Az Állambiztonsági Szolgálat jelentéseit Horn Gyula és Medgyessy Péter olvasták rendszeresen

2022. január 5. 8:32

Fodor Gábor
Facebook
Az MSZP súlyos morális veszteséget szenvedett.

„1990. január 5-én robbant a politikai atombomba itthon: a kommunista pártállam nemcsak 40 éven keresztül, de a köztársaság ’89 októberi kikiáltása után, pár hónappal az első szabad választások előtt is törvénytelen módon megfigyelte politikai ellenfeleit. (...)

A titkosszolgálatokat az egypártrendszer a feltételezett politikai ellenfeleinek, a rendszerre veszélyes elemek megfigyelésére és sakkban tartására használta. Az akkoriban kibontakozó nemzetközi terrorizmust támogatta. A választások előtt néhány hónappal nemcsak az egykori állampárt, az MSZMP szerepelt le végérvényesen a skandalum hatására, hanem az abból alakult MSZP is súlyos morális veszteséget szenvedett. Az Állambiztonsági Szolgálat jelentéseit Szűrös Mátyás, Németh Miklós, Pozsgay Imre, Horn Gyula, Nyers Rezső, Medgyessy Péter, Kárpáti Ferenc és Kovács Jenő olvasták rendszeresen.

Január 5-én a körúti Bányász moziban tartottunk sajtótájékoztatót. Itt robbant ki a botrány. Egyúttal ismertettük azt a levelet, amelyet Kis János az SZDSZ  és én a Fidesz nevében írtunk Németh Miklós miniszterelnöknek, követelve a megfigyelések haladéktalan megszüntetését, a szolgálatok és felügyeleti rendszerük átalakítását, a felelősök leváltását. (...)

Természetesen minden demokráciának szüksége van titkosszolgálatokra. Azonban elengedhetetlen a működésük felett a kontroll, a független bíróságok felügyelete. Ez a ma is létező rendszer a Dunagate hatására jött létre akkor Magyarországon. Az ügynöki jelentések pedig ma már hosszú ideje szabadon megismerhetőek, igaz, az  akkor ledaráltak hiányoznak a levéltárból. A  Kádár rendszer lényegéről sokat elárulnak. Persze  nem szabad elfelejtenünk, hogy a bennük olvasható megállapítások csak a valóság egy szeletét mutatják meg. A valódi döntéshozók, hangulatjelentést írók munkássága, a 800 ezer párttag, a párt és KISZ funkcionáriusok tényleges tevékenysége körül még most is sok a homályos folt.”

Fotó MTI Fotó: Soós Lajos

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés