Oroszország és Fehéroroszország közös hadgyakorlatba kezd

2022. január 18. 11:15
A hadgyakorlatot Fehéroroszország területén tartják majd február közepén.

Február 10-20. között tartják Oroszország és Fehéroroszország közös hadgyakorlatát Fehéroroszország területén – közölte kedden a minszki védelmi minisztérium, miután előző nap Aljakszandr Lukasenka elnök az operatív művelet részleteit megvitató tanácskozáson bejelentette a hadgyakorlat tervét.

A Szövetségi Eltökéltség – 2022 fedőnevű manőverek minden részletét egyeztették az orosz féllel, és a részt vevő orosz katonák, illetve hadfelszerelés egy része már hétfőn megérkezett Fehéroroszországba – közölte Viktor Hrenyin tárcavezető, illetve minisztériuma.

Lukasenka hétfői közlése szerint a hadgyakorlatokat az ország nyugati és déli határai mellett fogják tartani, szem előtt tartva a Fehéroroszországgal szemben álló, általa nem pontosított „nyugati” és „déli” erőket.

Fehéroroszország nyugati szomszédjai a NATO-hoz tartozó balti államok, délen pedig az ország Ukrajnával határos.

Az elnök emlékeztetett: decemberben állapodott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel abban, hogy az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam nyugati határainál és déli szárnyán hadgyakorlat tartanak. Megvádolta Ukrajnát azzal, hogy csapatösszevonásokat hajtott végre a fehérorosz határ közelében, Lengyelországot és a balti országok pedig azzal, hogy 30 ezer katonát állomásoztatnak a fehérorosz határ túloldalán.

A fehérorosz védelmi minisztérium szóvivőjének keddi közlése szerint gyakorolni fogják az államhatár egyes szakaszainak megerősítését ellenséges betörés esetére, valamint azoknak az illegális csatornáknak az elvágását, amelyeken fegyvereket, lőszereket és egyéb eszközöket juttathatnak be az ország destabilizálása céljából.

(MTI)

Nyitókép: Illusztráció.
MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés