Szlovák lap: Magyarországi pénzből újítják fel a templomokat Dél-Szlovákiában

2021. október 20. 11:23
A Denník N azt írja, a szlovák kormány bírálja Budapest lépését, mert erről nem tájékoztatta Pozsonyt, a katolikus egyház szerint viszont hasznos támogatásról van szó.

Orbán Viktor kormánya több mint négymillió eurót küld a dél-szlovákiai templomfelújításokra egy olyan program keretében, amely az egész Kárpát-medencét lefedi, írja a Denník N. A szlovák kormányt a programba nem vonták be a cikk szerint, csak az egyházzal működnek együtt. Ivan Korcok szlovák külügyminiszter kritizálja, hogy Magyarország templomfelújítási támogatásokat küld és erről nem tájékoztatja a szlovák kormányt. A Szijjártó Péterrel tartott október 5-i találkozón arra tett javaslatot, hogy olyan szabályokat fogadjanak el a határokon átívelő magyar támogatásokról, amelyekkel Pozsony is egyetért. Orbán Viktor kormánya a szlovák kabinet kérésére visszavonta a szomszédos országokban való termőföld vásárlásáról szóló határozatot, azonban a többi támogatási program esetében egyelőre nem történt változás.

A szlovák kulturális minisztérium a Denník N-nek megerősítette, hogy nem tudott a magyar kormány projektjéről, miközben a szakrális emlékművek rekonstrukciójával Szlovákiában elsősorban ez a tárca foglalkozik. A kormánnyal ellentétben a szlovák katolikus egyház üdvözli a magyar kormány támogatását és hozzáteszi, hogy

Szlovákia ehhez hasonló formában nem járul hozzá a szlovák közösségek intézményeinek megőrzéséhez

Közép-Európa országaiban. Zdenko Dzurjanin nyolc év alatt az összes szlovákiai templomot lefényképezte.

Arra a kérdésre, hogy szerinte miért ad pénzt Orbán Viktor templomfelújításra Szlovákiában, azt felelte, hogy ezt több oldalról kell értelmezni. Négy fő okát látja ennek. „Rejtett politikáról is szó van itt. A második ok az, hogy Orbán azt gondolja, hogy ha ezt nem teszi meg, akkor Közép-Európában megszűnik a kereszténység szelleme. A harmadik ok a jószomszédsági kapcsolatok megőrzése, a negyedik pedig a kulturális örökségvédelem. A mi hibánk, hogy ezeket az aspektusokat itt Szlovákiában talán nem tudjuk elégséges mértékben megérteni és mindig csak a rosszat látjuk, azt, hogy beavatkoznak egy másik ország ügyeibe.” A „végfelhasználó”, akár hívő, akár pap, nem foglalkozik azzal, honnan van a pénz, „örül annak, hogy valamit kapott ebben a helyzetben, mert az illetékes szlovák hatóságok nem törődtek vele, mert nincs okuk pénzt adni valamire, ha a templom nem egy nemzeti kulturális örökség”. Dzurjanin Szlovákia és Magyarország hozzáállásában ott lát nagy különbséget, hogy Magyarországnak van olyan államtitkára, aki felelős az egyházi kérdésekért. 

Nyitókép: illusztráció, MTVA/Molnár-Bernáth László

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Szlovák lap: Magyarországi pénzből újítják fel a templomokat Dél-Szlovákiában"

Köszönjétek meg szépen. Úgy illik.

Határokon átnyúló EUs project. Még a lengyeleket kéne bevonni és
megvan a 3 országbeli támogatottság. Brüsszeli büszke lenne, milyen
nagyszerűen működik az Unió! Még a talibok is gratulálnának.

Igen, ez örvendetes.
A katolicizmus: egyetemes, tehát a végeredmény, a méltó templomok a lényeg, a forrás csak eszköz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés