Tíz érv amellett, hogy legyünk óvatosak a hazai euróbevezetéssel

2021. december 07. 08:20

A 2008-as pénzügyi válság hazai lefutása miatt tartósan eltávolodtunk az euró bevezetésétől.

2021. december 07. 08:20
null
Lehmann Kristóf
Telex

„Közgazdaságilag más volt európártinak lenni 2005-ben, és más annak lenni 2021-ben. Hazai oldalon az euróbevezetés a 2000-es évek gazdaságpolitikája, majd a 2008-as válság következményei miatt nem volt realitás, euróövezeti oldalon pedig a 2021-ben látható közgazdasági kilátások érdemben eltérő képet mutatnak, mint amit 2005-ben láthattunk.

A 2004-es hazai EU-csatlakozást követő mámor után az integráció következő lépcsőfokát, az euró bevezetését is természetszerűen elérendő célnak gondolhattuk az évtized közepén. A 2000-es évek hazai költségvetési instabilitása, a maastrichti kritériumokat jelentősen meghaladó költségvetési hiányok (2002–2006 során minden évben GDP-arányosan 6 százalék felett volt a hiány a kritérium szerinti 3 százalék alatti hiány helyett), a devizahitelezés magyar monetáris politikát beszorító hatása (a devizahitel-állomány nagysága miatt a jegybanki lazítás a törlesztőrészletek emelkedése miatt nem élénkítő, hanem gazdaságfékező hatású volt) és az emiatt magasan ragadt inflációs ráta ellehetetlenítették a közös fizetőeszköz bevezetését.

A 2008-as globális pénzügyi válság hazai lefutása, az államcsőd elkerülése érdekében felvett EU–IMF-hitel, a drasztikusan megugró államadósság-ráta miatt Magyarország tartósan eltávolodott az euró bevezetésétől. A válság hazánkat többszörösen sújtotta, elhúzódó válságkezelés indult, amely során a legsúlyosabb makrogazdasági problémákat hatékonyan lehetett célzott, a válságjelenség megoldására fókuszáló eszközökkel kezelni, amihez szükség volt az önálló monetáris politikára (például: kkv-hitelezés helyreállítása, önfinanszírozás).”

Fotó: DANIEL KARMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. december 07. 23:01
Nagyon jó kis cikk ez, teli van olyan igazságokkal, amelyeket idézve megcáfolhatók lennének az álbaloldali hazugságok és csúsztatások, ha lenne olyan felkészült gárda, amelyik meg tudná ezt fogalmazni az átlagemberek szintjén. Nem egyszerre, mint ahogy ebben a cikkben van, hanem részenként, ahogy a cíkk tagolja, amikor felmerül egy probléma. Nem lenne ez olyan nagy feladat.
garabonciás
2021. december 07. 21:31
Ne felejtsük el, hogy még Megyó is 2006-ra ígérte, aztán átvették a kormányrudat és egyre távolabb került az a dátum. Minden évben kettőt adtak még hozzá.
fatman
2021. december 07. 16:55
jó a szerző neve... a Lehmann Brothers tagja??? :)))))
kbs_real
2021. december 07. 13:23
Azoknak, akiknek ez túl hosszú - tehát mindenkinek - összefoglalom: Aki Magyarországon szeretné bevezetni az eurót, az nem képes rá; aki viszont képes rá, az nem szeretné. Ja, és Orbánnak megint igaza van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik