Bűnösnek találták Jussie Smollett fekete bőrű, meleg színészt, amiért megrendezte a saját megverését

2021. december 10. 7:06
Az ítélet még nem született meg, lapinformációk szerint akár húsz évvé is összeadódhatnak a büntetési tételek.

Bűnösnek találta egy chicagói bíróság esküdtszéke csütörtökön Jussie Smollett amerikai színészt abban, hogy megrendezett egy gyűlöletbűncselekményt saját maga ellen – közölte a CNN amerikai hírtelevízió. Az Empire című sorozat 39 éves feketebőrű, meleg sztárja az ügyészség szerint 

saját karrierje előre lendítése céljával rendezte meg a történteket és hazudott arról a rendőrségnek, hogy 2019 januárjában két, maszkot viselő ismeretlen egy sötét chicagói utcán rátámadt.

Smollettet a hat vádpontból ötben, közöttük a hatóság félrevezetésében, bűnösnek találták.

A bíróság később szabja majd ki a büntetés mértékét, amely felfüggesztett, vagy akár letöltendő szabadságvesztés is lehet. Az amerikai törvények szerint vádpontonként legfeljebb három év börtönnel sújthatják. Dan Webb ügyész az elmarasztaló ítéletet követően újságíróknak nyilatkozva nevetségesnek nevezte Smollett beszámolóját a történtekről. „Smollett úr nem vesztette volna el ezt a pert, ha az esküdtszék nem jut arra a megállapításra, hogy hazudott nekik” – közölte Webb.

Nenye Uche, Smollett védelmének vezető jogásza kijelentette, hogy védence ártatlan és bízik abban, hogy a fellebbezés során sikerül elérni egy felmentő ítéletet.

Háttér

Smollett azt állította a 2019 januárjában történt esetről, hogy támadói hurkot dobtak a nyakára és vegyszereket öntöttek rá miközben rasszista és homofób kifejezésekkel becsmérelték, illetve Donald Trump korábbi elnököt támogató kijelentéseket tettek. Egy hónapra rá a rendőrség őrizetbe vette a színészt azzal a gyanúval, hogy lefizetett két fivért, hogy színleljék a támadást ezzel növelve népszerűségét a showbiznisz világában.

Az Abimbola és Olabinjo Osundairo testvérek tanúvallomásukban azt állították: Smollett pénzt adott nekik, hogy vegyenek részt a színlelt bűncselekményben, illetve utasításokat is adott arra nézve, miként támadják meg őt.

Smollett ártatlannak vallotta magát az ellene indult eljárásban.

A színész karrierje az incidens nyomán hanyatlásnak indult. Elvesztette szerepét a Fox televízió 2020-ban befejeződött Empire című hip-hop drámájának utolsó évadában.

(MTI)

Nyitókép: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hámondjuk a 20 év, mint fenyegetés az amerikai jogrendszer faszságát mutatja. Mégse gyilkolt. Azért 3-4 évet én is rásóznék.

De ugye ezzel nem azt az állításomat cáfolod, hogy az amerikai jogrendszer fasz?

Azért a zsaru meg gyilkolt, feladatával visszaélve, talán nem szándékosan, de úgy, hogy figyelmeztették, hogy baj lehet. Nem életfogyt, de jónéhány év jár neki.

A Biden-rezsím idáig jutott.

Semmi kifogásom nem lett volna azellen, ha Floydot bevitték volna az őrsre, vádat emeltek volna ellene, és most a börtön tégláit számolná valahol. De ugye nem így alakult.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés