Újabb vizsgálóbizottság alakult a fővárosban, a Fidesz revansról beszél

2022. január 26. 11:33
A közgyűlés döntött arról is, hogy időalapú – 30, illetve 90 perces – mobiljegyeket vezetnek be a BKK járatain március 1-jétől, amelyek nem korlátozzák az átszállások számát.

Fővárosi Közgyűlés mai ülésén vette napirendre a Városháza eladása kapcsán felállított vizsgálóbizottság jelentését.

A bizottság alelnöke, a momentumos Soproni Tamás hétfőn hozta nyilvánosságra a testület megállapításait, amelyet a baloldali többségű grémium fogadott el aznap, leszavazva egyben Kovács Péter (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök által készített 36 oldalas tervezetet.

A jelentés lényege, hogy a főváros jelenlegi vezetése részéről nem született a Városháza eladásáról szóló döntés, a Főpolgármesteri Kabinet csupán az épület további fejlesztésére vonatkozó irányokat határozott meg 2020 novemberében. Emellett az ingatlanértékesítések teljes dokumentációját átnézve nem találtak bizonyítékokat az irányított pályázatokra, sőt a fővárosi önkormányzat ingatlanértékesítési eljárása „a teljes átláthatóságra épül”. A baloldali többség által elfogadott összegzés emellett odáig ment, hogy – Karácsony Gergely nyilatkozataihoz hasonlóan – orosz titkosszolgálati hátteret sejtet az ügy mögött.

A Kovács Péter által készített összegzés szerint ugyanakkor

a Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége és Karácsony Gergely az első pillanattól kezdve megpróbálta tagadni és eljelentékteleníteni a kirobbant botrányt és a nyilvánosságra került tényeket.

Kovács Péter a szövegben kitért arra is, hogy a bizottság eredményes munkája a kezdetektől szándékosan kudarcra volt ítélve, mivel a közgyűlés a Fidesz-KDNP javaslatával szemben baloldali többségű bizottságot szavazott meg, a grémium baloldali tagjai a kezdetektől nyíltan a prekoncepcióikat hangoztatták.

A délelőtti szavazás előtti vitában Kovács leszögezte: több alkalommal akadályozták a bizottság munkáját, ennek ellenére egyértelműen bebizonyosodott, hogy napirenden volt a Városháza eladása, még az is kiderült, hogy 40 milliárdot kértek volna az épületért.

Az is nyilvánvalóvá vált, hogy működött a jutalékos rendszer az ingatlaneladások kapcsán.

Mint mondta, 28 ilyen gyanús esetet találtak. Kovács Péter beszélt arról is, hogy a felvételeken az azokon megnevezett személyek szerepeltek, így például Bajnai Gordon volt miniszterelnök. Kiderült az is, hogy Mocsárosdűlő egy része is eladó volt. Kovács összegezése szerint a baloldal egyszerűen el akarja tussolni ezt az ügyet.

Ezzel szemben Soproni Tamás azt hangoztatta, hogy a Fidesz által beterjesztett javaslat nem volt más, mint a propagandaállításaik felmondása. A terézvárosi polgármester inkább megköszönte a közgyűlésnek, hogy lehetőséget adott egy ilyen vizsgálóbizottság felállítására.

Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere felszólalásában azt hangoztatta, hogy semmilyen tényt, dokumentumot, adatot nem sikerült felmutatni, amely alátámasztaná a vádakat. Önök az első pillanattól tudták, hogy ez az egész egy hazugság – mondta Horváth, aki jelezte: javaslatot nyújtottak be az V. és VII. kerületi szerintük gyanús ingatlaneladások vizsgáló bizottság felállítására

A KDNP-s Bagdy Gábor ugyanakkor arra emlékeztetett: 

a közgyűlés úgy állította össze a tagokat, hogy éppen a vizsgáltak legyenek többségben.

Ugyanezt emelte ki Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője aki arra mutatott rá, hogy baloldal ugyanazt mondta a botrány kirobbanásának elején, minta mit végül megállapított. Hangsúlyozta: a nyomozóhatóság ki fogja derítnei, hogy ki hazudott ebben az ügyben. Láng egyben furcsának tartja, hogy baloldalt nem érdekli, miket mondott Bajnai Gordon a hatpárti baloldali koalíció működéséről elmondott. 

Ismert, a vizsgálóbizottságot azután állították fel, hogy az Index tavaly novemberben azt állította: a Karácsony Gergely féle városvezetés el akarja adni a Fővárosi Önkormányzat műemléki védelem alatt állóépületét. Később a magát az Anonymusként feltüntető-álarcos alak több hangfelvételt is nyilvánosságra hozott, amely az alapállítást alátámasztó beszélgetések hangzanak el.

A grémium egyébként múlt héten Karácsony Gergely főpolgármestert is meghallgatta, aki már azt is érthetetlennek nevet, hogy miért működik egyáltalán a bizottság, hiszen ők soha nem akarták eladni a városházát. A főpolgármester orosz titkosszolgálati módszerekkel végrehajtott politikai rágalomhadjáratnak titulálta az ügyet.

A főpolgármester kamu hangfelvételekről beszélt, majd miután Kovács Péter XVI. kerületi polgármesternek (Fidesz-KDNP) erre visszakérdezett, hogy ezzek azt állítja-e, hogy ezek a felvételek nem valósak, úgy válaszolt: „azt állítom, hogy sz...rok rá, hogy mi van ezeken a hangfelvételeken", ugyanis emberek beszélgetnek egymás között, így semmit nem bizonyít a felvétel.

A Fővárosi Közgyűlés a vita után először megszavazta Karácsony Gergely azon javaslatát, amely szerint a testületnek nem kell figyelembe vennie a vizsgálóbizottság kisebbségi véleményét,

majd 18 igen, 12 nem és 3 tartózkodás mellett tudomásul vette a grémium jelentését. 

 A közgyűlés a mai ülésen megszavazta azt a baloldali előterjesztést is, hogy hozzanak létre egy, az V. és a VII. kerület 2019 előtti ingatlanértékesítési gyakorlatát vizsgáló eseti bizottságot. Erre már a hét elején javaslatot tett Karácsony Gergely, arra hivatkozva, hogy a letartóztatásban lévő Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke korábban gyanús ingatlanügyletet kötött két fideszes vezetésű kerülettel.

Elterelő hadművelet a Fidesz szerint

A Fidest-KDNP képviselői revansnak és figyelemelterelésnek tartják az úk vizsgálóbizottság felállítását, ezért nem is delegáltak tagokat a testületbe. Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület Fidesz-KDNP-s polgármestere a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén közölte: a főváros vezetése a zűrös ügyekről akarja elterelni a figyelmet a vizsgálóbizottsággal, és kérdésesnek nevezte, hogy a főváros gyakorolhat-e felügyeletet a szuverén önkormányzat felett.

Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint nagy tévedés, hogy a főváros a független V. kerület gyakorlatát kívánja vizsgálni, és felvetette, hogy így akár nemzetközi ügyekben „vagy űrkutatási ügyekben” is vizsgálódhatnának. Úgy vélte, a bizottság létrehozása arról szól, hogy a városvezetés „meg akar szabadulni a Városháza-ügy terhétől”, az egyfajta „revansnak” tekinthető, és felvetette, miért nem a VII. kerület vizsgálja a korábbi önkormányzat ingatlanértékesítéseit, hiszen neki lenne erre kompetenciája. Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP) szerint

egyik kerület esetében sincs joga vizsgálódni a fővárosnak,

és elképzelhetetlennek nevezte, hogy egy másik önkormányzat ügyeibe ilyen szinten beavatkozzon a főváros. A politikus azt firtatta, ha a Schadl-ügy miatt akarja a kerületi ingatlanértékesítést vizsgálni a főváros, akkor vajon a Schadl-ügyben érintett egyetemek vizsgáztatási gyakorlatát is vizsgálni fogják-e. Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármester dicséretesnek nevezte a főpolgármester beismerését, hogy viszontválasz a bizottság felállítása. A politikus „a legsötétebb demagógia felé tett lépésnek” nevezte a bizottság felállítását.

Karácsony Gergely főpolgármester a bizottság felállítását a többi között azzal indokolta, hogy „ha kivizsgáltuk a semmit, vizsgáljuk ki a valamit is”, hiszen – mint mondta – rengeteg ingatlaneladás történt, ami szoros összefüggésben van az elmúlt 30 év legnagyobb korrupciós ügyével. Szerinte szükséges megnézni az V. és VII. kerületi ingatlaneladásokat, ahol - mint fogalmazott - "bűnözők" vásároltak ingatlanokat a piaci ár töredékéért. Niedermüller Péter (DK) VII. kerületi polgármester szerint az ingatlaneladások összefüggésben vannak a kormány igazságügyi államtitkárát is érintő korrupciós üggyel, és meg kell érteni, hogyan tudott egy ilyen rendszer működni. 

Niedermüller Péter vezeti

A közgyűlés úgy döntött, felállítja a héttagú bizottságot Niedermüller Péter vezetésével. A testületnek a közgyűlés márciusi ülésén kell beszámolnia, a bizottságba a Fidesz-KDNP nem delegált tagokat. A bizottságnak meg kell vizsgálnia

az önkormányzatok ingatlanértékesítési pályázatait,

hogy megfelelnek-e a felelős vagyongazdálkodás előírásainak, nyilvánosságuk és a pályázati határidők hossza megfelelő-e, továbbá az ingatlanértékesítésekről szóló döntések nyilvánossága megfelelő-e. Azt is vizsgálnia kell, hogy az önkormányzatok az elővásárlási jog gyakorlása tekintetében a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményei szerint jártak-e el. A közgyűlés többsége még a vizsgálóbizottság felállítása előtt úgy döntött, él elővásárlási jogával nyolc V. kerületi ingatlan – raktár, üzlethelyiség – esetében, 850 millió forintért.

A vitában Láng Zsolt azt mondta, politikai akciónak tartja a döntést, amire elszór egymilliárd forintot a főváros, és azt firtatta, valóban mindegyik helyiségre elengedhetetlen szüksége van-e a fővárosnak. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jelezte: az ingatlanokat a megvásárlás után még ebben az évben szeretnék eladni. Karácsony Gergely főpolgármester szerint az V. kerületi önkormányzat nevében eljáró ügyvéd mindent megtett, hogy a főváros ne tudjon élni elővásárlási jogával, ezért fontos az V. és VII. kerületi ingatlaneladásokat vizsgáló bizottság felállítása.

Időalapú mobiljegyek

A közgyűlés döntött arról is, hogy időalapú – 30 illetve 90 perces – mobiljegyeket vezetnek be a BKK járatain március 1-jétől, amelyek nem korlátozzák az átszállások számát. Az időalapú jegyek ugyanazokra a BKK-járatokra lesznek érvényesek, mint egy vonaljegy, Budapest közigazgatási határán belül a MÁV-HÉV vonatjain és a Volánbusz "kék" járatain is elfogadják majd őket. A 30 perces mobiljegy 530 forintba kerül majd, a 90 perces 750 forintba.

A 30 perces időalapú jeggyel 29 perc 59 másodpercig, a 90 perces jeggyel pedig 89 perc 59 másodpercig lehet felszállni

egy újabb BKK járatra, és azzal el lehet utazni Budapest határán belül bármeddig, így a jegyek nem csak 30 illetve 90 percig használhatók. Az időalapú jegyeket kizárólag mobiltelefonnal lehet majd megvásárolni, a mobiljegy-applikáción keresztül. A közgyűlés elfogadta a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. 2022-es üzleti tervét, amely egész éves nyitvatartással és fokozatosan emelkedő vendégforgalommal számol. A vendégforgalmat a 2020-2021-es válságévek alacsony, 1,5-1,7 millió fős bázisáról közel 3 milliós szintre tervezi növelni a BGYH. A társaság a 2021-es 1,3 milliárd forint veszteséggel szemben erre az évre 1 milliárd forint adózott eredménnyel számol.

Kezdődik a Gellért-fürdő felújítása

A BGYH az árbevételt közel kétszeresére, 12 milliárd forintra kívánja növelni, amit többnyire a forgalom fokozatos emelkedésével és jegyáremeléssel kíván elérni. A tervek szerint július 1-jétől 8,7 százalékkal nőnek a belépőjegyárak, a nemzetközi turizmusban érintett fürdők esetében pedig 20 százalékos emelést terveznek. A társaság júniusban elkezdi a Gellért-fürdő felújítását, a Széchenyi fürdőt a klasszikus üzemidőn kívül rendezvényhelyszínként is használják majd, a Rácz-fürdőt pedig a tervek szerint novemberben nyitják meg.  

A mai ülés elején letetette képviselői esküjét a fideszes Wintermantel Zsolt, aki az összeférhetetlenség miatt lemondott Nagy Gábor Tamás a helyét foglalja el a Közgyűlésben.

A nyitóképen: Demonstrálók a Fővárosi Közgyűlés 2021 november 21-i ülésén. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Összesen 101 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mint a szép emlékű Népi Ellenőrzési Bizottság.

Onnan kezdeném Fidesz-képviselőként a vizsgálatot, hogyan és kik választották meg Schadl Györgyöt a Végrehajtó Kamara elnökének, és igaz-e, hogy Schadl György anyja Gyurcsány Ferenc mellett dolgozott?

Törvényes eladás esetén törvényes az eladás, hiába, ez még Izraelben is így dukál.
Nem törvényes esetén pedig nem törvényes, azaz bűncselekmény.
Itt az eladások törvényesek voltak, hiszen bejegyezték törvényesen a tulajdoni lapokat és ennyi.
És akik bejegyezték, névvel, pecséttel, azok nem a Fidesz volt, de még csak nem is Orbán Viktor.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés