Nekiment a Facebook a Mandinernek – törlés lehet a vége

2021. december 15. 6:41

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Gondolatbűnök, emlékezetlyukak: a Facebook lekorlátozta – és bármikor törölheti is – a közel nyolcvanezer követővel rendelkező közösségi oldalunkat, a híreinkben és véleményszemléinkben idézett, a Facebook ízlésének nem megfelelő vélemények, kijelentések miatt. Az emögött rejlő elgondolások az újságkészítés ellehetetlenülését okozhatják szerte a világ körül.

Lendül a Facebook bárdja a Mandiner nyaka fölé:

lapunk közösségi oldalát lekorlátozta a mindenható platform,

és közel járunk ahhoz is, hogy egyszerűen töröljék ezt az oldalunkat, ahol közel 80 ezer követőnkkel tartjuk a kapcsolatot.

A történet még nyáron kezdődött, és most, decemberben jött az újabb fejezet.

Bűnünk? Több is van. Például az, hogy a politikai élet teljes spektrumát (balosakat, jobbosakat, kormánypártiakat, ellenzékieket, kemény megmondókat és egyrészt-másrészt entellektüelleket egyaránt) szemléző, és ezzel a pont a Facebook által gerjesztett buborék- és echo chamber-hatást saját eszközeinkkel ellensúlyozó véleményszemle rovatunkban a nyár folyamán közöltük Rod Dreher barátunk, amerikai közíró American Conservative-ba írt cikkének egy részletét.

Az amerikai konzervatív körökben saját egyéni nézetrendszerrel rendelkező, Trumpot például kifejezetten megvető Dreher, akit politikai szélsőségességgel nem lehet vádolni, ámde hitvalló kereszténységgel és autonóm gondolkodói szellemmel igen, azt írta az AC-be írt véleménycikkébe többek között, hogy szerinte „a nyugat hazug módon kezeli az ittenieket” – mármint a közép-európaiakat; valamint „könnyű elképzelni, hogy Ferenc pápa miért nem szereti Orbánt”, és „Orbán szerint Európa halálát jelentené” Európa kapuinak megnyitása a bevándorlók előtt.

Ezek az illetékesek szerint, khm, problémás mondatok.

Értsd: Dreher véleménye arról, hogy a Nyugat hogyan gondolkodik a mi régiónkról; egy véleménye arról, hogy szerinte mit gondolhat Ferenc pápa Orbánról (ez a mondat úgymond „nem bizonyított”); valamint egy gyakorlatilag tényállítás, hogy Orbán általában mit gondol a migráció és Európa viszonyrendszereiről.

E tényeket és szabad véleménynyilvánításokat tartalmazó szemlerészlet miatt lapunk Facebook-oldala nyáron a lekorlátozás határára került.

Nyár folyamán informális csatornákon azt a tanácsot kaptuk, hogy lehetőleg kerüljük Rod Dreher megemlítését, idézését.

 

Nem megfelelő mondatok Dreher szemléjében

 

És szintén úgy értesültünk a közösségi háló berkeiből, hogy kerüljük Toroczkai László megemlítését, róla szóló hírek írását is – aki ugye a legálisan működő Mi Hazánk párt elnöke és Ásotthalom nagyközség többször megválasztott polgármestere. Vagy ha írunk róla, akkor tegyük jelzőként a neve elé, hogy „szélsőjobboldali”, mert az illetőt felcímkézve megúszhatjuk a letiltást.

Értesüléseink után

most, decemberben jött a konkrét fenyegető üzenet és a lekorlátozás a Facebook részéről. 

A büntetés oka: a Toroczkai vezette Mi Hazánk párt tüntetéséről szóló március 15-ei hírünk még aznapi, facebookos megosztása, benne Toroczkai kijelentéseinek közlésével.

A Facebook tehát egy háromnegyed évvel ezelőtti, hírértékű eseményről szóló hírünket vette elő – mert a tisztességes, teljes körű hírszolgáltatás elvei mentén írni mertünk róla, s idéztük egy közszereplő nyilvánosság előtt elmondott mondatait, függetlenül attól, hogy lapunk egyetért-e vagy sem az idézett gondolatokkal.

Jól is néznénk kis, ha egy újság csak a vele egyező nézetűekről adna hírt és csak tőlük idézne;

pláne, ha egy újság a hírszolgáltatását, a megírható hírek körét tőle független technológiai aktorok ízlésének rendelné alá! Márpedig pont errefelé tart a világ, a Facebook túlhatalmának köszönhetően.

Büntetésként az erre vonatkozó Facebook-posztunkat törölték, valamint korlátozták a 80 ezres követővel rendelkező Fb-oldalunk láthatóságát. Továbbá az oldalunk törlésével is fenyegetnek.

Ez így egyben egészen elképesztő.

Damnatio memoriae Róma történelméből, valaki? 1984, emlékezetlyuk, valaki?

Ez a hosszú távra visszanyúló, visszaható hatály különösen érdekes: úgy tűnik,

a Facebook gyakorlatilag bármikor, bármely friss vagy régmúltbeli hírünkre rámutathat, hogy a „közösségi alapelveiket sérti”.

És a helyzet az, hogy napi átlag közel száz, havi 3 ezer, évi több mint 30 ezer cikket közlünk, témák és vélemények végtelen sokszínűségével – semmiből nem áll találni egy olyat közöttük, amire ráhúzható, hogy az „sértő”. Ezzel pedig jöhet a korlátozás után a törlés is.

Lehetne mindezen ironizálni, ha nem lennének az eljárás mögötti elvek, elgondolások globális szinten észveszejtően veszélyesek a nyilvánosság működésére, az újságcsinálás menetére, a hírszolgáltatás és a tisztességes tájékoztatás jövőjére – Amerikától hazánkon át a világ minden egyéb szegletéig.

***

Mi mást tehetnénk most, mint hogy olvasóink figyelmét, éberségét és támogatását kérjük?

A Mandiner.hu közvetlen megnyitásával a Facebook közvetítése nélkül is olvashatják híreinket: napi 150-250 ezer felhasználó tesz így, önt is várjuk nap mint nap!

Nyomtatott hetilapunkat is szívből ajánljuk olvasóink figyelmébe, aktuális lapszámunkban Melocco Miklóssal olvashatnak nagyinterjút, csütörtökön pedig karácsonyi duplaszámunk érkezik, tele érdekes olvasnivalókkal több mint 120 oldalon! (Előfizetési információk itt olvashatók.)

Lapunk emellett hamarosan újra elindítja hírlevél szolgáltatását is, amire az alábbi linken lehet feliratkozni

 

Kedves Olvasóink, tartsanak velünk a jövőben is – bármit is hoz a bizonyos jövő!

Összesen 349 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem véletlen, hogy Kínának, Oroszországnak saját közösségi médiája van, szégyen, hogy Európának nincs.
Viszont az európai országoknak ragaszkodniuk kellene ahhoz, hogy a Facebook is betartsa az adott országra vonatkozó médiatörvényeket, amennyiben ezeknek nem felel meg, lehessen büntetni.

A zsidó mucsa tipikus példája vagy, Gazsi barátom is hány tőletek, miként egy értelmiségi, egy hat osztályos, de normálisan gondolkodó ember is. S lám, a sokat szidott fideszes diktatúrában, annak egyik médiájában Te is megszólalhatsz, szabadon kinevettetheted magadat, bemutathatod primitív mivoltodat. Az olvasókat csak segíted a 22-es választásokban, segítesz annak kikristályosodásában, hogy a normalitás egyedüli képviselője Orbán Viktor, s világossá teszed soraid révén is, hogy a balliberális alternatíva a selejt alternatívája.

Intellektuális igényszint okán magam soha sem olvastam FB posztokat, elvből nem regisztráltam. Az FB az egyéni, közösségi kultúrák, kötőszövetek felszámolására született, globális nagytőke érdekeinek alárendelt, azt szolgáló mechanizmus. A szellemileg igénytelen embertípus formálója. Egy olyan "üzem", melynek szalagsoráról még beszélni képes, de gondolkodásra már alkalmatlan "műanyag emberek" kerülnek le. Olyan fórum, amely az alantas emberi felszínre hozását indukálja.

Az értékrendszerrel bíró konzervatív erőknek, pártoknak, kormányoknak, egyházaknak, felekezeteknek fel kell készülniük a velük szemben bármikor bevezethető teljes "hírzárlatra", az alternatív közösségi kapcsolatformák kiépítésére.

Az FB csak a normalitást fenyegető úthenger egyik epizódszereplője, a globális célok kiszolgálója. A legnagyobb veszélyt magam másban látom. Miben? Hát abban, hogy például Magyarországon a globális vezéri sátrakban kigondolt, összerakott, pénzelt agresszív, nevében balliberális zsidó értelmiség veszett kutya módjára naponta ugatja azt a magyar kormányt, amely Európában a legnagyobb stabilitást, biztonságot, családvédelmet, a vallások, kultúrák megélését nyújtja, garantálja a magyar zsidóság, de minden itt élő ember számára.

Ez az agresszív, gyökértelen, zsoldos értelmiség naponta árulja külföldön azt az országot, amelyben él, a kenyéradó hazát, népet. S miért is? Hát azért, hogy szétverje azt a kormányt, azt a normalitást, többséget, amely ma még közös védőpajzsként szolgálja az itt élő emberek, köztük a zsidóság megmaradását is. A hazaáruló ellenzék történelmi bűne, hogy nem ismeri fel milyen aljas célok érdekében működnek, akarva, vagy akaratlanul. Miként akarják szétverni a nemzet még megmaradt immunrendszerét akkor, amikor a Lajtától nyugatra már a kisember számára is felrajzolódik az Európa számára megtervezett, visszafordíthatatlannak tűnő társadalmi modell.

A globális nagytőke támogatásának, az egykori velencei kalmárok mai utódainak mohóságának, pénzügyi gátlástalanságának köszönhetően a muszlim jövő a kapunk előtt épül.

A mai magyarországi ellenzék - politikusaikat nem tekintem magyarnak - segédcsapata az Európát leigázni szándékozó, globális nagytőke által támogatott muszlim hódításnak. A mai ellenzék az itt élő emberek "holnapi" vagonba rakásához asszisztál, csendőrök módjára, s nem jönnek rá, hogy a végén őket is vagonba fogják rakni.

Na, ez egy önreklám volt.

Egyébként a KESMA-t a Facebookkal egyszerre kellene törölni.
Most.

A liberális demokrácia lényegében a náci és kommunista diktatúrák nyomvonalán halad. Miközben mindenki mást, aki nekik nem tetszik, náciznak, kommunistáznak, szélsőségesnek nyilvánítanak.

Építik a Harmadik Birodalom és a szovjet birodalom alkotóelemeiből összerakott Negyedik Birodalmat.

Fő vonalakban egyetértek Türelem 2021. december 15. 8:40 hozzászólásában megfogalmazott véleménnyel.
A indításakor regisztráltam, de két bejegyzésem után több bejegyzést nem tettem és ezek után ha fizetnének érte akkor sem tennék.

Szerintem Nógrádi Gábor magyar költő, író, újságíró, hangjáték-, tévéjáték- és filmforgatókönyv-írótól vett idézet hűen kifejezi a véleményemet a Facebookról.

,, A zsák megtalálja foltját, a hír a médiáját.,,

A kedvedért neked is leírom:

A Facebook tevékenysége a példa arra, hogy a liberális demokrácia lényegében a náci és kommunista diktatúrák nyomvonalán halad. Nemzetközileg központosított, erőszakkal terjesztett ideológia, az árják, vagy a munkásosztály védelme felcserélve egy marginális csoport, az LMBTQ, vagy gender hívők védelmével, ellenvélemények, más ideológiák, világlátások üldözése, törlése - persze mindez a liberalizmus védjegye alatt. Miközben mindenki mást, aki nekik nem tetszik, náciznak, kommunistáznak, szélsőségesnek nyilvánítanak.

Építik a Harmadik Birodalom és a szovjet birodalom alkotóelemeiből összerakott Negyedik Birodalmat.

Komoly vitát azzal, aki nem tud pár mondatban fogalmazni, hanem terjedelmes szófosással, a szavak mennyiségével akar érvelni?

Amikor az EU nem tűri a társadalom sajátosságaiból, a történelmi múltból fakadó ellenvéleményt, amikor lépésről lépésre szorítja hátra az alapszerződésekből levezethető szuverenitást, amikor akár gazdasági károkozással is, de ki akarja kényszeríteni saját diktátumait, amikor nyíltan pénzel belpolitikai szereplőket, akkor az nem szövetség, hanem birodalom, amit legálissá is tennének a központosított, a nemzetek fele felett működő Európai Egyesült Államok által.

De mondhatom azt is, hogy amit most látunk, az a náci és kommunista birodalomépítés hagyományait idézik.

Az ellenzéki sajtó, vagy maga az ellenzék mindig "függetlenekre" hivatkozik, ha mankóra van szükségük. Már ezzel erodálják a függetlenség jelentését, hiszen ezek a "függetlenek" valamiért mindig egy oldalra húznak. Ők járatják le a függetlenség fogalmát. Független média nincs, mert minden média pénzből működik, a pénzt pedig elvárások alapján adják.

Így van ez a Facebook esetében, amelyik annyira független, hogy pusztán a jobboldali, szuverenista tartalmakban talál kifogásolni valót.

Hogy csak egy példát említsek, az LMBTQ törekvések sem tudtak maguk mögé többséget állítani, ezért is próbálják jelentéktelennek feltüntetni a népszavazást. A liberális demokraták szoktak azzal érvelni, hogy a többség nem uralkodhat a kisebbség felett, de érdekes módon ezt az EU-ban ezt nem gyakorolják.

A Fidesz diktatúráját látják a kétharmadban. De ha EP-ben a csalással, egy oxfordi értelmező szótárra és nem a logikára alapozott kétharmaddal hozott döntés érvényes, akkor ez legyen jó a magyar parlamentben is a választáson nyert kétharmad esetében. És itt rögtön megjegyzem hogy a 2010-es kétharmad alapján joggal lehetett új törvényeket hozni. Lehet reklamálni az 1990-es törvényhozóknál, akik ezt konszenzussal így fogadták el.

A nemzeti oldalon soha senki nem próbált függetlenként tetszelegni, szemben az ellenzéki megmondókkal, vagy az általuk hivatkozásként dédelgetett szervezetekkel.

Azt pedig csak mosollyal tudom fogadni, hogy amíg ti szóról szóra úgy beszéltek, mint az ellenzéki média, a Fideszt támogatókat, akik nyilván ugyanazt hangoztatják, mint a Fidesz, úgy állítjátok be, hogy nincs önálló gondolatuk.

Neked az még nem tűnt fel, hogy ilyen módon nézve ti is a szátokba adott szövegeket mantrázzátok?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés