Egy erős Mazsihisz a magyarországi zsidóság érdeke

2022. január 13. 12:30

Heisler András
Mazsihisz.hu
Kívánom, hogy soha ne a politikai lobbi és anyagi megfontolás diktálja elvi döntéseinket.

„Közösségi élet online térben

Tavaly a Mazsihisz operatív munkáját a mindenkori vírushelyzethez kellett igazítanunk. A vírus megtépázta közösségeinket – közösségünk több tagját elvitte a járvány. Legyen számukra könnyű a föld!

A koronavírus-járvány miatt a 2021. januári és februári programok szinte mindegyike az internetes ZOOM-platformon zajlott. Elképesztő erőfeszítések kellettek ahhoz, hogy hitközségeinkben megmaradjon a hitélet, a ZOOM láthatóan csak ideig-óráig pótolja a közösségi létet. A közösségi élet megsínylette a járványt, ami ma még fel sem fogható, hosszú távú károkat okoz hitközségeinknek. Mindennél fontosabb, hogy a biztonság fenntartása mellett innovatív eszközökkel lendületet adjunk a hit- és közösségi életnek.

Online térben zajlottak a MAZSÖK kuratóriumi ülések, az alelnökökkel való egyeztetések, a rendszeres krízismenedzsment és vezetőségi ülések, a politikusokkal való megbeszélések, a rabbiképzővel, az Európai Zsidó Kongresszus biztonsági szervezetével (SACCS) történt egyeztetések, és istentiszteleteink is.  Ez alól csupán néhány nagykövet személyes látogatása volt a kivétel. Év elején személyes jelenlétet követelt meg a keresztény egyházak által szervezett imaóra, ahol minden esztendőben egy neológ rabbi is felkérést kap gondolatai elmondására – 2021-ben ez dr. Frölich Róbert főrabbi volt az Avilai Szent Teréz templomban. A Mazsihisz elnöke minden évben jelen van a programon: az egyházak közötti együttműködés hasznos felekezetünknek, amit tudatosan ápolunk.

Részt vettünk a nemzetközi holokauszt-megemlékezéseken és számos konferencián – persze zoomon. Magyarországon a megemlékezéseink rendben lezajlottak. Ahol lehetett, ott személyes részvétellel, ha kellett, csökkentett létszámmal, de méltóképpen emlékeztünk meg a holokausztban elpusztított áldozatokról.

Antiszemita jelenségek elleni fellépés

Folytattuk fellépésünket a magyarországi szélsőséges megnyilvánulások és szervezett történelemhamisítás ellen. Budapesten és vidéken egyaránt számos szélsőséges, esetenként teljesítménytúráknak vagy zenei-kulturális rendezvénynek álcázott neonáci programot derítettünk fel. A véleményünk szerint alkotmányellenes tevékenységkről minden esetben értesítettük az illetékes szervezeteket, s volt, ahol konkrét ellenlépéseket tettünk a helyi önkormányzatok segítségével.

Külön tárgyalást folytattunk Katharina von Schnurbeinnel, az Európai Unió rasszizmus és antiszemitizmus elleni megbízottjával, akivel évek óta kapcsolatban állunk. A kontinens egyik legnagyobb zsidó közösségeként véleményünk és a magyar zsidóság helyzete mindig fontos része az Európai Unió zsidósággal kapcsolatos politikájának. Katharina von Schnurbein aktivitása egy komoly dokumentum elfogadásához vezetett, amely nemcsak az  antiszemitizmus elleni fellépésről, hanem az európai zsidó közösségek fejlesztéséről, segítéséről is szól.”

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés