Ijesztő a helyzet Kanadában: korlátozták az üzemenyagvásárlást és az utazásokat

2021. november 20. 7:15
A pár napja lezúdult eső miatt áradások és földcsuszamlások keletkeztek, amelyek emberek ezreit zárták el a külvilágtól.

Ideiglenes korlátozásokat vezetett be az üzemanyagra és a nem alapvető fontosságú utazásokra a nyugat kanadai Brit Columbia tartomány, hogy enyhítse az ellátási láncban keletkezett zavart és segítse a helyreállítási munkálatokat. A tartományban a vasárnap és hétfőn lezúdult özönvízszerű eső miatt áradások és földcsuszamlások keletkeztek, amelyek emberek ezreit zárták el a külvilágtól. A Mike Farnworth miniszterelnök-helyettes által egy tájékoztatón bejelentett rendeletek szerint egyes területeken, köztük a Vancouver-szigeten, december 1-jéig a benzinkutaknál esetenként 30 liter üzemanyagot lehet vásárolni. A súlyosan érintett autópályákon tilosak lesznek a nem létfontosságú utazások.    

Katasztrofális a helyzet

„Ezek a rendeletek segítenek fenntartani a kereskedelmi forgalmat, stabilizálni az ellátási láncokat és biztosítani, hogy mindenki biztonságban hazaérjen” – mondta Farnworth. A vasárnap kezdődött viharok miatt le kellett zárni a Trans Mountain csővezetéket, és a természeti katasztrófa miatt akadozik a forgalom két létfontosságú kelet-nyugati vasútvonalon, amelyek Kanada legforgalmasabb kikötőjébe, Vancouverbe vezetnek, akadályozva az üzemanyag- és áruszállítást. Farnworth elmondta, hogy a tartomány a szövetségi kormánnyal együttműködve alternatív módon, többek között teherautókon és uszályokon keresztül az Egyesült Államokból vagy a szomszédos Albertából importál üzemanyagot. „Bármilyen előre nem látható probléma esetén a jelenlegi becsléseink szerint a szolgáltatás a hét közepére áll helyre” – mondta Salem Woodrow tartományi szóvivő egy e-mailben.    

A Trans Mountain vezetéken, amely napi 300 ezer hordó nyersolajat juttat Alberta tartományból a csendes-óceáni partvidékre, derűlátó vélemények szerint a jövő hét végére valamilyen formában újraindulhat a szállítás. A helyi vasúttársaság közölte, hogy az érintett vasúti hálózat helyreállítása várhatóan még legalább a jövő hétig tart. A Vancouvertől keletre fekvő Abbotsford városában a vízszivattyúk még mindig működnek, ám ha meghibásodnak, a hatóságok szerint mind a 160 000 lakosnak el kell hagynia a várost.

A katasztrófa minden idők legköltségesebb természeti katasztrófája lesz Kanadában.

A vasúti leállások miatt az áruexportőrök a Vancouverből érkező szállítmányok átirányítására kényszerültek, ami megmutatta a kanadai ellátási láncok éghajlatváltozással szembeni sebezhetőségét.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Jonathan Hayward

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Álláspontoddal az a probléma, hogy demokráciában a (választó)polgárok is felelősek, míg diktatúrában definíció szerint nem lehetnek.

De csak a választópolgárokon keresztül hathat.

Igen. A többségé. Amíg nem térítik el liberális demokráciává, ahol megint egy kisebbségé lesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés