Jönnek Hieronymus Bosch, El Greco és Matisse remekművei a Szépművészetibe

2022. február 3. 19:19
Nagyszabású kiállításokkal készül az előttünk álló évre a Szépművészeti Múzeum.

A Szépművészeti Múzeumban Bosch-, Matisse- és El Greco-kiállítás, a Magyar Nemzeti Galériában többek között Vaszary- és egy Art deco-tárlat várja idén a látogatókat. Az intézmény közleménye alapján a Szépművészeti Múzeum tervezett kiállításairól olvashatnak az alábbi hírben.

Ebben az évben teljeskörűen befejeződik a múzeum épületének felújítása, elkészül a Szépművészeti Múzeum Barokk szárnya, így megnyílhat a Régi Képtár 1800-ig terjedő időszakot bemutató állandó kiállítása is. Az elmúlt évben megnyílt, jelentős tárlatokat (Preraffaeliták, Gerhardt Richter, Cezanne-től Malevicsig) újabb, az európai múzeumi világban is egyedülálló kiállítások követik: 2022-ben minden bizonnyal a Szépművészeti Múzeum valaha volt legerősebb kiállítási programja várja a látogatókat.

 

Szépművészeti Múzeum 2022

 

Isteni csábítás. Erotika és szenvedély öt évszázad mitológiai ábrázolásain
Kamarakiállítás, Michelangelo-terem
2022. február 10. – április 10.

A görög mitológia isteneinek, félisteneinek és halandó szereplőinek szerelmi történetei korokon és stílusokon átívelő népszerűségnek örvendtek az európai képzőművészetben. A szenvedélyes érzésekkel és erotikus kalandokkal teli históriák a római költők, leginkább Ovidius tolmácsolásában váltak közismertté. Az ókori görögök által saját képükre és hasonlatosságukra teremtett, valódi emberi tulajdonságokkal felruházott istenekkel és istennőkkel bárki könnyen azonosulhatott. Az olümposziaknak az alkotásokban ábrázolt tettei és érzései, a vonzalom, a csábítás, a másik fél közeledésének elutasítása vagy elfogadása, a beteljesült vagy viszonzatlan szerelem – mind kortalan és örök téma az emberi életben és a művészetben egyaránt.

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeinek anyagából összeállított kamarakiállítás ezeket a témákat járja körül mitológiai ábrázolásokon keresztül. A harminckét kiválasztott mű különböző korokban születtek a 16. századtól a 20. századig, Európa eltérő területein és különböző képzőművészeti műfajokban. Találkozhatunk Michelangelo rajza után készült rézmetszettel, éppúgy, mint Daumier és Gauguin grafikai lapjaival, valamint Ferenczy Béni és Maillol szobraival vagy Benczúr Gyula és Székely Bertalan festményeivel. A mitológiai történetek feldolgozásai széles skálán mozognak a finoman erotikus hangvételű alkotásoktól a testi szerelem kendőzetlen ábrázolásáig, ezért a tárlat megtekintését 16 éven aluli látogatóinknak csak szülői felügyelettel ajánljuk. 


Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa 
2022. április 8. – július 17.

Hieronymus Bosch egyedülálló művészete a mester halála után több mint ötszáz év elteltével is számos megoldatlan rejtélyt tartogat számunkra. A múzeum a gondosan válogatott közel kilencven műalkotással – köztük tizenegy saját kezű festménnyel, ami a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét teszi ki – kívánja bemutatni azokat az örök emberi témákat, amelyeket Bosch oly eredeti és rejtélyekkel telített módon fogalmazott meg a műveiben: az erény és a bűn közötti választás, a hit és az igazság kérdései, a vágyak korlátlan megélése és féken tartása, az emberi lét szellemi minőségének kérdése. Célunk Bosch világának megelevenítése, a késő középkor szellemi és vizuális kultúrájának megidézése az emberi létezésről alkotott elképzelések bemutatásával: az emberi életút mint földi zarándoklat értelmezése, minden válaszútjával, bűnös útvesztőjével, érzéki kitérőivel és a kor által felkínált spirituális fogódzók megjelenítésével. 

Saját kezű festményei és rajzai mellett az életmű előzményeihez kapcsolódó alkotások, továbbá műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók lesznek a budapesti tárlaton, amely nemcsak Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása lesz Bosch műveiből és művészetéről, de a teljes nemzetközi múzeumi világot tekintve is az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlatának ígérkezik.

 

Henri Matisse
Remekművek a párizsi Pompidou Központból
2022. július 1. – október 30.

A 2022 júliusában nyíló tárlat Henri Matisse első reprezentatív kiállítása Magyarországon. A párizsi Pompidou Központból érkező kulcsművekből álló válogatást más európai közgyűjteményekből érkező darabok egészítik ki. A több mint 100 művet felvonultató kiállítás 8 kronologikus-tematikus szekcióban mutatja be Matisse életművét a korai alkotásoktól egészen az ötvenes években készített papírkivágásokig, az oeuvre olyan központi jelentőségű kérdéseit érintve, mint a vonal és a szín viszonya vagy az enteriőr és az alak összefüggései. A kiállítás egyúttal a matisse-i életmű műfaji sokszínűségét is megvilágítja, ugyanis a festményeken túl egyedi és sokszorosított grafikai alkotások (különös tekintettel a művészkönyvekre és borítótervekre), és szobrok is helyet kapnak a tárlaton. Külön szekcióban mutatjuk be a művész késői fő művéhez, a vence-i dominikánus kápolnához készített monumentális üvegablakterveit. A kiállítás katalógusában külföldi és hazai szerzők tanulmányai mellett Matisse saját írásaiból is közlünk válogatást, melyek meghatározó része első alkalommal jelenik meg magyar fordításban.

A kiállításra érkező remekművek jól szemléltetik Matisse egyedülálló pályájának sokszínűségét. A mester sokat utazott, sok helyről szerzett inspirációt, de nem lehet azonosítani egyetlen helyszínnel sem. „Egy sokkal távolabbi és sokkal csodálatosabb világot fedezett fel, az Öröm világát.”

 

El Greco
2022. október 27. – 2023. február 19.

A kiállítás célja, hogy széles körű áttekintést adjon az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, El Greco (1541–1614) életművéről, bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését.
Ez lesz az első El Grecónak szentelt nagyszabású tárlat Magyarországon: ezzel régi adósságot törleszt a nagyközönség felé a Szépművészeti Múzeum, melynek kivételes jelentőségű spanyol festészeti gyűjteménye Spanyolországon kívül Európában a legtöbb El Greco-művet őrzi. A kiállításra a világ számos nagy presztízsű közgyűjteménye, például a madridi Museo Nacional del Prado és a Museo Thyssen-Bornemisza, a párizsi Musée du Louvre, a londoni National Gallery és a washingtoni National Gallery of Art kölcsönöz alkotásokat. El Greco munkássága mellett szándékunk bemutatni azt a kontextuális környezetet is, amelyben a művész élt, tanult és alkotott, szemléltetve, miként sajátította el és építette be műveibe az őt ért hatásokat, több itáliai mester tanítását és a tőlük átvett mintaképeket. A tárlaton El Greco két legszorosabb követője, fia, Jorge Manuel Theotokopulosz és Luis Tristán munkái is szerepelni fognak. A mintegy nyolcvan alkotás, köztük több mint negyven saját kezű remekmű révén a látogatók az egész életművet átfogó módon ismerkedhetnek meg El Greco egyedülálló művészetével.
A kiállítás kurátora dr. Leticia Ruiz Gómez, a spanyolországi Patrimonio Nacional Királyi Gyűjteményének igazgatója, a készülőben lévő új El Greco-életműkatalógus szerzője.

 

Hantai/Klee. Egy másik absztrakció
2022. december 7. – 2023. március

Hantai Simon születésének századik évfordulóját 2022. december 7-én a budapesti Szépművészeti Múzeum kamarakiállítással ünnepli meg. A Biatorbágyról elszármazott nagy európai mester és családja 2016-ban nyolc festményt ajándékozott a múzeumnak. A tervezett kamarakiállítás bemutatja ezt a nagyvonalú, az életmű valamennyi állomását tükröző adományt, valamint az első párizsi évek inspirációs forrásait is vizsgálja.

Hantai 1948 és 1952 között rendkívül újító módon nyúlt az európai modernista hagyományhoz. Az amerikai absztrakt expresszionista, késői szürrealista és colour-field festőkhöz hasonlóan a magyar származású alkotó festészetét is erősen inspirálta Paul Klee művészete.

Klee, Miró és mások tanulmányozása nélkül Hantai Simon nem válhatott volna azzá a világhírű alkotóvá, akivé később, pliage-festményeinek az elkészítésével vált. Klee szellemi öröksége, sajátos formavilága Hantai érett művein is csöndesen megbúvik, tápláló, tiszta forrásként. 

Nyitófotó: Szépművészeti Múzeum

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minden tiszteletem azért, hogy ezeket (is) megcsinálja a Baán László.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés