Több száz milliós bírságot kapott a Magyar Telekom

2021. december 10. 12:32
A Magyar Telekom a Gazdasági Versenyhivatal döntésének tanulmányozását követően dönt az esetleges bírósági felülvizsgálat kezdeményezéséről.

310 millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Telekomra, amiért a fogyasztókat megtévesztve, valótlanul reklámozta korlátlanként egyes mobilinternet-csomagopcióit – közölte a GVH az MTI-vel. 

A cégnek emellett kompenzációként 4 gigabyte (GB) többlet-adatforgalmat kell biztosítania a jogsértéssel érintett fogyasztói számára. 

Korlátlanság, de mégse

A versenyhivatal még tavaly indított vizsgálatot a Magyar Telekommal szemben, mobilinternet-díjcsomagjainak népszerűsítése miatt. A cég reklámjai ugyanis korlátlanságot ígértek a fogyasztóknak például közösségi médiaszolgáltatások, meghatározott chat-alkalmazások vagy egyes TV- és filmapplikációk használatakor. A hatóság vizsgálata feltárta: valójában a hangsúlyosan korlátlanként hirdetett opciók egyike sem biztosított teljes díjmentességet, mivel egyes funkciók – így például a chat-alkalmazások esetében a hang- és videóhívások, vagy a közösségi média böngészésekor a videótartalmak – csökkentették az előfizetők adatkeretét.

Ezekről a szűkítésekről a Telekom jellemzően nem adott reklámjaiban tájékoztatást – ahol pedig adott, ott sem tette egyértelművé, hogy mely forgalmak díjmentesek, és melyek csökkentik a díjcsomagba foglalt adatkeretet – írták.  A hatóság a 310 millió forintos bírság kiszabásánál tekintetbe vette többek között, hogy a szolgáltató az elmúlt 10 évben már tizedszer tévesztette meg a fogyasztókat.

Kompenzáció

A GVH egyúttal eltiltotta a gyakorlat folytatásától a vállalkozást, emellett – bírságcsökkentésként figyelembe véve – a fogyasztók kompenzálását célzó jóvátételi csomagjának végrehajtására kötelezte.

A Magyar Telekom az MTI-érdeklődésére közölte, az esetleges bírósági felülvizsgálat kezdeményezéséről a versenyhivatal döntésének tanulmányozását követően döntenek. Az érintett előfizetőknek kompenzációként felajánlott 4 GB-nyi, 1 hónapig belföldön felhasználható plusz adatkeretről sms és számlalevél útján fognak tájékoztatást nyújtani.

(MTI)

Nyitókép: Magyar Telekom Facebook-oldal

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés