A hetedikes töri tanárt kell játszani tegnapi őszirózsás forradalmat megünneplő posztom után

2021. október 31. 12:27

Jámbor András
Facebook
Úgyhogy tessék leülni gyerekek, te is Trombitás Kristóf.

„Amikor belevágtam ebbe a politikus dologba, kevéssé gondoltam, hogy feladatom lesz a hetedikes töri tanár eljátszása is. Márpedig most ezt kell csinálnom a tegnapi őszirózsás forradalmat megünneplő posztom után.

Úgyhogy tessék leülni gyerekek, te is Trombitás Kristóf, rád külön kitérek majd annál a résznél, hogy miért nem ünnepeljük a fehérterror rendcsinálását.

A tegnapi posztomra ugyanis megjelent a Fidesz komment kommandónak a hetedik osztályt kihagyó tagozata, és számos módon adták tudtomra, hogy mi van a »fajtámmal« és hogy milyen fajta módokon fogok elhunyni. (Nem tervezem.)

A két kiemelkedő reakció közül az egyik a Fidesz nyolcadik kerületi frakcióvezetője volt, aki számos kommentelőhöz hasonlóan összetévesztette az őszirózsás forradalmat a Tanácsköztársasággal, a másik pedig a »közszolgálati« média volt üdvöskéje, Trombitás Kristóf, aki miután szintén összetévesztette a kettőt, jelezte azt is, hogy szerencsére később lett rendcsinálás. Ezt nehéz máshogy értelmezni, mint hogy a fehérterror rendcsinálására gondolt, ami valljuk be, elég sajátos típusa a demokratikus kívánalmaknak.

De akkor idézném is a Fidesz vezette magyar kormány Nemzeti Köznevelési Portálját, hátha ez elég hiteles forrás a szélsőjobboldali uraknak és hölgyeknek. Miről szólt a Károlyi-féle köztársaság:

»Október végén Bécsben és Budapesten is forradalmi hangulat uralkodott. Az emberek úgy érezték, hiába volt a súlyos véráldozat, az anyagi javak pusztulása, a hátország éveken át tartó nélkülözése. Mindezért a kormányzatot hibáztatták«

»1918. október 30–31-én Budapesten lezajlott az őszirózsás forradalom. 2. A tüntetéseken számos katona is részt vett, akik katonasapkájukról levették a Monarchia címerét, és helyére őszirózsát tűztek. A közhangulat nyomására a király Károlyi Mihály miniszterelnökké való kinevezése mellett döntött. Károlyi a Magyar Nemzeti Tanács vezetői­ből alakította meg kormányát. Az új miniszterek liberális, demokrata és szociáldemokrata politikusok voltak.«

»A kormány demokratikus intézkedéseket hozott; bevezették az általános és titkos választójogot, biztosították a sajtószabadságot, szabadon lehetett pártokat és egyesületeket alakítani.«

Nekem nem úgy tűnik, hogy a Fidesz-kormány hivatalos honlapja mást írna mint amit én írtam az őszirózsás forradalomról.

Talán nem kéne a méltán hírhedt néni, Tormay Cécile fikciós irodalmi műveit – amelyekhez képest az Elkxrtuk is a tényeket pontosan ábrázoló dokumentumfilm – történelmi tényként kezelni. A Tanácsköztársaság lényegében az első magyar köztársasággal szemben jött létre. Nem véletlen, hogy más lett az államforma, hogy Károlyit egy kamu lemondással eltávolították a hatalomból, ahogy a polgári radikálisokat, liberálisokat és centristákat is.

Nyilván sem a vörösterror, sem a fehérterror nem elfogadható, és az a helyzet, hogy a tegnapi kommentekben csak az MTVA munkatársa, Trombitás Kristóf védte az egyiket. A vörösterrort pedig senki.

Ahogy végtelen butaság az is, hogy Károlyi miatt lett volna Trianon. Az alufóliasisakosokat leszámítva a teljes történész szakmában konszenzus van arról, hogy Károlyi (vagy bárki került volna a helyére), nem tudta megállitani az ország szétdarabolását. Horthyéknak sem sikerült.

Az a helyzet, hogy aki a Károlyi, Jászi, Garami féle népköztársaságot kidobná a szemétdombra, az más gonoszságra is képes, az nem tiszteli és nem érti a köztársaságot!

Velük szemben mi csak annyit mondhatunk: éljen a Köztársaság!

Akit mélyebben is érdekel a téma, annak tudok ajánlani két (egyébként nem baloldali) történésszel készült interjút:

https://www.valaszonline.hu/.../revesz-tamas-karolyi.../

https://www.valaszonline.hu/.../hatos-pal-szakaly-sandor.../

Jámbor András,

a hatpárti ellenzék közös jelöltje Józsefvárosban és Ferencvárosban, a 6-os választókerületben”

Fotó: Jámbor András, Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 149 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mert a lényeget mindig elhazudják ezek kommunisták:

A Pesti Napló 1921. március 6-án már azt közli: „Az olasz rendőrség letartóztatta Károlyi Mihályt.” A lap római tudósítója jelenti: „A felső-olaszországi zavargásokkal kapcsolatban az olasz hatóságok megállapították, hogy a kommunisták külföldről pénzt kaptak és külföldi agitátorok tartózkodnak az ipari centrumokban. A rendőrség gyanúja többek között Károlyi Mihály ellen irányult, aki az utóbbi időben különböző felső-olaszországi városokban bukkant fel. […] Károlyi Mihály római lakásában házkutatást tartottak és ebből az alkalomból leveleket és egyéb iratokat találtak, amelyekből gróf Károlyi összeköttetése az orosz bolsevistákkal kétségtelenül kitűnik. Igen sok pénzt is találtak nála, és az egyik pénzcsomag a »szovjet« fölírást viselte. Miután gróf Károlyi a büntetőtörvénybe ütköző működést fejtett ki, az olasz rendőrség letartóztatta. Mint a lapok jelentik, Károlyit Pontebbán át ki fogják toloncolni az országból. A rendőrség előtt kijelentette Károlyi, hogy Olaszországon át Portugáliába akart utazni, hogy ott letelepedjék.”

Jó, én eddig azt hittem, hogy azok a történelemhamisítók, akik szerint pl. 1956 ellenforradalom volt, előtte meg Horthy-fasizmus, fehérterror, dicsőséges 133 nap...

... tudod, amely állampártnak a jogutódja a mai összellenzék egyik integráns része.

Biztos, hogy megválasztják. Budapestről van szó.
Egyébként szürreális, hogy egyre ROSSZABB alakokat termel ki magából a baloldal. Egy Hillerrel vagy egy Kiss Péterrel vagy egy Tabajdival még VALAMENNYIRE talán lehetett kommunikálni - egy Jámbor tényleg maga az ellenség. Egyszerűen nincs egyetlen közös pont.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés