A Nézőpont szerint szinte biztosra vehető a Fidesz választási győzelme

2022. január 10. 7:35
Hat százalékot esett vissza a baloldal az előző választáshoz képest.

Ha most vasárnap lenne a választás, minden második, belföldi szavazó, azaz 50 százalék a Fidesz és a KDNP közös listájára szavazna. Ezzel szemben a baloldali közös listára legfeljebb az aktív választók 43 százaléka szavazna, a felmérés tehát a Fidesz szinte biztosra vehető választási győzelmét jelzi előre  – írta meg a Magyar Nemzet a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatására hivatkozva. A cikkben azt írják: ha most vasárnap lenne a választás,

minden második belföldi szavazó, azaz 50 százalék a Fidesz és a KDNP közös listájára szavazna.

Ők elkötelezett szavazónak számítanak, a kormánnyal is elégedettek, és Orbán Viktor miniszterelnökségét is határozottan támogatják. Mivel négy éve a belföldi aktív választópolgárok 47,36 százaléka szavazott az akkori és mostani kormánypártokra, ez majdnem 3 százalékpontos emelkedést és a Fidesz szinte biztosra vehető választási győzelmét jelenti.

Ezzel szemben a baloldali közös listára legfeljebb az aktív választók 43 százaléka szavazna,

akiknek csak háromnegyede, vagyis 33 százalék tekinthető elkötelezett szavazónak, a többiek inkább bizonytalan, illetve valószínűsíthető listaválasztók. 

Hat százalékpontos visszaesés

Ez a négy évvel ezelőtt a mostani baloldali listát alkotó pártokra és az Együttre leadott, összesen 48,9 százalékos belföldi szavazatarányhoz képest közel hat százalékpontos visszaesésnek számít,

jól magyarázza a baloldalon belüli harcokat és Gyurcsány Ferenc befolyásának további növekedését. 

Jelenleg a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom sem jutna be a parlamentbe, mindkét párt 3-3 százalékot szerezne. Mindez nem a végeredmény, csak az aktuális állás: egyikük sem esélytelen a bejutásra, ha erős kampánnyal meg tudnak nyerni további 120-130 ezer szavazót. A többi párt listájára az aktív választóknak csak egy százaléka szavazna.

70 százalék feletti részvétel várható

A Nézőpont Intézet kutatásából kiderül, hogy az áprilisban várható országgyűlési választáson belföldön ismét 70 százalék feletti részvétel várható, azaz nagyjából 5,7-5,8 millió aktív szavazó adja le szavazatát valamelyik pártlistára.

A Nézőpont Intézet az országgyűlési választás közelségére tekintettel pártpreferencia-kutatását választási listás eredmény becslésévé bővíti. Így minden, magát aktívnak mondó választópolgár bevallott és beazonosítható pártválasztását figyelembe veszik. Mint írják, ezzel a módszertannal meghatározható az egyes pártok listájának „elkötelezett” és „bizonytalan” preferenciájú, de részvételüket biztosra ígérő szavazói is.

Felhívják a figyelmet arra, hogy az eredménybecslés a „legvalószínűbb hazai listás eredmény” előrejelzésére alkalmas, de nem a választás végeredményének megjövendölésére. Mivel a becsléshez több változót is figyelembe vettek, a korábbi kutatási adataikkal csak korlátozottan hasonlítható össze a „legvalószínűbb hazai listás” eredmény előrejelzése.

Nyitókép: Mátrai Dávid

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Főváros: 59 az ellenzéknek 39 a Fidesznek.

Úgy látszik a budapestieket meggyőzte Karácsony Gergely
főpolgármester úr teljesítménye.

És ennyien akarják, hogy gyerekeink, unokáink ne normális családban éljenek, hanem valami genderizében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés