Tátongó lyukat ütöttek Gémesiék a gödöllői büdzsén

2021. december 03. 07:00

Bár a Gémesi György vezetette gödöllői városvezetés sikerként próbálja eladni a szállodaperként elhíresült, hosszú évek után lezárult jogvitát, a helyi Fidesz szerint a polgármester sok mindenről beszélhet, csak győzelemről nem. Ahogy Kolozs Csaba helyi képviselő lapunknak rámutatott, több sebből vérzik Gémesiék érvelése, a város pedig nem fog a pénzéhez jutni. Vécsey László, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint különösen fájdalmas, hogy a kormányt folyamatosan bíráló polgármester valamiféle kivagyiságból okoz több száz milliós kárt a városának.

2021. december 03. 07:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Összesen 723 millió forintot kellett kifizetnie a héten a Gödöllői Önkormányzatnak a város és a régi községháza (a mai Erzsébet Királyné Szálloda) épületét felújító vállalkozó között kialakult jogvita miatt.

A történet sok évvel ezelőtt azzal kezdődött, hogy a ma már a kormányt rendszeresen bíráló Gémesi György által vezetett önkormányzat nem volt elégedett a szálloda felújítását végző cég munkájával, ezért nem fizette ki számára a több, mint nyolcvan millió forintos, úgynevezett jóteljesítési garanciát.

Ezért a pórul járt vállakozó pert indított a szálloda üzemeltetését korábban végző, önkormányzati tulajdonú G-Magistratus Zrt. ellen, kezdeményezve annak felszámolását.

A vállakozó megnyerte a pert,

csakhogy a város vezetése a felszámolásra ítélt cég vagyonát lényegében átmentette egy másikba, az Erzsébet királyné Szálloda Kft.-be.

A vállalkozó tovább futhatott a pénze után és most már az új cég és a Gödöllői Önkormányzat ellen is pert indított, mondván, hogy a vagyonkimentés célja az volt, hogy ne kelljen kifizetni a tartozást. A bírósági ítélet igazolta az állítását, kimondva: a felszámolási folyamat és az új cég létrehozása szabálytalanul zajlott, az erről szóló szerződéseket rosszhíszeműen kötötték meg, egyértelműen a hitelezők kijátszása érdekében.

Sikerként eladott veszteség

A bíróság arra kötelezte a várost, hogy fizesse ki a G-Magistratus-nak a perköltséggel együtt több, mint félmilliárdos összeget. Gémesiék szerint ez azonban nem jelent problémát, hiszen ahogy azt májusi közleményükben írták, az önkormányzatnak gyakorlatilag egyik számlájáról a másikra kell elutalnia a pénzt, így semmiképp nem kell veszteséggel számolni.

Most azonban a bírósági ítélet alapján módosítani kellett a 2022-es költségvetési rendeletet, amelyet a képviselő-testület kénytelen volt megszavazni, ha nem akarja, hogy a várost további szankciók érjék.

A hétfői testületi ülésen tárgyalt Gémesi által jegyzett előterjesztésben a polgármester továbbra is győzelemként mutatta be a több éves jogi hercehurcát, pedig ahogy a Mandinernek a testület egyik fideszes képviselője Kolozs Csaba rámutatott,

mindenről lehet beszélni az ügy kapcsán, csak sikerről nem.

Ez már az előterjesztést böngészve is kiderül, hiszen ebben maga a polgármester is elismeri, hogy jogos volt a felújítást végző vállalkozó eredeti követelése, így a városnak nem csak a 88 millió forintot kell kifizetnie neki, hanem annak kamatait is, ami így összesen 157 millió forint. Ezen kívül további kilenc milliót kell még átutalniuk az adóhatóságnak és a könyvvizsgálónak.

A rendeletmódosítási javaslat szerint a pénzt a “Kosárlabda csarnok építéséhez hozzájárulás, támogatás” jogcímről veszik el, azaz erre a beruházásra nem jut pénz jövőre.

Kolozs Csaba lapunknak elmondta: hétfőn azért kellett megszavazniuk az átutalást, mert lejárt a bíróság által megszabott határidő, és súlyos következményei lettek volna, ha nem lépnek. Nyilvánvaló, hogy így a jövő évi költségvetést 723 millió mínusszal indítja a város és kérdéses, hogy ebből mennyit tud majd esetleg visszaszerezni – mutatott rá a helyi politikus.

Egy ideig biztos nem lesz kosárlabda csarnok

Kolozs Csaba aláhúzta: nem igaz az az állítás, hogy az önkormányzat gyakorlatilag egyik zsebéből a másikba utalta el a pénzt és nem éri kár a várost.

A G-Magistratus ugyanis egy felszámolás alatt álló cég, élén a felszámolóbiztossal, aki kifizet majd minden hitelezőt, a felperest, a végrehajtót, az adóhatóságot és többi tartozást. Mi úgy számolunk, hogy ez összesen elérheti majd a 300 millió forintot is, azaz

a város legfeljebb a most átutalt pénz felét kapja majd vissza.

Az is komoly kérdés, hogy ez mikor történik majd meg, heteket, hónapokat vagy akár még hosszabb időt kell-e rá várni.

A polgármester emellett abba is kapaszkodik, hogy egy büntetőperben elítélték a G-Magistratus korábbi vezérigazgatóját Komlós Jánost, akit 436 milliós kártérítési kötelezettség terhel, emellett pedig egy másik eljárásban, az igazságügyi műszaki szakértői vélemény szerint még a G-Magistratus követelhet a pereskedő vállalkozótól 399 millió forintot. Ám ahogy a fideszes képviselő rámutatott, ezeket a követeléseket a városvezetés még egyáltalán érvényesítette, ami különösen érthetetlen úgy, hogy a fent említett 157 millió forintot (ami a fideszesek számításai szerint ennél több, 230-250 millió) most ki kell fizetni a vállalkozónak.

Ez a közvagyon elherdálása, nem pedig a közvagyon védelme

– hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, hogy a kifizetendő összeghez az elmúlt tíz év pereskedéseihez kapcsolódva hozzá kell számolni a több tízmilliós ügyvédi díjakat és perköltségeket.

Gémesiék szerint végül kétszáz milliós pluszban lesznek, de ebből a pénzből még nem láttunk semmit – hangsúlyozta Kolozs Csaba. A mérleg egyik serpenyőjében most 723 milliós mínusz van, míg a másik serpenyőben semmi – jellemezte a helyzetet a helyi politikus. 

A kosárlabda csarnok építése kapcsán megjegyezte: Gémesi évek óta ígéri a csarnok építését, mindig változtak a tervek, de nem történt semmi. Egy ideje viszont gyanús lett, hogy az erre elkülönített, most már több, mint 900 millió forintot gyakorlatilag a szállodaper költségeire szánta a vezetés.

Az biztos hogy egy ideig nem lesz sportcsarnokunk – mondta Kolozs.

Üthetik a kártérítés nyomát

Vécsey László, a térség fideszes országgyűlési képviselője is elképesztőnek nevezte, hogy Gémesiék győzelemként állatják be a történetet, és felhívta a figyelmet: a G-Magistratus volt vezetőjét érintő kártérítési ügynek semmi köze ahhoz, hogy a város vezetése nem fizette ki anno a jóteljesítési garanciát. Ráadásul a megítélt kártérítésből feltehetőleg egy fillér sem fog befolyni, mert a volt vezérigazgató a bírósági iratok szerint fizetésképtelen. 

Azt fájlaljuk leginkább, hogy a baloldali előválasztásban is aktív Gémesi György, a kormányt az önkormányzatok kivéreztetésével vádolók egyik szószólója – akinek a városa a kormányzati adósságátvállalásnak köszönhetően évek óta milliárdos szabad pénztartalékkal rendelkezik –

valamiféle kivagyiságból nem fizet ki egy kisebb tartozást, több száz milliós kárt okozva Gödöllőnek 

– fogalmazott Vécsey László. 

Lapunk megkereste Gémesi Györgyöt is, azt kérdezve többek között, hogy érez-e személyes felelősséget a történtekért, miből pótolnák a hiányzó összeget és milyen beruházások maradhatnak még el a 723 millió kifizetés miatt, de a polgármester egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre. 

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2021. december 03. 17:49
Lopsz, Gémesi, lopsz? Meg elkúrsz? Dögöljön Gödöllő?
Krupp Skya
2021. december 03. 17:32
Óbán adj pézt!
nyugalom
2021. december 03. 17:30
Gödöllőiek öröme! Szakertő.
Emery4919
2021. december 03. 13:11
MDF....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik