Megunta-e már Karácsony Gergely a főpolgármesterséget?

2021. október 27. 11:04
Írta: Nagy Gábor
Többek között ezt a kérdést címezte Láng Zsolt Fidesz-KDNP-s frakcióvezető a baloldali városvezetőnek, aki szerint nem szorul magyarázatra az a korábbi kijelentése, hogy meg kell szüntetni a fideszes szavazókat.

„Hogyan képzeli a főpolgármester az elkövetkezendő három évet?” – tette fel ezt a kérdést Láng Zsolt Karácsony Gergelynek a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője emlékeztette a városvezetőt a 2019-ben elmondott beszédére, amelyben arról értekezett: a pártpolitikát félretéve csakis kizárólag a budapestiek érdekeit fogja képviselni. Ehhez képest az elmúlt két évben Karácsony kampányolt, amire rengeteg energiát és még annál is több pénzt áldozott.

Most, hogy a miniszterelnök-jelöltség nem jött össze a főpolgármesternek, számíthatnak-e a budapestiek arra, hogy ezentúl a fővárosra fog koncentrálni? – kérdezte ugyancsak Láng Karácsonytól, megemlítve azt is, hogy a városvezető minapi nyilatkozatában jelezte: sok dolga van még – például, hogy segítse Márki-Zay Péter kormányfőjelölt kampányát, hogy felépítsen egy működőképes koalíciót, és hogy kiépítsen egy kampánygépezetet. „Nem maradt ki ebből a felsorolásból valami?” – jegyezte meg a frakcióvezető.

Fideszes szavazók megszüntetése

A napirend előtti felszólalásokban szóba került a főpolgármester nagykátai nyilatkozata: „Legyen egy olyan alkotmányos béke Magyarországon, amihez az kell, hogy az a Fidesz, amit most ismerünk, megszűnjön. Beleértve azokat a szavazókat, akik most hisznek ezeknek a politikusoknak.” Karácsony szerint

kijelentése nem szorul magyarázatra, mivel a Fidesz egy olyan párt, amely kinyilatkoztatta, ki, miért tartozik a nemzethez; mely folyton-folyvást kifosztja az önkormányzatokat.

Láng Zsolt Karácsony nagykátai mondatát kommentálva ismét csak felelevenítette a főpolgármester által – demokráciáról, átláthatóságról, toleranciáról és szeretetről – vallott értékeket; majd megkérdezte: a legutóbbi Békemenet fényében hogyan lehet alkotmányos békét úgy fenntartani, hogy a városvezető az azon résztvevő több százezer szavazó megszüntetésén gondolkodik?

Gál J. Zoltán újabb pozíciót kapott

Amint arról a Mandiner korábban beszámolt, szerdán arról az előterjesztésről is szavazott a közgyűlés, amely szerint Gál J. Zoltán, Karácsony főtanácsadója október 28-tól 2024. november 15-ig a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) igazgatósági tagja lehet. A javaslatot a testület elfogadta, arra azonban nem érkezett válasz a városvezetőtől, hogy melyik frakció tett javaslatot. Gál J. Zoltánról bővebben ITT és ITT írtunk.

Helyben kiosztott módosítójavaslat

Hosszas vita alakult ki a közgyűlésen, amikor a „Javaslat idősotthoni férőhelyekkel összefüggő döntésekre” napirendi pont került elő. Az előterjesztéshez kapcsolódó háromoldalas módosító javaslatot a napirendi pont tárgyalásának a kezdetén osztották ki a képviselőknek. A javaslatban szóba került a Knézits utcai ingatlan helyzete; illetve a fővárosnak egy pályázatot kellett kiírnia, amelyre csak egy ajánlat érkezett. A Cell-Bahnbau Kft. (székhely: 9500 Celldömölk, Sági u. 56.) vételre felajánlotta a tulajdonában álló, természetben a 9500 Celldömölk, Sági u. 56 szám alatti 1363/5 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlant. Erről a cégről azonban kiderült, hogy annak résztulajdonosa Söptei Józsefné, a város MSZP-s alpolgármestere.

Mint arra Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere is felhívta a figyelmet, egy még nem létező szerződés, nem létező pályázatára kíván a főváros a Vas megyei városban létrehozni egy idősotthont, amelyre semmilyen szükség nincs. „Az előterjesztés egyik javaslata sem alkalmas arra, hogy a Knézits utcai ingatlant eladja Budapest a Semmelweis Egyetem részére” – fűzte hozzá Baranyi.

Láng Zsolt ezt követően azt vetette fel, készült-e közbeszerzési szakvélemény az 1 milliárd forint értékű pályázat kapcsán? Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes erre reagálva közölte: szó sincs közbeszerzési eljárásról, valamint ha a szerződés visszaérkezik a Városházára, minden kérdésre választ lehet adni.

A javaslatot hosszas tárgyalás – frakciószünetek beiktatásával – után elfogadták a baloldali képviselők.

Terítékre került a trolibeszerzés is

Mint ismert, Karácsony október 22-én jelentette be, hogy Budapest beszerez 48 darab Solaris–Škoda Trollino típusú trolibuszt. Az erről szóló előterjesztésről szerdán tárgyalt a közgyűlés. Habár az erről szóló előterjesztés eredeti (október 20.) verziója még hitelfelvétel nélkül valósította volna meg a beszerzést, az ugyancsak utolsó pillanatban benyújtott módosítójavaslat alapján Karácsonyék immár hitelből tennék mindezt.

Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes a kiegészítést azzal magyarázta, hogy ez csupán egy védőháló. A főváros bízik abban, hogy saját büdzséből is meg tudja oldani a trolik megvásárlását.

Kovács Péter kertvárosi fideszes polgármester ennek kapcsán utalt a Tarlós és az azt megelőző Demszky-érára, miszerint míg a jobboldali városvezetés ledolgozta a hiteleket, addig a baloldali menedzsment felvette azokat.

A javaslatot elfogadta a grémium.

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Attila

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Őt már megunták a budapestiek, a reggeli dugókban ülve.

Miért éppen Celldömölk? Van ott a fővárosnak valami tulajdona?

Jó, mondjuk messze viszik őket, de milyen szépen beszélnek róluk: szépkorúak.
Tudni kell sztaniolba csomagolni a rosszat!

Engem meg akar szüntetni. Van két gyerekem és három Unokám!
Nekik mit fog mondani?????
Majd bárgyún mosolyog?

Használt trolik lesznek?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés