Béremelésre készül szinte minden vállalkozás

2022. január 9. 7:54
Az a vállalkozás marad versenyképes, amelyik versenyképes fizetést kínál a beosztottaknak, írja a Magyar Nemzet.

Szinte minden hazai vállalkozás készül valamekkora mértékű béremelésre idén, számol be a Magyar Nemzet. A tíz főnél több munkavállalót foglalkoztató cégek közel kilencven százaléka tervez bérintézkedést, mintegy hatvan százalékuk ráadásul az inflációt meghaladó mértékben. Így 2022-ben tíz százalékkal is nőhetnek a reálbérek.

A bérfelzárkózást csak

átmenetileg lassította a Covid–19-járvány

2020-ban és 2021-ben. Egyfelől a garantált bérminimum közel húszszázalékos emelése, másfelől a tapasztalt és képzett munkaerő megtartásáért, megszerzéséért vívott harc helyezi komoly nyomás alá a vállalkozásokat. A versenyszféra bérrendezési szándéka azt mutatja, hogy a cégek számolnak a korábbiaknál magasabb infláció­val, így a béremelés a legtöbb szereplőnél az alkalmazottak keresetének vásárlóértékét is növeli. 

A járvány terjedését fékező korlátozások tavaly nyári megszüntetését követően gyorsan talpra állt a magyar gazdaság. Ennek következtében visszatért a 2019-ig sok ágazatban meghatározó munkaerőhiány. A betöltetlen álláshelyek száma meg is haladja a válság előttit. A versenyszféra ebben a munkaerőpiaci helyzetben a bérek és a juttatások emelésével

tudja megtartani a munkavállalóit.

Az a vállalkozás marad versenyképes, amelyik versenyképes fizetést kínál a beosztottaknak. 

A fizetés pedig akkor marad versenyképes, ha nem szakad le a konkurenciá­nál jellemző bérektől. Fontos, hogy a munkavállalók is tisztában vannak ezzel, így a szakemberhiánnyal sújtott ágazatokban a fluktuáció is egyre jellemzőbb. A folyamat egyes várakozások szerint 2022-ben tízszázalékos reál­bér-emelkedést hozhat.

(Fotó: Egy dolgozó minőségellenőrzést végez a francia érdekeltségű, autóipari részegységek fémmegmunkálására, gyártására szakosodott Sicta Kft. új irodaépületének és raktárbázisának, 4 millió eurós beruházásának átadásán Felsőzsolcán 2016. június 21-én. MTI: Vajda János)

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés