Áder szerint a fiatalok jövőjére keresi a válaszokat a Planet Budapest 2021

2021. december 2. 11:18
A köztársasági elnök szerint mindenkinek el kell gondolkodnia azon, hogy fenntarthatók-e a jelenlegi szokásai.

A fiatalok jövőjére keresi a válaszokat a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó – mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön a Petőfi rádióban. Az államfő hangsúlyozta, a budapesti Hungexpón vasárnapig zajló rendezvény a jövőt döntően befolyásoló kérdéseket és megoldásokat mutatja be, leginkább azt, hogy a fiatalok hogyan tudnak legalább a mostanihoz hasonló körülmények között élni több évtized múlva is.

Áder János aláhúzta, az expón több olyan fiatallal is lehet találkozni, akik találmányaikkal segítik a fenntarthatóság elérését. Példaként említette erre azt a háztartási robotot, amely két héten belül képes szaghatás nélkül jó minőségű humuszt készíteni az ételmaradékból, valamint egy olyan autómosó technikát, amely fél liter vízzel képes megtisztítani egy járművet.

Az államfő elmondta, hogy gyermekei és barátaik számára is fontos kérdés a környezeti fenntarthatóság,

ezért egyre tudatosabban viselkednek, például kevesebb műanyagot használnak, szelektíven gyűjtik a szemetet. A jó példa társadalmi és családi szinten is követőkre talál, továbbá hitelesíti mindazt, „amit szeretnénk átadni a gyermekeinknek” – fogalmazott.

Áder János kiemelte, mindenkinek el kell gondolkodnia azon, hogy fenntarthatóak-e a jelenlegi fogyasztási szokásai. Szerinte ugyanis az egész világon teret nyert a „dobd el kultúrája”, vagyis az, hogy rengeteg használati tárgyat rövid idő után kukába dobnak – mondta. A köztársasági elnök az ENSZ felmérését idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy a különböző ruházati divattermékek harmadát soha vagy legfeljebb egyszer használják.

Áder János szólt a közmédia Jónak lenni jó kampányáról is, amelyben idén a koronavírus-járvány miatt árván maradt gyerekeknek szerveznek gyűjtést a Regőczi Alapítványon keresztül. Hangsúlyozta, több mint hatszáz olyan család van, amelyben összesen több mint ezer gyerek egyik vagy mindkét szülője meghalt a betegségben. A Regőczi Alapítvány feladata, hogy ezeknek a fiataloknak segítsen abban, hogy ez a családi tragédia ne törje végérvényesen derékba az életüket – mondta Áder János, aki felesége, Herczegh Anita, az alapítvány kuratóriumi elnöke nevében is ígéretet tett, mindent megtesznek azért, hogy a lehető legrövidebb időn belül, a legjobb helyre kerüljön az összegyűjtött támogatás.

(MTI, fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Áder = Happy End kft.

Ez önmagában sokat elárul az alkalmatlanságáról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés