Orbán Viktor: Mi azt akarjuk, hogy az emberek kevesebbet fizessenek a rezsiért, a baloldal meg azt akarja, hogy többet fizessenek

2021. december 3. 7:30
A harmadik oltásokat tekintve „száguldunk”, Brüsszel számára fontos a gyermekvédelmi törvény eltörlése, a baloldal a nyilvánosság előtt sem titkolja, melyik oldalon áll a rezsiharcban. Összefoglalónk a miniszterelnök pénteki interjújáról!

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: az elmúlt két hétben (csütörtökig estig) 1 millió oltást adtak be. Ebből 800 ezer harmadik és 115 ezer volt az első oltás – tájékoztatott.

Eddig 2 millió 600 ezer ember vette fel a harmadik oltást

Az emberek biztonsága jelentősen nőtt az országban. 2 millió 600 ezer ember vette fel a harmadik oltást, ez 27 százalékos arány – ismertette a kormányfő. Hozzátette: az uniós átlag 10 százalék körül van. A harmadik oltással a védettségi szint 90 százalékosra emelhető – húzta alá a kormányfő. Orbán Viktor arról is tájékoztatott, hogy újabb oltási akciók indulnak majd a jövőben. Kérdésre válaszolva elmondta: eddig fantasztikusan kűzdött mindenki.

A magyar egészségügyi kapacitás jól állja a sarat. Ausztriában jóval kisebb a kórházi ellátási kapacitás, ezért kellett lépniük”.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kormány mindenkit személyesen is meg fog keresni, mint fogalmazott, sokan úgy gondolják, hogy a két oltás egy életre szól, őket is arra kérik, hogy vegyék fel az emlékeztető oltást. Minden településen oltási akciónap lesz – tette hozzá a kormányfő.

Oltatlan pedagógusok, omikron-variáns

A pedagógushiány nem kellemes dolog, de ha a gyerekeink nagy számban betegszenek meg, az még nagyobb baj – fogalmazott Orbán Viktor arra a kérdésre válaszolva, hogy sokan elhagyhatják a tanítói pályát azért, mert kötelező az oltás számukra. – Nekünk szülőknek a gyerekünk a legfontosabb – rögzítette a kormányfő, aki arra kérte a pedagógusokat, hogy ezt értsék meg.

Az új omikron variánssal kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott, hogy egyelőre még bizonytalan minden, és a tudósok közt nincs még konszenzus például arról, hogy mennyire fertőz, milyen konkrét tünetei vannak, de ennek ellenére jobb az óvatosság.

A gyermekeink nevelésébe senki sem szólhat bele

Orbán Viktor a gyermekvédelmi törvényről szólva kérdésre válaszolva elmondta: a saját gyerekeink nevelése ügyében megvan a véleményünk és ebbe sem az Európai Bizottság, sem a velencei bizottság nem szólhat bele. Mint fogalmazott: „fontos, hogy a gyermekeink magyarok legyenek, és vigyék tovább a kultúránkat. Ezt a pozíciót fogjuk védeni” – mondta a kormányfő. Hozzátette: és ha így gondolkodunk, akkor meg kell védeni ezt az álláspontot. Mint fogalmazott: Nyugaton van egy hullám, ami nem tartja tiszteletben a szülők azon jogát, hogy a szexuális nevelés csak a szülő dolga. A kormányfő szerint a szülők joga minden mást megelőz ebben a kérdésben.

Ki fogunk állni a gyermekeink védelmében,

mert óriási nyomás alatt vagyunk” – tette hozzá. Mint fogalmazott: a kormány egyedül nem tudja megvédeni a magyarok érdekét, és ezért van szükség a népszavazásra. Hasonló történt 2016-ban is – emlékeztetett Orbán Viktor. Magyarország egy népszavazással megvédte magát, és most ugyanezt kell tenni. „A helyzet az, hogy valóban zsarolnak minket, de ami jár az jár” – tette hozzá. „A gazdaságunk az egységes európai piac része, a pénz nekünk jár, és ezt a helyzetet nem lehet hosszútávon fenntartani” – húzta alá a kormányfő. „Ez egy idegjáték is” – tette hozzá.

Brüsszel számára ezért fontos a gyermekvédelmi törvény eltörlése

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy ha nem lenne fontos ez az ügy, akkor az unió nem akarná, hogy vonjuk vissza a gyermekvédelmi törvényt. Mint fogalmazott: igenis fontos ez az ügy Brüsszel számára, mert elvárják azt, hogy az LMBTQ-aktivistákat engedjük be az iskolákba, óvodákba. Ha nem lenne fontos ez az ügy, akkor Brüsszel nem csinálna balhét. Hozzátette:

Egy választás nem egy délutáni kiruccanás, hanem egy komoly dolog, és arról szól, milyen lesz a jövőnk. Brüsszel azt szeretné, hogy a bevándorlás, az energia-áremelés, és a gyermeknevelési kérdésekben engedjen a kormány, de most ez nem történik meg, ezért akarnak változást”

– húzta alá a kormányfő.

Az energiaárakról

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a nagy energiacégek nem fogják áthárítani a többletköltségeiket a fogyasztókra, és a veszteségeket nekik kell állniuk. A kormány döntött arról, hogy 33 ezer kisvállalkozó beléphet az egyetemes szolgálatóti díjszabásba. Az árbevételüknek 4 milliárd forint alatt kell lennie, hogy belépjenek ebbe – ismertette a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar energiaárak az egyik legalacsonyabbak között található Európában. A kormányfő elmondta: „a bécsi árak kétszer, a berlini árak pedig három és félszer akkorák, mint a budapestiek. Gáz esetében Bécsben háromszor annyit fizetnek, mint a magyarok, Stockholmban pedig nyolcszor annyit.” Hozzátette: nagy energiaválság van Európában és ez inflációt gerjeszt. De azzal, hogy 480 forintban maximáltuk az üzemanyag árát, ezzel az inflációt is fékezni tudjuk.”

A kormányfő kérdésre válaszolva elmondta:

Mi azt akarjuk, hogy az emberek kevesebbet fizessenek az áramért, a gázért, meg a benzinért. A baloldal meg azt akarja, hogy az emberek fizessenek többet az áramért, a gázért, meg a benzinért”.

Mint fogalmazott: „szép ez a piac – állami szabályozási vita, de a valóság, amikor ön fizet, az arról szól, hogy a mi álláspontunk szerint az a jó, ha ön kevesebbet fizet, a baloldal meg azt mondja, hogy az volna helyes, ha ön többet fizetne. Ez a vita zajlik hosszú-hosszú évek óta Magyarországon. Az egész baloldal egységes ebben. A nyilvánosság előtt sem leplezik az álláspontjukat.”

Arról, hogy a főváros után, (Márki-Zay Péter polgármester nyilatkozatai ellenére – a szerk.) a hódmezővásárhelyi önkormányzat is igényelte az olcsóbb rezsikategóriákba való belépést, kérdésre válaszolva Orbán viktor elmondta: „amikor egy önkormányzatról gondolkodom, sosem a vezetőkre kell csak gondolni, hanem az ott élő emberekre.

Szerintem a budapestieknek is meg a hódmezővásárhelyieknek is az a jó, ha az emberek kevesebbet fizetnek az áramért meg a gázért. Ennek a lehetőségét a kormány kinyitotta,

ahogy a kisvállalkozások, az önkormányzatok is be tudnak lépni egy kedvezőbb árrekvésű elszámolási rendszerbe, örülünk, ha segíthetünk” – zárta szavait a miniszterelnök.

Az interjú véget ért.

 

Nyitókép: Facebook

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te pedig hű katonaként elhiszed a legföbbvezérdoktorminiszterelnökúrnak, hogy az ellenzék bezzeg emelni akar a rezsi árakon. Mert ez annyira logikus, hogy a hívek még ezt a baromságot is elhiszik neki.
Szerintem maradj inkább Ulmban.

És miért akarná eltörölni, te szellemi toprongy???
Attól, hogy faszszopó Vezéred ezt mondja, még nem igaz.
A hozzád hasonló ostobák mindent elhisznek amit a Vezérük mond, elvégre nagy a Jó Isten állatkertje és nincs rajta kerítés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés