A világon elsőként a BME TTK nukleáris képzéseit vizsgálta átfogóan a NAÜ

2022. január 23. 9:56
A BME úttörőként adott otthont a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség legmagasabb szintű tudásmenedzsment támogató missziójának. Az oktatási programok elismerő értékelést kaptak.

2021. december 14-17. között a BME Természettudományi Kara (BME TTK) fogadta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértői delegációját a BME nukleáris vonatkozású BSc és MSc szintű képzéseinek felülvizsgálatára – olvasható a bme.hu oldalán.

„A BME az első egyetem a világon, amely otthont adott a NAÜ 3. szintű tudásmenedzsment támogató missziójának (Knowledge Management Assist Visit Level 3). Az ilyen típusú missziót a legfejlettebb nukleáris programokkal rendelkező országok számára nyújtja a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség” – teszi hozzá az egyetemi portál. Mint fogalmaznak: a Műegyetem képzési programjai áttekintésével az Ügynökség célja nem csak a befogadó egyetem támogatása, hanem az is, hogy nemzetközi jó gyakorlatokat gyűjtsenek, amivel más országok egyetemeinek hasonló képzéseit támogathatják.

A delegáció tapasztalatairól Aszódi Attila, a BME TTK dékánja elmondta: „A nemzetközi szakértők az írásos dokumentumok, vezető oktatókkal és hallgatókkal folytatott személyes beszélgetések, valamint laborlátogatások után megállapították, hogy a BME nukleáris képzési programjai lenyűgöző mélységűek és széleskörűek, amelyek a hallgatók számára nagyon magas színvonalú és jól felépített nukleáris oktatást biztosítanak.”

A dékán hozzátette: „az előzetes értékelés szerint a BME nukleáris technikát tanuló hallgatói a nukleáris ipar által megkívánt kompetenciákat sajátítják el. A nemzetközi szakértők különösen nagyra értékelték az egyetemi kampuszon működő oktatóreaktorból származó oktatási és kutatási előnyöket: úgy fogalmaztak, hogy nem lehet túlhangsúlyozni annak a jelentőségét, hogy

a hallgatók egy működő oktatóreaktort használhatnak a BME területén.”

A BME nukleáris képzései 2020-ban is elismerést szereztek

A Műegyetem világszerte hetedik azon egyetemek sorában, amelyek a nukleáristechnológia-menedzsment képzéshez megszerezték a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) tanúsítványát. A BME oktatóreaktorának képzésekben betöltött szerepéről 2020 júniusában, az egyedülálló oktatási-kutatási nagyberendezés átadásának 2021-ben ünnepelt félévszázados évfordulóján is megemlékeztek az ipari és kormányzati partnerek, valamint a nemzetközi és hazai szakértők. Az oktatóreaktorban virtuális látogatást tehetnek az érdeklődők az alábbi két videó segítségével (videó1videó2)

A képzésekről ide kattintva olvashat bővebben.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valamire kíváncsiak voltak a NAÜ emberei, mert azt senki ne gondolja, hogy csak úgy, a tudomány hajtotta őket Budapestre.
Amit ebből az országból, humántőkét kiloptak, abból műutat lehetne építeni az ország legkisebb zsákfalujáig is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában