Volt szlovák kormányfő: Résen kell lennünk, hogy Orbán nem csinál-e bolondot belőlünk

2021. október 18. 8:55
Peter Pellegrini a párkányi Orbán-Heger találkozón történt incidensre reagált, amikor a háttérben egy nemzeti címer nélküli szlovák zászló lengett, ami tulajdonképpen az orosz nemzeti lobogó.

„Orbán azt figyeli, hogy mit engedhet meg magának. Ha nem figyelünk oda az ilyen ballépésekre, mint a zászlónkkal volt Párkányban, Orbán majd röhögve legyinthet, hogy ezekkel bármit meg lehet csinálni“ – idézte Peter Pellegrinit a korkep.sk portál.

A korábbi kormányfő a párkányi Orbán-Heger találkozón történt ügyre reagált, amikor a háttérben nem a hivatalos szlovák lobogó, hanem egy nemzeti címer helyetti, leginkább az orosz zászlóra hasonlító lobogó lengett. Magyarország egyébként később azzal magyarázta az egészet, hogy

a magyar lobogóról is hiányzott a címer.

„Részletekből áll össze az egész. Ma sokkal több nyitott dolog van a szlovák-magyar kapcsolatokban. Résen kell lennünk”  – tette hozzá Pellegrini. Mint elmondta, a díszítést a magyar fél intézte, Pellegrini szerint „Orbán Viktor csinálta”, így Eduard Heger szlovák kormányfőnek meg kellett volna néznie, minden rendben van-e.  

„Orbán a barátom, jól ismerem őt. Az ilyen apróságokból ha 5 összejön, Orbán majd nevetve, legyintve mondhatja, hogy ezekkel bármit megtehetek“  – folytatta a Hlas elnöke.  

A Szlovákiában tervezett magyar földvásárlás témája is felmerült

Pellegrini szerint a földterület nemzeti vagyon.

„Be kellene vezetni a végső kedvezményezettek rendszerét. Hogy ha majd az állam helyett valamilyen magánvállalat vagy magáncég veszi meg ugyanazt a földet, meg tudjuk nézni, hogy az adott cég nincs-e ugyanúgy állami tulajdonban, vagy magánszemélyként viszonyban az állammal“ – magyarázta Pellegrini.  

Mária Kolíková igazságügyi miniszter szerint a lényeg, hogy a földvásárlás folyamatába be tudják vonni az államot, hogy Szlovákia végül ellenőrizni tudja a valódi tulajdonosi hátteret. Magánszemélyek esetében ugyanis nincs akadálya az EU-n belül a másik országban való földvásárlásnak.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

 

 

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés