Az orosz gáz ára

2021. december 10. 12:46
A gázbiznisz segített Putyinnak a revizionista politikája finanszírozásában.

„A nyugati szankciók már érzékelhetően meggyengítették Oroszország gazdaságát, és most Putyin a nemzetközi pénzpiacokhoz való hozzáférésének elveszítését kockáztatja. Mindenekelőtt azonban azt kényszeríti ki, amivel sok éve küzd már: a NATO keleti bástyáinak megerősítését.

Ez nem csak azért áll távol egy »értékalapú« és »multilaterális« világtól, ami az új német kormány célja, mert katonai kérdésekről szól. Putyin a Kelet-Európa feletti politikai és gazdasági hatalomra tart igényt. Nyilvánvalóan elvitatja az ukránok és más szerencsétlen nemzetek jogát saját sorsuk meghatározására, akik pechjükre a posztszovjet térségben élnek.

A szabad Nyugatnak már csak alapvető megfontolásokból sem szabadna ilyen egyezkedésekbe belemennie. Nem áll érdekünkben, hogy a társadalmi modellünk ellen ágáló antiliberális tábor megerősödjön Európában. Stratégiailag is butaság lenne abból kiindulni, hogy Putyin megelégedne Ukrajna irányításával. Hosszú azoknak az országoknak a listája, amiknek szeretne beleszólni az életébe – itt, Európában is.

Németország kísérletei arra, hogy szót értsen Putyinnal, mind kudarcba fulladtak. A gázimportoknak be kellett volna kötnie Oroszországot Európába, a kölcsönön függőségnek pedig békítőleg kellett volna hatnia. Ezek mind nem történtek meg, a gázbiznisz viszont segített Putyinnak a revizionista politikája finanszírozásában.

Ezért őrültség az Északi Áramlat 2. Az EU gázigénye a következő években előreláthatólag nem fog emelkedni, viszont a saját termelése csökkeni fog. Oroszország szeretné fedezni az importszükségletet, az Északi Áramlat 2 pedig egy modern és olcsó megoldás lenne erre. De az állítólag olcsó orosz gázért Németország és más európai országok valójában súlyos árat fizetnek: szankciókat kell alkalmazniuk, és fegyverkezniük kell a gázszállító nyugati hódító hadjárataival szemben.”

Fotó: Mikhail Metzel / POOL / Sputnik via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A NIKOLAS BUSSE-féle kibicnek semmi se drága.
Úgy tesz, mintha elmebeteg lenne, aki nem akarja felfogni, hogy Németország 357,6 ezer négyzetkilométernyi területén nem lehető fel az az erőforrás, amely Oroszország 17 098,2 ezer négyzetkilométernyi területén bőségesen található.
Az Európai Unió vezetése arra készül, hogy környezetvédelmileg fenntartható energiaként címkézze meg a gázt és a nukleáris energiát is.
És igaza van! Egy molekula metán (földgáz) elégésekor csak egy molekula széndioxid keletkezik, mellette két molekula víz, a keletkezett víz nem károsítja a környezetet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés