmúlt 25 év esetleges korrupciógyanús parkolási ügyeit vizsgálja. Érdekes, hogy az ő meghallgatása már 2020 októberében is felvetődött, amikor arról döntött a testület, kiket invitál meg maga elé.

A parkolási téma koordinátora, Baranyi Krisztina vetette fel, hogy mint regnáló zuglói polgármestert, őt is faggassák ki. Horváthot váratlanul érte ez a megjegyzés, úgy reagált, őt nem érdemes meghallgatni. (Az más lapra tartozik, hogy a ferencvárosi politikus először azt hitte, Horváth 2010 és 2014 között volt a XIV. kerület első embere, de miután rájött, hogy tévedett, gyorsan korrigált, azt javasolta, a hivatalban lévő polgármestereket is hallgassák meg.) Ezt végül nem szavazta meg a többség.

Horváth–Baranyi-csörte

Egyébként így utólag érdemes felidézni, miket mondott Horváth a parkolás ügyében másfél évvel ezelőtt. Egy biztos, a viselkedéséből semmi nem utalt arra, hogy ő is sáros lehet, sőt. Először is

az MSZP-s politikus alaposan beszólt Baranyi Krisztinának,

a meghallgatandók listájának összeállítása ugyanis meglehetősen kaotikusra sikeredett, ezért közölte vele, hogy „kezdünk szétesni és nevetségessé válni”. Majd kioktatta a ferencvárosi polgármestert, hogy mielőtt kérdezni akarnak, illett volna elolvasnia az 1994-től fellelhető összes dokumentumot. Baranyi nagyon zokon vette kollégája – ahogy fogalmazott – „kioktatását és minősítéseit”, és kijelentette, ugyanilyen minőségű hozzászólásokat legutoljára a fideszes polgármester elődjétől, Bácskai Jánostól hallott a parkolással kapcsolatos munkája során.

Horváth ezután magyarázkodásba kezdett, és sajnálatát fejezte ki, hogy „Krisztina a lelkére vette”, és közölte, nem kioktatni akarta, hanem praktikus megállapítást tett arra vonatkozóan, hogyan kellene a vizsgálóbizottságnak végeznie a munkáját. Arra utalt,  legyen egy protokoll, ami azt jelenti, hogy tájékozódnak a fellelhető dokumentumokból, jegyzőkönyvekből, s legyen arra vonatkozó koncepció, milyen stratégia alapján szeretnének eljutni a végkifejletig. S megerősítette, ne minden polgármestert hallgassanak meg, hanem csak azokat, akik tudnak releváns információt adni. Szerinte egyébként ez a testület csak szakmai és politikai következtetések levonására alkalmas,

a jogi lépéseket majd a főváros vezetésének kell megtennie.

Fél évvel később azonban kiderült, sok értelme nem volt azon vitatkozni, hogy kiket hívjanak meg a meghallgatásra, ugyanis senki nem tett eleget a bizottság meghívásának. A legtöbben nem is reagáltak, néhány politikusnak, szakembernek a konkrét időpont nem volt megfelelő. Így a téma előadója, Baranyi Krisztina beszélt röviden a parkolás elmúlt éveiről. Azt vázolta, ő mit szeretne tudni. Többek között azt, mi igaz abból, hogy a cégek és a kerületek között megkötött szerződésekben attól tették függővé a vállalkozási díjakat, hogy „ki mennyit adott le a bevételéből, a nyereségéből a politikusoknak, pártoknak”.

A ferencvárosi polgármestert érdekelné, hogy a Fidesz az elmúlt tíz év alatt miért nem szüntette meg ezt a helyzetet, sőt szerinte a kezdeti szigorításokat enyhítés követte. Végül az is nagyon foglalkoztatja, hogy a jelenlegi, azaz a Karácsony-féle vezetés miért nem változtat ezen, hiszen az ő kampányígéretükben is benne volt a parkolás egyszerűsítése, felhasználóbarátabbá tétele, illetve az, hogy átláthatóbbá, egységessé teszi. A monológja után le is zárták a napirendi pontot, Horváth Csaba akkor nem szólt hozzá.

Senki nem reagált, hallgat Horváth, Baranyi, Havasi

Két hete pedig robbant a korrupciós bomba több MSZP-s érintettel, köztük Horváth Csabával. Ezért levélben fordultunk hozzá, és megkérdeztük, nem kíván-e lemondani a fővárosi vizsgálóbizottsági tagságáról, miután ez a testület foglalkozik az elmúlt 25 év korrupciógyanús parkolási ügyeivel. A zuglói polgármester nem válaszolt. Ugyanígy hallgat Havasi Gábor, a testület elnöke. Tőle arról érdeklődtünk, szerinte maradhat-e a vizsgálóbizottságban Horváth Csaba. Megírtuk neki, amennyiben igennel válaszol, akkor adjon rövid indoklást is. Ha viszont nemmel, akkor arra is kíváncsiak vagyunk, mit kíván tenni annak érdekében, hogy megszűnjön a zuglói polgármester tagsága? A sajtófőnökén keresztül telefonon próbáltuk elérni Baranyi Krisztinát is.

Visszahívást ígértek, de azóta is csak várjuk a ferencvárosi polgármester reakcióját.

Tehát nem lehet tudni, mi lesz Horváth Csaba sorsa, ám könnyen előfordulhat, hogy a fővárosi vizsgálóbizottság meghallgatja.

Az egyik kormánypárti tag ugyanis azt kérte a testület elnökétől, gondoskodjon Tóth Csaba, Horváth Csaba, Molnár Zsolt és Baja Ferenc meghívásáról, hogy az érintettek a sajtóhírekben megjelent állításokkal kapcsolatban képviselhessék az álláspontjukat. A KDNP-s Bagdy Gábor szerint ugyanis „tartozunk azzal a budapestieknek, hogy hogy ebben az ügyben is tiszta vizet öntsünk a pohárba”. Információink szerint Havasi Gábor még nem válaszolt Bagdynak.

Horváth feljelentést tett

A legfrissebb fejlemény az, hogy Horváth lemondás helyett ellentámadásba ment át, több lap ellen feljelentést tett. A polgármester úgy fogalmaz: „A velem kapcsolatban tényként megfogalmazott valamennyi hamis váddal és hazug állítással álláspontom szerint a rágalmazás bűncselekményét követték el és emiatt feljelentést teszek, mert még közszereplőként, kampányidőszakban sem vagyok köteles ezeket eltűrni. Ezen felül valamennyi médiummal szemben, amely ezeket a hamis vádakat tényként írta le, híresztelte sajtó-, majd kártérítési (sérelemdíj iránti) pert is indítok nagy nyilvánosság előtt elkövetett jó hírnév megsértéséért.”

Nyitókép: Horváth Csaba, a fővárosi MSZP-frakció vezetője, Zugló polgármestere és Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, a háttérben V. Naszályi Márta, Budavár polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2020. szeptember 30-án (MTI/Mónus Márton)

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés