Krakkói érsek: Kultúrharc zajlik a házasság és a család intézménye ellen

2022. január 6. 17:46
Marek Jedraszewski krakkói érsek a Vízkereszt ünnepén tartott szentmisén az ember mai öndicsőítése és a gender-ideológia közötti összefüggésről is beszélt.

A háromkirályok felvonulása a 2008-ban egy varsói katolikus iskola által kezdeményezett, népi betlehemezési hagyományra visszanyúló népünnepély. A felvonulást idén 668 lengyelországi és több külföldi helyszínen tartották meg közös forgatókönyv szerint, a szervezők által továbbított minták alapján készült jelmezekkel.

A lengyelországi betlehemezőket Ferenc pápa üdvözölte a csütörtöki Úrangyala imádságát követő beszédében. Videóüzenetét továbbította a résztvevőknek Andrzej Duda is. A lengyel elnök a feleségével együtt részt szokott venni a vízkeresztnapi felvonulásokon, idén azonban karanténban van a pozitív koronavírus-tesztje miatt. Az idén is látványos és színes varsói felvonuláson a sűrű havaseső ellenére számos gyermekes család volt jelen. A menet Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek által mondott déli ima után indult a Királyi Vár előtti térről, majd a belvárosi utcákon átvonulva,  a Pilsudski-téren felállított jászolnál jelképesen hódoltak a kisded Jézusnak. A Szent Családot egy fiatal házaspár és kisgyermekük jelenítette meg. 

A járvány miatt a felvonulás idén a korábbi évekhez képest egyszerűsített forgatókönyv szerint zajlott, hiányoztak a felvonulás mentén felállított pódiumok, amelyeken máskor a napkeleti bölcsek történetéhez fűződő jeleneteket játszottak el. A rendezvény alkalmából jótékonysági gyűjtést is tartottak, amelyből majd egy, Kenya fővárosában, Nairobiban működő iskolát támogatnak.

Krakkóban szintén népes, három útvonalon haladó, a Wawel királyi várat is érintő felvonulást tartottak.  A vízkeresztnapi szentmisén a waweli székesegyházban mondott homíliájában Marek Jedraszewski krakkói érsek úgy értékelte: manapság Jézus Krisztus elutasításának, illetve elfogadásának drámája zajlik, amikor az Isten helyére az ember „önmagát állítja, azt gondolva: semmi sem korlátozza őt, még a biológia, s az erkölcs törvényszerűségei sem”. Jedraszewski érsek szerint az ilyen felfogásból ered „a házasságról, a családról, a nő és a férfi méltóságáról szóló igazságot kétségbe vonó gender-ideológia”. Az egyházi méltóság rámutatott:

a házasság és a család intézménye ellen irányuló nagy kultúrharc zajlik”,

mindazonáltal Lengyelországban – ahol a Vízkereszt ünnepe 2011-ben  munkaszüneti nappá vált – a napkeleti bölcsek, az Úr megjelenésének ünnepe a „családok ünnepévé” vált.

(MTI)

Nyitókép: Ale Ventura / AltoPress / AFP. Illusztráció.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mert a világosságból meg tudjuk érteni a sötétséget, de a sötétségből a világosságot nem.

Valóban kultúrharc zajlik. Ne ijedjetek meg az ellenfelektől, tanítja szent Pál. / Fil 1.27 /.

"Jedraszewski érsek szerint az ilyen felfogásból ered „a házasságról, a családról, a nő és a férfi méltóságáról szóló igazságot kétségbe vonó gender-ideológia”.+
Az ember méltóságáról beszélt a magyar egyházak eredeti nyilatkozata, amelytől egyes egyházak visszatáncoltak.
Ezt nem kell külön kommentálni, meglátszik kik nem képviselik a Biblia tanításait.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés