Kilencvenévesen elhunyt Desmond Tutu, dél-afrikai Nobel-békedíjas emberi jogi aktivista

2021. december 26. 18:04

Karácsony Gergely
Facebook
Kérlelhetetlen volt akkor is, amikor a demokratikus rendszerben burjánzott el a korrupció.

„Kilencvenévesen elhunyt Desmond Tutu, dél-afrikai anglikán érsek, Nobel-békedíjas emberi jogi aktivista. Tutu a fehér felsőbbrendűség eszméjére épült apartheid-rendszer kérlelhetetlen kritikusaként lett világszerte ismert; karizmájával, egyházi munkájával, áldozatvállalásával talán ő tette a legtöbbet a rendszer lebontása érdekében. De kérlelhetetlensége elkísérte akkor is, amikor a faji előjogokat eltörlő új, demokratikus rendszerben burjánzott el a korrupció, vagy vallott kudarcot a szegénység felszámolását célzó terv, de nyilvánosan ítélte el a homofóbiát is.

A saját egyházán is túlmutató általános humanizmusa ahhoz a dalai lámáéhoz mérhető, akivel közös kötetet is jegyzett Az öröm könyve címmel. Halálával olyan keresztény egyházi személytől kell búcsúznunk, aki mindig következetes volt a vallás alaptéziseihez és egy olyan gondolkodótól, aki morális kérdésekben, tisztesség ügyében irányt mutatott az egész emberiségnek.”

Nyitókép: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Desmond Tutu helyet a inkább evvel a rád bízott, egyre jobban lezüllő várossal foglalkoznál, te tehetetlen impotens faszfej!

Persze:
Desmond Tutu Izraelről írta:
INSTITUTIONALIZED SEPARATION, EXCLUSION AND DOMINATION BY ONE ETHNIC GROUP OVER OTHERS… I HAVE SEEN HOW THE PALESTINIANS ARE OPPRESSED, DISPOSSESSED AND EXILED.”
Tehát:
Intézményesített szeparálás, kizárás és uralom az egyik etnikai csoport részéről a másik felett ezt mind láttam, ahogy a palesztinokat elnyomják, vagyontalanítják és száműzik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés