Horn Gábor: Mélyre süllyedt Orbán az ellenzék durva gyalázásával

2022. február 15. 9:34
„Hogy valaki a kihívójának a nevét nem mondja ki egy egyórás beszédben, az egyfajta frusztrációnak is felfogható” – véli a volt SZDSZ-es politikus.

Kampányindító volt, de abban az értelemben szokásos, hogy Orbán Viktor megint csak a sajátjaihoz beszélt. Egy miniszterelnöktől elég furcsa, hogy egyetlenegy, a táborán kívülieknek szóló, nem sértő megjegyzése sem volt. Sértő viszont sok – foglalta össze röviden Orbán Viktor szombati évértékelő beszédét a Klikk FM Politikai Nagyító című műsorában a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Ez egy pártrendezvény volt, ahol természetesen azt mond a miniszterelnök, amit akar, de normális parlamenti demokráciákban az évértékelő a parlamentben hangzik el és az országról szól – hívta a fel a figyelmet a politológus.

Kijelentette, hogy „mélyre süllyedt Orbán Viktor.

Ilyen durva gyalázása a másik félnek, amit most összehordott a baloldalról, még soha nem volt.

Pedig most kicsit sem a baloldalról van szó. A kormány ellen nem a baloldal szövetkezett, nem Gyurcsány és szegény Bajnai, aki nagyon messze tartja magát a politikától és évek óta nem vállal benne szerepet. Egy széles körű, nemzeti összefogást látunk, amely a konzervatívoktól kezdve, egészen a radikális zöldekig tart. Szó sincs arról, hogy itt baloldali összefogás lenne. Ez a baloldalizás tudatos törekvése Orbánéknak, hogy beleszorítsák az ellenzéket ebbe a szerepbe. Lényeges, hogy ne hagyja magát”.

Az összefogás jelentős és fontos része a baloldali pártok szövetsége, de legalább ilyen fontos része a liberálisok, a konzervatívok, a zöldek összefogása – fejtette ki Horn Gábor. „Szó sincs arról, hogy kommunisták uszultak volna a nemzet ellen. Viszont Orbántól mégis egy harci kürtöket fújó, a maga értékrendjével is túlzásba kerülő ember kampánybeszédét hallottuk, ahol csak a sajátjainak beszélt” – tette hozzá. A volt SZDSZ-es politikus szerint, „a baj az, hogy úgy van beállítva, mintha a nemzet nevében, a nemzetről szólna, ennek következtében sokan úgy érezhetjük, hogy mi nem vagyunk a nemzet részei.

Orbán azt is gondolja, hogy mindazok, akik nem rá szavaznak, azok, akik nem úgy gondolkodnak, mint ő, azok mind nemzetellenesek”

Semmi nem véletlen Orbánnál, ellentétben Márki-Zay Péterrel, aki emberi formában beszél, többször hibázik, aztán elnézést kér – hasonlította össze a retorikát Horn Gábor. „Orbánnál minden ki van számolva, mérlegen kiporciózva. Azon sem csodálkoznék, ha ezeket előzetesen fókuszcsoportokban meg is kutatnák, láthatóan még a viccek is kimódoltan be vannak illesztve a rendszerbe, igaz, nem túl szellemesek” – véli a politológus.

Orbán próbálta emelni a tétet az erőteljes, szinte háborús szövegekben, amit felvállaltan, keményen elmondott, de a félelem fontos eleme volt a beszédének – véli Horn Gábor annak kapcsán, hogy Márki-Zay Péter nevét nem ejtette ki a beszéd során. A politológus hozzáteszi: „hogy valaki a kihívójának a nevét nem mondja ki egy egyórás beszédben, az egyfajta frusztrációnak is felfogható. Pedig tudatos, de könnyen negatív oldalra fordulhat az is, hogy úgy csinál, mintha nem lenne az ő kihívója”.

Borítókép: MTI/Mohai Balázs

Összesen 167 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem azt mondta Lajos! Azt mondta, hogy benneteket is szeret!
DDD

Orbán azért nem ejtette ki a kihívója nevét, mert fogalma sincs ki lesz az.
(Egyébként Gyurcsányt és Bajnait név szerint is megemlítette,
úgyhogy, ha stílusos akarok lenni: nem azt mondta, Gábor.)

Elég sajátos világlátásuk van ezeknek...

Horn G. megpróbál ellentámadni, mert Márki-Zay gyalázkodásaival szembe akarja helyezni az állítólagos Orbán ellenzék--sértegetéseket. Csakhogy ez meddő erőlködés, mert a szellemes-erélyes kritika nem sértegetés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés