És Ön értékelte már a filmet?

2021. október 27. 9:23

Veczán Zoltán
Mandiner
Így zajlik, kérem tisztelettel, a digitális polgárháború.

Anyátokat, gondolta Patrik, majd feljebb tornászta magát a fotelben. Elhalasztották egy órával a premiert, vagy mi van itt? Pedig nagyon le akarta adni az IMDB-n az egypontos értékelését, még mielőtt anya lehívja vacsorázni, aztán holnap éghet a reddites haverok előtt, hogy

„miért nem nyomtad rá az egyest az IMDB-n az Elkxrtuk filmre, te csövesbánat, én nyomtam rá három egyest, három accounttal!”

Na végre, kinyílt az értékelés, bimm, repült az egyes, Patrik hátradőlt, ez igen, ma megmutattuk, mehet a poszt Instára.

Veszélyben a haza! – summázta Böbe néni annak a szimpatikus, kopasz fiatalembernek a Facebook posztját, aki arra riasztotta követőit: a balosok lehúzták az Elkxrtuk című film értékelését, tízest kell rá adni, és akkor jól legyőzzük őket. Böbe néni hát akkurátusan odavezette az egérmutatót a poszt alatti hozzászólásokhoz, belekattintott a kis mezőbe, bepötyögte, hogy „10”, és elküldte – már nem az IMDB megfelelő felületére, hanem oda, a Facebookra, a poszt alá. Hiába, a balosoknak az online, a jobbosoknak az offline mozgósítás megy jobban, ez már ilyen adottságféle.

Zajlik a sokéves digitális hibrid polgárháború legújabb összecsapása, az új téma 2006 forró őszének emlékezete.

Hogy mikor és hol kezdődött, jó kérdés: azzal, hogy tizenöt évvel ezelőtt rendőrök felsőbb utasításra ripityára vertek boldog-boldogtalant a budapesti utcákon

az akkori miniszterelnök minimum tudtával és beleegyezésével, aki bocsánatkérés gyanánt többek között az arcába röhögött az egyik félig megvakított áldozatnak – vagy azzal, hogy Kálomista Gábor egy politikai thrillert forgatott az események alapján, akkor, amikor, annyiból, amennyiből, és a film művészfilm besorolást kapott. Lehet súlyozni.

Volt itt persze előbb nyilatkozatháború, meg mindenféle kísérletek: egyes balos önkormányzatokhoz tartozó, így nyitott meg úgy nyitott terek bezárultak a film előtt, elhallgatási kísérlet, pipa; meg persze volt erre rákontrázás, cenzúra emlegetésével a producer részéről, s az említett besorolás, ez is pipa. A film körüli minden rezdülésről cikkek sora született, főként az ellendrukker-oldalon, amely cikkek alatt persze véres háborúkat vívtak a kommenthadak.

És persze a legfontosabbá vált bebizonyítani egyrészről, hogy korszakos remekmű, zseniális alkotás, másik részről pedig, hogy a világ legrosszabb filmje, sőt nem is film, és így tovább.

Az IMDB felülete lett a legújabb csatatér,

ahol természetesen Patrikjaink – és Böbe nénijeink közül, aki idáig eljutott, – úgy nyomták az értékelést, hogy nemhogy a filmet, de annak az előzetesét sem biztos, hogy látták. S micsoda netes párbeszédeket őrzött meg a screenshot-emlékezet! De a legszebb a szétnyíló olló: csak egyes és csak tízes értékelések születtek, odi et amo. Nem véletlenül tanácsolta néhány Reddit-huszár társainak, hogy bármennyire utálják is a kormányt, ne csak egyeseket, ketteseket is adjanak a filmre, mert a végén az IMDB kiszúrja a hadműveletet, aztán végtelenül értékes szavazatukat érvényteleníti.

Az IMDB persze azt nem vizsgálja, hogy több értékelés érkezett a filmre, mint ahányan egyáltalán láthatták addig, így szerencsére a filmkékcédulázás sem került napvilágra, sőt, a megfelelő lapokban kéjesen meg lehetett írni, hogy hát a közönség gyűlöli, meg még jól ki is lehetett itt később röhögni, hogy „a kormány baloldali támadásként ítéli meg” a lepontozást, és hát a film melletti szórványos „drukkeroldali” mozgósítás – lásd Böbe néni esete – sem telt el gúnyos mosolyok nélkül, ahogy arról is lehetett külön cikkezni, hogy meghekkelték a filmhez feltöltött plakátot is.

A másik csatatér, már látható, a nézőszámlálósdi:

ha sokan látták, minden bizonnyal ürgebőrbe varrt, buszoztatott erdélyi lengyelek és lengyel erdélyiek voltak,

ha kevesen, akkor na, ugye, hogy vacak a film, még a jobbosoknak sem kell. Persze, a 23-i békemenet valószínűleg hozott némi konjunktúrát az eladott jegyek számában, de egészen biztosan besegített Kálomista kollégája-ellenlábasa, Kovács Gábor (mostantól: Böbe bácsi) producer trollkodási kísérlete is. Ő Facebook-oldalán azt javasolta, mindenki foglaljon le sok-sok helyet a filmre, aztán jól ne menjen el rá, így azok, akik meg akarták volna nézni, már nem kapnak helyet, a mozitermek viszont üresen konganak, lesz móka és kacagás, meg beintés a kormánynak.

Ezt az elegáns gesztust sikerült aztán azzal megfejelnie, hogy véletlenül nem csak lefoglalta, de ügyesen meg is vásárolta a száz darab jegyet a felületen, csakúgy, mint az egyik, szintén a filmre uszított híve, így ketten kétszáz jegy árával szálltak be bevételi oldalon; igaz, ezt már nem írták meg olyan széles körben, mint a roppant organikus módon kialakult 1,2 pontot az IMDB-n.

Így zajlik, kérem tisztelettel, a digitális polgárháború: csapásokat adunk és csapásokat kapunk, a nemzeti helyzet fokozódik, a valóság pedig szemérmesen visszahúzódik, és kivárja a vihar végét.

Összesen 110 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A 4. covid hullám megy a filmmel párhuzamosan. Sokan, mi is, akkor megyünk ki, ha muszáj.

A filmre, az Áldozatokra is, nagy szükség volt. A fél ország nem tudja, mi volt itt. Sajnos, világbotrány és a Gyurcsány igazi arca, nagyban.

Nagyon szeretném megnézni, fizetnék is érte, de biztosabb, három oltással is, ha nem megyünk közösségbe.

Hát akkor miért harcoltok a film ellen olyan ádázul?
A semmit észre sem kell venni, az fájdalmasabb lenne.
A gyurcsányozást pedig lehet lesajnálni, kinevetni, de ekkora böszmeséget, amit ő csinált, több rendben is, nem sokan tettek.
Bírja, bírjátok ki, hogy mindez nem tűnik el nyomtalanul, ennek nyoma marad. Még a történelemkönyvekben is- ahogy a böszme mindig is szerette volna. Mondjuk, nem pont így...

Íme, egy újabb bizonyíték:
semmiféle hálózat nem létezik
zion irányítású hálózat végképp nem
újabb bizonyíték:
a Sorstalanságra nem özönlöttek a nullás minősítések.
Kell ennél nagyobb bizonyíték?
Az meg, hogy a média zion kézben van, ez miért lenne skandall?
Így van több mint száz éve, lásd, a FED-alapítók - amikor magánpénzüket adják el az USA-államnak kamatra - nem úszhatták volna meg, ha van média, sajtó?
Ez a demokrácia.
A tények tagadásának uralma.

Hogy aztán ezt ki fizeti meg, a mezei zsidóság, mint egykor a kitervelten kreált vészkorszakban, vagy esetleg a Soros-zsidóság, a három méter magas kerítéseik mögött, ez a nagy kérdés...

Közben biológiai fegyverrel zajlik Kína háborúja a világ ellen.

Az a helyzet, hogy nem láttad a filmet. De azért szavaztál, mert nektek balliberális kommunistáknak lételemetek a csalás és hazugság. Nem, a film nem ér 10-est, de egyest sem. fikció egy megtörtént háttérrel. Akár úgy is történhetett volna, de biztosan nem történt így. Szóval, ti csináltatok belőle politikát. Ti csaltatok. Megint és szokás szerint.

Semmilyen párt nincs benne. És vezeték nevek sem hangzanak el. És Klára sokkal szimpatikusabb és jobban miniszterelnöknek való, mint az életben. Már ha a szokásos hallivudi mázat levesszük belőle. Gyurcsány ráadásul nincs is benne. Csak a tévéből megy, amit saját maga mondott. Szóval először meg kellene nézned.

Figyelj, öreg! A film október 21-én került vetítésre. Az imdb-n már 21-én reggel 1500 1-es szavazat érkezett rá. Ezt nem a nézők adták le, hanem ti büdös kommunisták! Hazudtok és csaltok, dialektikusan.

Én aztán soha sem voltam kommunista, te féreg! Ti csináltok belőle propagandát, mert szégyellitek, ami történt. Ezért hazudoztok erről is.

El vagy tévedve faszikám. Aki emlékszik azokra az időkre, az majd eldönti, hogy végül is milyen ez a film. És nem arra lesz kíváncsi, hogyan szólnak a látatlanban alkotott vélemények.

Szarban vagytok, mert nem tudtok érvelni. Megnézni nem akarjátok, mert ti Übermenschek vagytok, és nem süllyedtek odáig, de közben pofáztok róla. Még annyi eszetek sincs, hogy azzal is jobban járnátok, ha hallgatnátok ebben a kérdésben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés