Horst Seehofer: Segíteni kell Lengyelországot a külső határ biztosításában

2021. november 9. 13:06
Össze kell fogni, és segíteni kell Lengyelországot az európai uniós külső határ biztosításában, mert Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök emberek sorsát használja fel a közösség szétzilálására – mondta Horst Seehofer német belügyminiszter egy keddi interjúban a lengyel-fehérorosz határ térségében zajló folyamatokról.

A miniszter a Bild című német lapnak azt mondta, hogy a Közel-Keletről Fehéroroszországba beutaztatott emberek megjelenése és tevékenysége a lengyel-fehérorosz határon a minszki és a moszkvai vezetéstől kiinduló „hibrid fenyegetés”, amelynek célja „az EU, és különösen Németország destabilizálása”.    

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa kifejtette, hogy „a lengyelek eddig helyesen reagáltak”. Erőfeszítéseiket „nyilvánosan is támogatnunk kell”, és „nem bírálhatjuk őket azért, mert megengedhető eszközöket használnak az EU külső határának védelmére”.    

Minden segítséget megadnak úgy, ahogy Lengyelország akarja

Arra a kérdésre, hogy Németország miként támogatja Lengyelországot, kijelentette, hogy minden lehetséges segítséget megadnak, „úgy, ahogy Lengyelország akarja”

A lengyelek nagyon fontos szolgálatot tesznek egész Európának, ahogy Törökország is a több mint hárommillió menekült befogadásával”

– mondta Horst Seehofer, megjegyezve, hogy ez „különbség Putyin és (Recep Tayyip) Erdogan (török elnök) között”. Hétfőn több ezer ember jelent meg a fehérorosz-lengyel határon abban a reményben, hogy bejuthatnak az EU-ba. Az illegális határátlépések száma hetek óta emelkedik. A lengyel kormány több mint tízezer katonát mozgósított a folyamat feltartóztatására. A lengyel-fehérorosz EU-s külső határon kibontakozott migrációs hullám az Európai Bizottság szerint összefügg a fehérorosz ellenzéki mozgalmak elleni erőszak miatt nyáron bevezetett EU-s szankciókkal, és államilag finanszírozott embercsempészetet jelent. Brüsszel ismeretei szerint az EU-ba igyekvők fehérorosz állami idegenforgalmi vállalatok szervezésében jutnak el Fehéroroszországba.    

Az első számú célpont Németország

 A határőrizetért felelős szövetségi rendőrség adatai szerint a január-júliusi időszakban csupán 26-an érkeztek Németországba illegálisan a Fehéroroszország-Lengyelország útvonalon. Augusztusban viszont már 474 ilyen jogcím nélküli belépést regisztráltak, szeptemberben 903-at, októberben pedig 5285-öt.    

A Welt am Sonntag című német lap szerint a fehérorosz rezsim igyekszik tovább növelni az EU-ba irányuló illegális migrációt.

Ezt jelzik a minszki repülőtér menetrendi tervei, amelyek szerint a márciusig tartó téli időszakban hetente mintegy negyven járat érkezik majd Isztambulból, Damaszkuszból és Dubajból. Ez bő kétszeres növekedés a 2019/2020 telén regisztrált 17-hez képest.    

Német biztonsági körök becslése alapján naponta átlagosan 800-1000 ember érkezik repülővel a Közel-Keletről Minszkbe. Hamarosan bekapcsolnak öt további fehéroroszországi repülőteret is a közel-keleti forgalomba. Ezeket a repülőtereket belföldiből nemzetközivé minősítik át. Az egyik ilyen a lengyel határtól mindössze 20 kilométerre fekvő Grodno repülőtere – mondták a Welt am Sonntag forrásai, hozzátéve, hogy a minszki rezsim orosz támogatással tevékenykedik, így nemcsak a Közel-Keletről, hanem Moszkvából is szállítanak embereket Fehéroroszországba.

(MTI)

Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP POOL / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azonnal humanitárius folyosót kell nyitni a lengyel-német határig. Ha jól tudom e folyosók tervezése folyik az EP-n belül, hát íme a gyakorlati megvalósításra a lehetőség. Az EP kezdeményezze ezt Berlinben. Nézzük meg, hogyan lehet egy-két millió embert gyorsabban Németországba juttatni, mérsékelve a bevándorlók út közbeni szenvedéseit. Várom Cseh Kata erre vonatkozó kezdeményezéseit is, valamint MZP, az itteni ellenzék migránsok melletti kiállását, a humanitárius folyosóra vonatkozó nemzetközi felhívásukat.

A Németországban élő bevándorlóknak nincs türelmük 2050-ig várni, amikorra német elemzések szerint az ország lakosságának már csak a fele lesz német származású. Az amerikaiak, a franciák és az angolok is szívesen túl lennének már a német kérdés végleges rendezésén, szívesebben látnák a tartományi kalifátusok létrejöttét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés