Téli vihar sújtja az Egyesült Államokat és Kanadát

2022. január 18. 14:01
Az Egyesült Államokban 19 államra adtak ki időjárási figyelmeztetést, helyenként akár félméteres hó is lehet – jelentette internetes portálján a Newsweek hírmagazin.

Az Egyesült Államok déli és keleti részén és Kanadában hétfőtől súlyos téli vihar tombol, a heves havazás miatt több ezer repülőjáratot töröltek, néhány más kanadai tartományban is hóvihar várható. Az Egyesült Államokban 19 államra adtak ki időjárási figyelmeztetést, helyenként akár félméteres hó is lehet – jelentette internetes portálják a Newsweek hírmagazin.    

A vihar hamarosan elcsitulhat

A szövetségi meteorológiai szolgálat a Twitter közösségi oldalon közzétett üzenetében arról számolt be, hogy az ország keleti harmadát sújtó súlyos téli vihar ugyan hamarosan elcsitulhat, de a hó, a jég, a szél hatásai kiterjedt területen fennmaradnak.    

A téli időjárási figyelmeztetés ugyanakkor hét tagállamban várhatóan érvényben marad:

a délkeleti Észak-Karolina államtól a kanadai határnál fekvő, északkeleti Maine államig.      

Több mint 1700 belföldi és nemzetközi járatot töröltek

A FlightAware járatkövető oldal szerint több mint 1700 belföldi és nemzetközi járatot töröltek hétfő este, az előző napi háromezer lemondott járaton felül. A legnagyobb hómennyiség az Appalache-hegység gerincén, valamint a Nagy-tavak alsó részén várható. Heves havazásra számítanak New York állam északi, valamint New England északkeleti részén. A meteorológiai szolgálat szerint hétfőn több mint 57 centiméternyi hó esett az ohiói Harpersfield városában.    

Az északkeleti országrész feletti erős viharzóna kedden Kanada délkeleti része felé mozog” – közölte az amerikai meteorológiai szolgálat. „Arra is kell számítani, hogy a hőmérséklet további csökkenése miatt az utak lefagynak, s ez különösen veszélyessé teszi a közlekedést – figyelmeztetett a szolgálat.    

A PowerOutage.us című honlap szerint a hétfő délután áramszünetet szenvedett 120 ezer amerikai otthon közül sokban hétfő estére visszakapcsolták az áramot.    

Az Egyesült Államokkal szomszédos Kanadában sem sokkal jobb a helyzet. A torontói rendőrség a Twitteren jelentette be, hogy hétfőn a rendkívüli időjárás miatt és a járművezetők biztonsága érdekében lezárták a forgalom elől a város két autópályáját.    A kanadai kormány időjárási információs honlapja arról tájékoztatott, hogy Kanada Québec és Ontario tartományainak nagy részén hóviharriasztást rendeltek el.  Az ország legnagyobb városában, Torontóban akár 60 cm hó is várható – tweetelte Anthony Farnell, a Global News kanadai televíziós csatorna vezető meteorológusa kedden.    

Sürgősségi szabályozást vezetett be Torontó polgármestere

John Tory, Toronto polgármestere a város honlapján közzétett közlemény szerint sürgősségi szabályozást vezetett be, amely lehetővé teszi számára, hogy bizonyos területeken a hóeltakarítás idejére megtiltsa az autók parkolását.      

Számos iskola bezárt Québecben és Ontario déli részén, beleértve Toronto környékét is.    

A közel hárommilliós város öt oltási klinikája is felfüggesztette működését. Torontóban kedden 201 repülőjáratot kellett törölni a Pearson nemzetközi repülőtéren, s ez a forgalom több mint felét jelenti.

(MTI)

Fotó: Cole Burston / AFP

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés