Túl a csirke far-háton – Világszerte tartós inflációt hozhat az elszabadult fogyasztás és a zöld átállás

2022. január 17. 11:05

Laky Zoltán
Válasz Online
Tartósabb hiánygazdaságra rendezkedhet be a világ.

„Noha a hazai infláció a választás előtti osztogatás miatt a magasabbak közé tartozik nemzetközi összevetésben, nagyobb részben nem belső okok, hanem globális folyamatok eredménye. Ezek a folyamatok pedig tovább velünk maradhatnak, mint reméljük.

Míg tavaly úgy tűnt, a járvány miatti átmeneti jelenség lesz az infláció, egyre többen figyelmeztetnek, hogy tartósabb hiánygazdaságra rendezkedhet be a világ. Noha a világgazdaság már többet termel, mint a Covid előtt, az emberiség még többet akar fogyasztani, ráadásul kisebb karbonlábnyommal – ez pedig nem megy.

Az elszabadult infláció uralta a magyar politikát az elmúlt héten: a benzin és a gázolaj árának őszi maximalizálása után a kormány néhány alapvető élelmiszerre – köztük a csirke far-hátra – is hatósági árat vezetett be. Az ellenzék úgy értékelte a fejleményt, hogy azzal a kormány elismerte gazdaságpolitikájának csődjét, hiszen az az Európai Unió egyik legmagasabb inflációs rátájához vezetett. Eközben Orbán Viktor miniszterelnök rádióbeszédében arról beszélt, hogy ha tehetné, megállítaná az inflációt az országhatáron, vagyis arra tett kísérletet, hogy alapvetően külső okokkal magyarázza a fogyasztói árak elszabadulását.

Novemberben 7,5 százalékra rúgott Magyarországon az infláció, ami 14 éves csúcsot jelent, ráadásul az elemzői várakozásokkal ellentétben decemberben sem csökkent, hanem lényegileg változatlan maradt. Ugyanakkor alapvetően elmondható, hogy minden fejlett gazdaság komoly inflációval küzd: az Európai Unióban átlagosan 5,2 (és azon belül az eurózónában is 4,9), az OECD országokban pedig 5,8 százalékkal emelkedett novemberben a fogyasztói árindex.”

Nyitókép: Pixabay

 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Novemberben 7,5 százalékra rúgott Magyarországon az infláció, ami 14 éves csúcsot jelent"

Ügyes trükk! Egy havi inflációt hasonlít éves inflációhoz.
2007 éves infláció 8 % volt. A 2021 éves infláció 5,1 %-ra várható. Ezt a két számot kell nézni és akkor már nem lesz igaz a szerző állítása.
Máskülönben, ha a 2007 évi árváltozásokat nézzük, akkor vannak hónapok amelyek jóval meghaladják az éves átlagot.

Érdemes azonban ezen belül is éves viszonylatban megnézni a 2007 évi árnövekedést és arra tett kormányzati intézkedést.

2007 éves adat egyes fogyasztási cikkeknél

élelmiszer 11,5 % 2008 tovább növekedett 10,2 %
háztartási energia 24,6 % 2008 tovább növekedett 12,2 %
szolgáltatás 7,4 %

Portfolio írta
2022. január 12. 14:37
Decemberben 7%-kal emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, az infláció ezzel november után tovább gyorsult - derül ki a munkaügyi hivatal friss közlése szerint. Az elemzők pont ekkora áremelkedésre számítottak.

Ja, az Horn kormánya volt, egy szakaszon
1995- ben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés