Let’s go Brandon!

2022. január 5. 10:54

Farkas Vajk
Az Egyesült Államokban sokan megbánták már a baloldal kormányra juttatását. A Biden-adminisztráció mind belföldön, mind külföldön kudarccal zárta az első évét. Ellenben a kulturális harc, a társadalom átalakítása nagy erőkkel robog előre.

Az Egyesült Államokban járva azt tapasztalja az ember, hogy az amerikaiak jelentős része megbánta, hogy Joe Bident és a baloldalt juttatta hatalomra. Egyre többen eszmélnek a fősodratú sajtó delíriumából, hogy Trump nélkül nem az utópia jött el az USA-nak (és tegyük hozzá, a világnak), hanem a szerencsétlenkedés (afganisztáni kivonulás), a tervnélküliség (pandémia és gazdasági hatásai) és nem egy területen a káosz (migráció). A Biden-adminisztráció egy­valamiben azonban biztosan jól teljesít, ez pedig a kultúrharc. Egy év elteltével ezért bánják sokan, hogy búcsút mondtak az előző kormányzatnak, de még többen azt, amit ezután kaptak: a demokratákat.

„Let’s go Brandon!” (hajrá, Brandon!) – ezt skandálják New Yorktól Arizonáig, Dakotától Texasig a Trump-támogatók, a régi republikánusok és a csalódott Biden-szavazók. A rigmusnak már a keletkezése is tanulságos. Az egyik fősodratú amerikai televízió egy NASCAR-verseny győztesével készített interjút, miközben a háttérben az angolul nem beszélők által is könnyen érthető „Fuck Joe Biden” rigmust skandálták. A riporter hölgy, vélhetőleg a szokásos baloldali reflextől vezérelve, nehogy a nagyvilág is értesülhessen az emberek véleményéről, azt a kérdést tudta feltenni a Brandon nevű versenyzőnek: „Milyen érzés, hogy mindenki azt kiáltja neked, hajrá, Brandon?” Innen a „Let’s go Brandon!”. Amolyan amerikai jobboldali O1G, csak szellemesebb.

Miért csalódottak az amerikaiak? Az Egyesült Államok négy éven át a baloldali politikai, média-, celeb- és akadémiai elit által mesterségesen gerjesztett pszichózisban élt – illetve él még ma is –, ami szürreális módon démonizálta Trumpot, aki „lebontotta a demokráciát, a fékeket és egyensúlyokat”, „üldözte a sajtót”, egyébként is mindent rosszul csinált, és ha bukik, akkor majd minden jó lesz. (Nem ismerős?) Hogy az amerikai gazdaság szárnyalt, régóta az első elnök volt, aki nem indított háborút, az nemigen jelent meg a CNN által fémjelzett baloldali információbuborékban. Azzal pedig, hogy az amerikai érdek kell legyen az elsődleges az amerikai kormányzat számára, az internacionalista baloldal, a demokraták nem tudnak mit kezdeni. (Ez is ismerős.) Trumpot leváltották, jöttek a világmegváltó demokraták. De valahogy mégsem lett minden jó az USA-ban. Sőt!

Nyitókép: Reuters / Emily Elconin

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés