Karácsonyéknak nem jön ki a matek, több adó folyt be, mint amivel számoltak

2021. november 30. 7:00
Írta: Nagy Gábor
A Fővárosi Önkormányzat számai is adótöbbletről árulkodnak. Ennek ellenére a főpolgármester ismét kivéreztetésről beszél.
Röviden, tömören, így nem jön ki a matek: 
  • Karácsony Gergelyék januárban 258 milliárd forintos hipa-bevétellel számoltak.
  • Ebből a Fővárosi Önkormányzat 139,3 milliárdot kaphat idén.
  • Csakhogy egy, a Mandiner által megismert kalkuláció szerint ez az összeg az év végére 10 milliárddal több lehet.
  • De a fővárostól megtudtuk azt is: október 31-ig több mint 281 milliárd iparűzési adó folyt be.

***

„Nincs olyan nap, amikor a kormány nem az önkormányzatok megfojtására törekszik”jelentette ki a november 24-i Fővárosi Közgyűlésen Karácsony Gergely. A főpolgármester ezzel többek között arra utalt, hogy a kormányzat nem csak idén, 2022-ben is felére csökkentené a kis- és középvállalkozások (kkv), valamint az egyéni vállalkozók (ev) helyi iparűzési adóját (hipa). A grémium baloldali többsége többek között ezért elfogadott egy olyan előterjesztést, amely tartalmazza: a hipa megfelezése miatt jelentkező bevételkiesést a kabinet „politikai hovatartozás nélkül”, teljeskörűen kompenzálja.

Emlékezhetünk: a baloldali városvezetés tavaly ősszel is arról kommunikált, hogy a vállalkozóknak felkínált adóelengedés keresztbe tesz Budapestnek. „Orbán Viktor bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését”mondta Karácsony, azt sugallva, hogy a kormány nem válságkezelési, hanem politikai alapon veszi el az önkormányzati bevételeket.

A mostani adatok azonban azt mutatják: több pénz folyt be a Fővárosi Önkormányzathoz, mint amivel előzetesen kalkuláltak.

Biztos, hogy több lesz a bevétel

A fővárosi és a kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló törvény alapján a helyi iparűzési adóból, az idegenforgalmi adóból, továbbá a helyi adókhoz kapcsolódóan kiszabott késedelmi pótlékokból és bírságból származó bevételekből a Fővárosi Önkormányzat 54, a városrészek együttesen 46 százalékban részesülnek. Megjegyeznénk: 2015-ben a forrásmegosztás még úgy nézett ki, hogy a főváros 51, a kerületek 49 százalékot kaptak. Egy évre rá a főváros a bevételek 52,5 százalékával kalkulálhatott és 2017-től alakultak ki a mostani arányok.

Karácsony Gergelyék 2021-ben 258 milliárd forintos hipa-bevétellel számoltak, amelyből a főváros 139,3 milliárdot kap. Ugyan ez a 258 milliárdos összeg a 2018-as szintnek feleltethető meg; a Fővárosi Önkormányzat hipa-bevételei 2019-re közel a duplájára nőttek a korábbiakhoz képest, alighanem a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően. Ahogy arra egy általunk megismert pénzügyminisztériumi prognózis rámutat, 2010-ben még csupán 84,5 milliárddal kalkulálhatott a városvezetés, ez az összeg 2020-ban már 142,4-re,

idén pedig – az előzetes kalkulációk alapján – 149,3 milliárdra is növekedhet. Szemben a főváros 139,3 milliárdos becslésével.

A hipa-bevétel növekedése azt eredményezte, hogy a koronavírus-járvány ellenére az elmúlt tizenkét évben a Fővárosi Önkormányzat összességében 401,5 milliárdos többletbevételt realizálhatott a Demszky-korszakhoz képest.

Mit mutatnak a főváros számai?

Az ügyben érdeklődtünk a Fővárosi Önkormányzatnál; kértük, küldjenek kimutatást arról, mekkora összeg folyt be idén a tervezett 258 milliárdból; mennyit fizettek ki a kerületeknek; hogy látják: mekkora összeg folyhat még be az év végéig? Mint írták,

a 2021. október 31-éig befolyt iparűzési adó összege 281 725 777 791 forint, (…) november és december hónapok tekintetében összesen még mintegy 10 milliárd forint bevételre számítunk.”

Vagyis az előzetesen kalkulált 258 milliárd helyett közel 290 milliárdnál tarthatunk az év végén, a Fővárosi Önkormányzat pedig 139,3 milliárd helyett jelenleg 152 331 917 925 forintnál tart. A főváros válaszában azonban hangsúlyozta, a befolyó adóbevétel és az eredményszempontú szemlélet (azaz valósan fel is használható – a szerk.) között különbség lehet. „Ennek oka, ha növekszik az úgynevezett túlfizetési állomány. Ez ugyanis bármikor visszaigényelhető a cégek részéről” – írták, jelezve, hogy emiatt van különbség a tárgyévben beérkezett és a költségvetési beszámolóban szereplő összeg között.

Ennek ellenére a kerületek a már megtörtént kifizetések fényében módosítottak idei költségvetésükön. A főváros tájékoztatása alapján például a párbeszédes irányítású I. kerület részére 1 995 638 265 forintot utaltak ki október 31-ig. (A forrásmegosztásról szóló rendeletben 1 830 399 000 forint szerepel.) A DK-s vezetésű Óbuda is pluszban van: 8 576 102 000 helyett 9 350 311 093 forint érkezett a számlájukra. A momentumos irányítású Újpest is több pénzt kapott, mint azt előre tervezték: egészen pontosan 7 906 020 965 forintot. A szocialista vezetésű XIV. kerület sem panaszkodhat, Zugló számlájára 9 116 901 464 forint érkezett az előzetesen prognosztizált 8 362 019 000 forinthoz képest. De a fideszes önkormányzatoknak is pozitív a mérlege e tekintetben.

Amiről a baloldal megfeledkezik

Karácsonyék kivéreztetésről szóló kommunikációja több sebből vérzik: mellőzi az elmúlt évek gazdasági konjunktúrájából adódó helyhatósági többletbevételeket (erre mutatott rá a PM összesítése – a szerk.), megtakarításokat, a teljes önkormányzati szektor szanálását, valamint az állami és az önkormányzati feladatok rendszerének újrarajzolása: a feladatfinanszírozás, és az adósságfékek bevezetése.

Közismert, 2011 és 2014 között zajló adósságátvállalási program keretében a kabinet több mint 1300 milliárdot vállalt át az önkormányzatoktól. Ugyancsak a kormány lépésének köszönhető, hogy 2010-ben 8000 állami feladatból 3500-at az önkormányzatoknak kellett ellátniuk, miközben a balliberális kabinetek 1400 milliárd forintot vontak el a szektortól.

Fotók: Ficsor Márton / Mandiner

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ki az, aki elvárja Karácsonytól, hogy értsen a számokhoz, a költségvetéshez?

De helyesen kéne azt is:-)
A saját nevét nem tudja leírni .

Milyen alapon bírálják az alkotmányosköltségesek a jutalékosokat?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés