Bese Gergő: Fiatalok tömegei lesznek a szekularizáció áldozatai (VIDEÓ)

2021. december 17. 14:00
Ember helyett fogyasztó, társadalom helyett piac van a fókuszban, de a kereszténység üzenete örök – mondta a decemberi Mandiner Esten Bese Gergő atya.

Advent átalakul az őrültek házává, a globalizált világ pedig nonszensz módon viszonyul az ünnepeinkhez. Ember helyett fogyasztó, társadalom helyett piac van a fókuszban, de a kereszténység üzenete örök. Észre kell vennünk egymást és a válságjeleket – mondta a decemberi Mandiner Esten Bese Gergő atya.

A katolikus pap kifejtette azt is, miért foglalkozik behatóan a politikával és miért nyilvánul meg rendszeresen közéleti kérdésekben.

Az est házigazdája Vágvölgyi Gergely, a Mandiner főmunkatársa volt. 

A teljes beszélgetést itt megtekintheti: 

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Állandóan mondom a püspökömnek, hogy sokkal offenzívabban kellene teologizálnunk...

Azért nem ennyire egyszerű a helyzet...Az "offenzív teológia" azt jelenti, hogy a világ nyelvén ugyanúgy tudunk beszélni, mint a hittan nyelvén. A probléma az, hogy sok pap nem "kétnyelvű", ezért a fiatalokat nehezen tudjuk elérni. De a helyzet nem reménytelen...

"Kétnyelvű teológus" az, aki ismeri-érti a nem-keresztény, világi közléseket-teóriákat-filozófiákat-világnézeteket, s ezeket képes kritikusan a keresztény léthorizont alapján kiértékelni. Vannak képzetlenebb teológusok, meg nagyon képzettek. Egyébként az evolúció keresztény nézete kitűnő módon szerepel dr. Weissmahr Béla SJ műveiben.

Nincs "kifogás", csak különböző szinten teologizálni tudó papok vannak...De a lényeg: elvileg tudunk a világnak bármely ideológiájára színvonalasan-meggyőzően válaszolni. A fiatalokat ott kell megszólítani, ahol tartanak. S után arról a szintről tovább vezetni őket Kriszus felé. Más kérdés, hogy sok megszólíthatatlan is van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés