Átadták a Magyar Zene Házát

2022. január 22. 12:23
„Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, válság ide vagy oda” – jelentette ki megnyitóbeszédében Orbán Viktor.

Január 22-én szombaton átadták a Magyar Zene Házát, a megnyitón többek között Orbán Viktor is beszédet tartott.

„Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, válság ide vagy oda” – jelentette ki Orbán Viktor az átadó ünnepségen, szombaton Budapesten. A miniszterelnök kiemelte: nehéz időket él át Európa, járványok, népvándorlási hullámok követik egymást.

„Az európai energiaválság itt van a nyakunkon, a brüsszeli ideológiai nyomásgyakorlás is nő, miközben kontinensünk politikai, katonai, gazdasági és kulturális súlya is folyamatosan zsugorodik a világ többi részéhez mérve” – fogalmazott. Úgy vélte, máshol az ilyen intézmények a járvány miatt inkább bezárni, leépülni és visszahúzódni szoktak, miközben

nálunk itt áll teljes fényében ez a lenyűgöző új intézmény.

Ráadásul a Magyar Zene Háza nem magában árválkodik, hanem része egy hatalmas kulturális beruházásnak – tette hozzá. Orbán Viktor közölte: az elérhető legfrissebb adatok szerint a magyar kulturális kiadások arányaiban – igaz, holtversenyben – az első helyen állnak az Európai Unióban.

„2010-ben ugyan a középmezőnyben voltunk, de jött a nemzeti alkotmányos fordulat, és sikerült visszakapaszkodni az élre” – mondta. Hozzáfűzte: a magyarok önképének fontos része, hogy „mi kultúrnemzet vagyunk”.

Kifejtette: minden új épület kockázat, csak a kész épületre vetett első pillantás hoz megnyugvást, de közmegegyezésnek tűnik, hogy Fudzsimoto Szú kiváló munkát végzett.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Úgy látja, a japán tervező alkotta térben „mi, magyarok otthon érezzük magunkat”, talán mert a két nép, a japán és a magyar géniusz közötti távolság mégsem olyan nagy, mint a földrajz alapján tűnik. De az is lehetséges magyarázat – vélekedett –, hogy ez az épület „nem akarja megerőszakolni a környezetét”, inkább organikusan illeszkedik, idomul, harmonizál, „és ez a magyar szemnek szép”, ez a megközelítés nemcsak a japán, hanem a legkiválóbb magyar építészeti hagyományoknak is sajátja.

A miniszterelnök elmondta: nem szabad elfelejteni, hogy „​​​​​​​miként viselkedtek politikai ellenfeleink a Városliget megújításának ügyében”,

nem véletlen, hogy „​​​​​​​a főpolgármester úrnak éppen máshol akadt ma dolga”.

Látva ezt a gyönyörű épületet, a tömött sorokat, a számos nemzetközi elismerést, „​​​​​​​a Napnál is világosabb, nekünk volt igazunk – hangsúlyozta.

Közölte: a baloldal védte, ami lepusztult, lelakott és méltatlan volt, és ellenezte, ami szép, világszínvonalú és lélekemelő. „​​​​​​​Nagy a kísértés, de talán mégsem illik, hogy a magyar kultúra napján politikai revánssal foglalkozzunk”, de „​​​​​​​ne feledkezzünk el róla, csak halasszuk ezt el”, és inkább „​​​​​​​áprilisban húzzuk el a nótájukat” – mondta.

A kormányfő felidézte: 2010-ben azt akarták, hogy a Liget váljon újra a magyar kultúra fellegvárává, és így született meg a

Liget Projekt, Európa legnagyobb kulturális beruházása.

Köszönetet kell mondani Tarlós Istvánnak, akinek főpolgármestersége alatt a beruházások elindulhattak, az ő idejében a főváros és a kormány olyan olajozott együttműködést hozott létre, „​​​​​​​amelynek gyümölcseit még hosszú évtizedek múltán is élvezni fogják a budapestiek, és büszke lesz rá az egész magyar nemzet – vélekedett.

Orbán Viktor megjegyezte: az országépítők nevét a magyar nemzet soha nem felejti el, és bár kerékkötők, károgók, hátráltatók, országrombolók mindig voltak, az ő nevükre senki sem emlékszik, mert a magyar nemzet „​​​​​​​kiejti őket az emlékezetéből”.

Kiemelte: jelenlegi formájában a Liget Projekt egy félkész vállalás, egy befejezetlen mű, torzó. Éppen ezért nagyon várják már, hogy

„​​​​​​​a magyar választók áprilisban végre pontot tegyenek az ügy végére, és lezárhassuk ezt a vitát

– mondta.

 

Fotó: Ficsor Márton

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a mai európai politikai viták új fénytörésbe helyezik az európai magaskultúrát és annak küldetését. „​​​​​​​Globalizáció versus keresztény alapok, brüsszeli bürokrácia a nemzeti büszkeséggel szemben, bevándorlás versus családtámogatás, gender politika vagy gyermekvédelem” – sorolta.

Úgy vélte, ez nem egy Nyugat-Kelet, hanem egy új Nyugat-Nyugat konfliktus, és ennek következtében a kulturális elidegenedés fenyeget. „​​​​​​​Mi viszont Európát szeretnénk egyben tartani, tennünk kell tehát a kulturális elidegenedés ellen is” – jelentette ki.

Orbán Viktor szerint ezért most a magaskultúra klasszikus értékeihez kell fordulni; a magaskultúra közvetíthet, tiszteletet parancsol és odafigyelést követel „​​​​​​​ebben a bábeli zűrzavarban”. Ha van olyan magasabb rendű cél, amelynek az elérésére a zene – ideértve a magyar zenét is – alkalmas, akkor ez éppen az – mondta a kormányfő.

 

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Bővebben a Magyar Zene Házáról

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, kihirdették a Magyar Zene Háza koncertprogramját. Klasszikus, jazz, világ-, tradicionális és elektronikus zenei koncertekkel, workshopokkal, zenepedagógiai foglalkozásokkal, valamint interaktív zenetörténeti kiállítással várja a közönséget január 23-tól a Liget Budapest projekt keretében felépült intézmény. A nyitás utáni napokban zeneakadémisták adnak ingyenes koncerteket, majd január 28-tól indul az intézmény koncertprogramja, amelyre a magyarzenehaza.com honlapon zajlik a jegyértékesítés.

Az épületről készült videót az alábbiakban tekintheti meg:

Nyitókép: Ficsor Márton

Összesen 432 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most már végképp takarodnia kell a Zorbánnak!

Vissza a hatalomba azokat, akik alatt... hmmm... nos... felépült... mi is?

"Oktatás, egészségügy, KULTÚRA..."

Na, szóval szögezzük le:

Ez a "fasiszta pártállam", ez a mucsai, kultúraellenes, Budapest-ellenes, korrupt, diktatórikus stb. stb. kormányzat 12 év alatt több maradandó kulturális értéket hozott létre Budapesten, mint ami a megelőző 70 évben épült...

Jó, hogy Gelgely nem tudta megakadályozni.

Pár hónap múlva majd ott lesz, demonstrálni, hogy ő mennyire kulturált és Budapest a budapestieké.

A kultúra emberei szívét melegség tölti el. Gratula.

Azt a k...........a, ennyi bunkó, műveletlen proli hozzászólót......Balliberális zsidó barátaim, ezekre vagytok annyira büszkék, vagy otthon Ti is hánytok ezektől......a családom ellenzéki tagjai közül nem kevesen, de ugye ezen bunkók nélkül esélytelen Orbán leváltása.

Viktor!

Ez a mai valóban egy csodálatos nap a magyar kultúra szempontjából. Nem szeretnék ünneprontó lenni, de feladtad a magas labdát.....áprilisban húzzuk el a nótájukat.

Tegnap futottam össze néhány,egyébként konzervatív pedagógus - egyetemi-közép-és általános iskolai - barátommal, s pont áprilist latolgattuk, a pedagógusok, beleértve az óvodai pedagógusok szemszögéből.

Persze, támogatnak Titeket, de katasztrofális a pedagógus bérek kérdése, tanárok mennek el a pályáról őrző-védő cégekhez, mert nem tudják eltartani a családjukat a pedagógus fizetésből. Konzervatívként támogatják a január 31-i figyelmeztető sztrájkot. S azt mondják, hogy áprilisban, ha buktok, annak egyik oka lesz a pedagógus bérek megalázóan alacsony volta. S ha már erről beszélgettünk, az alacsony nyugdíjasok helyzetét sem rendeztétek két ciklus alatt, ez is egy ketyegő bomba.

Van valaki a munkatársaid között, aki figyel mindezekre, mert ha nincs, rohantok a szakadékba. S persze még van időtök ezeket az anomáliákat rendezni, holnap.

Nem veszed észre, hogy a történet a kultúráról szól.........a kulturált emberekről....s nem Rólad.

Nem akarlak megbántani, de hozzászólásodból nehezen jön át, hogy a témát illetően rendelkezel tárgyi ismeretekkel. Egy vezénylő tábornoknak egy fontos csata előtt ismernie kell a katonák hangulatát, már írtam, Napóleon a katonái között aludt a nagyobb csaták előtt, s velük beszélte meg a másnapot. Túl nagy a tét ahhoz, hogy erre ne figyeljen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés