Biden: A Fehér Ház szükség esetén készenléti tervet dolgoz ki az omikron variáns miatt

2021. november 29. 21:19
Az elnök szerint az Egyesült Államok készen áll arra, hogy kezelni tudja a járványhelyzetet az omikron megjelenése nyomán.

Az amerikai elnöki hivatal, a Fehér Ház együttműködik vakcinagyártó cégekkel annak érdekében, hogy szükség esetén készenléti tervet dolgozzanak ki a koronavírus új, omikron nevű variánsának kezelése érdekében – közölte hétfőn Joe Biden amerikai elnök. Az elnök igyekezett megnyugtatni az amerikaiakat, azt állítva: az Egyesült Államok készen áll arra, hogy kezelni tudja a járványhelyzetet az omikron megjelenése nyomán, egyúttal fogadkozott, hogy szükség esetén felgyorsítják a vakcinafejlesztést.

Ez a variáns aggodalomra, nem pánikra ad okot”

– jelentette ki Biden a Fehér Házban, miután találkozott a járványkezelésért felelős csoportjával. „Előbb vagy utóbb itt, az Egyesült Államokban is megjelennek ezzel a variánssal fertőzött páciensek” – mondta. A Fehér Ház együttműködik a Pfizer, a Moderna és a Johnson and Johnson vakcinagyártókkal, hogy szükség esetén készenléti tervet dolgozzanak ki a koronavírus új, omikron nevű variánsának kezelése érdekében – közölte.

Anthony Fauci, az elnök járványügyi főtanácsadója korábban azt mondta: nem valószínű, hogy az Egyesült Államok újabb korlátozásokat vezet be az omikron variáns miatt. Az Egyesült Államokban hétfőn lépett életbe az intézkedés, amelynek értelmében a legtöbb esetben megtiltják a beutazást nyolc afrikai országból – a Dél-afrikai Köztársaságból, Botswanából, Zimbabwéből, Namíbiából, Lesothóból, Eswatiniből, Mozambikból és Malawiból – az először a Dél-afrikai Köztársaságban azonosított variáns miatt. A lépés célja, hogy lassítsák a vírus terjedését, illetve több időt biztosítsanak a szakértőknek ahhoz, hogy felmérhessék: mennyire okoz súlyos fertőzést az új variáns, mennyire fertőző, és miként reagál a védőoltásokra.

Az amerikai elnök szerint a korlátozásoknak ezenkívül az is a célja, hogy több időt nyerjenek még több ember beoltásához. Biden mindemellett arra kérte az embereket, hogy viseljenek maszkot mind beltéren, mind pedig a nyilvános eseményeken, mások társaságban.

(MTI)

Nyitókép: Arlington, 2021. november 29.
Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a koronavírus dél-afrikai mutációjának, az omikronnak a terjedését megfékező intézkedésekről a washingtoni Fehér Ház Roosevelt termében 2021. november 29-én.
MTI/EPA/Bloomberg/Oliver Contreras

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez az omikron egy vicc. Egy rossz vicc. Biden papán kívül ki veszi be még?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés