Reagált az Alaptörvény lebontására vonatkozó ellenzéki elképzelésekre az Alkotmánybíróság elnöke

2021. december 14. 20:41
Sulyok Tamás a jogállamiság és a demokrácia elleni közvetlen és súlyos támadásoknak nevezte az egyes baloldali politikai szereplők elképzeléseit.

Nyílt levélben reagált Sulyok Tamás az utóbbi hónapokban egyre erősödő politikai jellegű elképzelésekre, amelyek egy kormányváltás esetén az Alaptörvény tollvonással történő eltörlését és az Alkotmánybíróság testületének feloszlatását helyezik kilátásba.

Az Alkotmánybíróság elnöke szerint az egyes pártok által megfogalmazott és velük szimpatizáló értelmiségi körök által egyértelműen támogatott nézetek

a jogállamiság és a demokrácia elleni közvetlen és súlyos támadások,

és mint ilyenek, egy demokratikus jogállamban teljességgel elfogadhatatlanok.

Sulyok Tamás levelében – amelyet a hatalmi ágak képviselőihez, Áder János köztársasági elnökhöz, Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Kövér László házelnökhöz címzett – úgy fogalmaz:

„Az alkotmánybíróságok a jogrendszer zavartalan működésének biztosítékaiként őrködnek afelett, hogy a hatalmi ágak aktusai megfeleljenek az alkotmányok előírásainak. A magyar Alkotmánybíróság más európai alkotmánybíróságokhoz hasonlóan olyan testület, amely a jogállami és demokratikus működésnek az európai alkotmányos demokráciákban általánosan elfogadott garanciája. Az Alkotmánybíróság valamennyi hatalmi ág felett alkotmányos kontrollt gyakorol, de zavartalan működését a törvényhozó és a végrehajtó hatalmi ágak együttesen kötelesek biztosítani.”

 

 

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bővebben? Mi a problémád velük, mesélj!

Az Alkotmánybíróság feladata az, hogy vitás kérdésekben az Alkotmány szellemében bíráljon el törvényeket, intézkedéseket. Ebből következik, hogy vagy legitimál, vagy megsemmisít.

A köztársasági elnökre nagyjából ugyanez vonatkozik, ő maga elbírálhat egy törvényt pozitívan, vagy negatívan, vagy elküldheti az Alkotmánybíróság elé. Tehát itt is arról van szó, hogy vagy legitimál, vagy nem.

A reagálás felveti azt a kérdést, hogy megvalósul-e az alkotmányos rend elleni szervezkedés? Első ránézésre igen, de ami ezzel kapcsolatba elhangzik, arról bármikor mondható, hogy magánvélemény, bár bizonyos esetekben mondható, hogy mint választási program került nyilvánosságra.

Kóstolgatják, hogyan reagál a kormány, ha esetleg reagálna, lehetne áldozati szerepben siránkozni.

Most éppen azon örömködik az ellenzék, hogy a legutóbbi állásfoglalásban nem mondták ki, hogy a hazai jog felülírja az EU jogot. Miért nem örülsz neki?

Igaz, azt is kimondták, hogy az összecsapott, pongyola EU jog esetén a hazai jog az irányadó. Ebbe nehezebb, belekötni, mint a lengyel alkotmánybíróság állásfoglalásába.

Az EU-s jogok jó részét összelapátolták, mert úgy gondolták, hogy itt úgyis csupa bólogató ország lesz. Aztán megmutatták nekik, hogy bólogatás helyett értelmezni is lehet, és akkor már nem biztos, hogy ők a nyerők.

Ezek után már csak az maradt, hogy ha kellett, ők rúgták fel a jogállamiságot. Ha kellett, akkor a politikai szerepet vivő Európai Bíróság által. Ami ellen érdekes módon nem lehet fellebbezni.

Csak figyelni kell és ismerni a történelmet. Nem véletlenül berzenkednek az általános műveltséget adó oktatás ellen.

Igen, meglehetősen harcias a felhívás és Sulyok pozíciójából adódóan
nyilván jogilag is megalapozott.

Gyurcsány apró vadai most az időszerű. Nem lehet tudni, mi lesz. Nagyrészt a médián múlik. Pillanatnyilag nem állunk nagyon rosszul, de bármi történhet még. Ijesztő a 800.000 párttag öröksége, ökörsége.

"Ha én lennék a miniszterelnök akkor jövőre mindannyian közmunkások lennétek."

Koma, ehhez a miniszterelnökség kevés.

Csak előbújt belőle a szakjogász. Köszönjük.

Így van, aki különbözik, azt ki kell rúgni. A végén maradnak a németek egyedül. Mert mindig lesz valaki, aki különbözik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés