Lezajlott a Magyar Zene Háza akusztikai tesztelése

2021. október 18. 07:42

A csodaszép épület az év végére elkészül, és 2022 év elejétől várja a látogatókat.

2021. október 18. 07:42
null

Sikerrel zajlott le a Magyar Zene Háza akusztikai tesztelése, amelyet a világhírű japán Nagata Acoustics végzett el. A Liget Budapest projekt keretében épülő zenei beavató intézmény az év végére elkészül és 2022 év elejétől várja a látogatókat. Az elmúlt napokban először hallottunk zenét a Magyar Zene Háza háromszáz fős nagyteremében és százfős kistermében, az eredmény pedig minden várakozásunkat felülmúlta – mondta el az MTI-nek a Magyar Zene Háza ügyvezetője. Batta András hozzátette: az akusztikai teszteléssel a Nagata Acoustics irodát bízták meg, amely Japán számos nagy koncertterme mellett dolgozott például a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall, a hamburgi Elbphilharmonie, a szentpétervári Mariinszkij Színház koncertterme és a Philharmonie de Paris akusztikai beállításán is.

A Magyar Zene Háza akusztikai tesztelése azért is volt különösen izgalmas, mert az épület jelentős részben üvegből van,

a homlokzati üvegfal 94 darab egyedileg gyártott, osztatlan és hőszigetelt panelből áll, amelyek a ház egyes szakaszain megközelítik a 12 méteres magasságot. Csakhogy az üveg az akusztikának nem kedvez túlságosan, mert a hang „visszapattan” ezekről a sík felületekről, és ez a hangzásnak nem szokott jót tenni – jegyezte meg.    

Várakozáson felüli hangzás

Batta András elmondása szerint azonban kiderült, hogy az épületet megálmodó világhírű japán építész, Fudzsimoto Szú már az épület tervezése során figyelembe vette az akusztikai kérdéseket, így a teremnek várakozáson felüli lett a hangzása. A Nagata Acoustics munkatársai egy héten keresztül végeztek méréseket: a termeket először hangosítás nélkül, akusztikus hangszerekkel – szóló fuvolával, illetve egy vonósnégyessel, majd népi hangszerekkel tesztelték, végül hangosítással is – számolt be az igazgató. Érdekesség, hogy a terem bármelyik pontján ugyanaz az akusztikai hangminőség, a zenészek is jól hallották magukat és egymást a színpadon, ami nem minden koncertteremben magától értetődő – jegyezte meg, hozzátéve: mivel a kisterem fala a jó hangzást segítő faelemekkel egészült ki, így ott eleve jó akusztikára számítottak. Batta András elmondta: csendben is végeztek méréseket, hogy teszteljék, mennyire szűrődnek be a környezet hangjai és hogy mennyire hallatszik a ház gépészete, de az épület ezeken a vizsgálatokon is megfelelt, a japán szakemberek csupán néhány apró korrekcióra tettek javaslatot. Így már biztonsággal kijelenthető, hogy a Magyar Zene Háza egyaránt be tud fogadni klasszikus, jazz, világ-, nép- és könnyűzenei koncerteket is, ráadásul a tető által még fedett részen kialakítottak egy 200 fős szabadtéri színpadot is – közölte.    

Koncertek, rendezvények, zenepedagógiai tevékenység, időszaki kiállítások

Batta András hangsúlyozta azonban, hogy a Magyar Zene Háza igazi zenei beavató intézményként fog működni, amibe a koncerteken és rendezvényeken túl beletartozik a rendhagyó zenepedagógiai tevékenység és az állandó, illetve időszaki kiállítások is. Térszint alatt épül a kiállítótér, benne egy egyedülálló hangdómmal, amely ebben a méretben, állandó jelleggel nem található sehol máshol a világon – emelte ki, hozzáfűzve: ide nagyrészt beépítették már a projektorokat, a 360 fokos vetítővásznat és a hangszórókat. Az igazgató beszámolója szerint az állandó kiállítás egy zenetörténeti élménysétát kínál majd egy különleges, interaktív installációban. Ehhez egy ezer négyzetméteres teret építenek be tematikusan, és párhuzamosan készülnek a kiállítás tartalmi elemei is: zajlik a több száz zenei részlet, filmbejátszás, videomapping, animáció és egyéb multimédiás tartalom kivitelezése.    

Tartjuk magunkat a menetrendhez, így néhány héten belül megkezdődhet a ház tesztüzeme, és még az idén befejeződik a kivitelezés, a jövő év elején pedig a nagyközönség előtt is megnyitja a kapuit a Magyar Zene Háza – közölte Batta András. Ezt követően is várnak még újdonságok a látogatókra – jegyezte meg: az első időszaki kiállítást valamivel későbbre tervezik, hiszen a ház megnyitásakor így is éppen elég újdonsággal és élménnyel találkozhat majd a közönség. Az állandó kiállítás után a „zenei csodák palotájaként” működő kreatív hangtér is látogathatóvá válik, majd a ház mellett

tavasztól a szabadtéri zenei játszóteret is birtokba vehetik a gyerekek.

Tehát: Városliget hangulat, a zene ligetében – tette hozzá Batta András.

(MTI)

Kép forrása: Facebook

Kapcsolódó cikkek

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2021. október 18. 23:21
Csizmatér , visszatér . Sztalin csizmája , 2021 . október 23 - án , újra tele lesz szarva , mint egykor , 1956 - ban .
Sincero
2021. október 18. 12:33
A hang csak akkor lesz tiszta, ha liberális felhangok nem teszik hamissá. Hajrá, Magyarország! Hajrá, Orbán Viktor!
critical man
2021. október 18. 12:15
Pedig az innen kirúgott Schollander hajléktalan megmondta, hogy nem lesz jó az akusztikája, MERT ÜVEG. Mindenhez IS ért a csikkszedés mellett.
anegy_
2021. október 18. 11:16
Ez is egy csoda, a kutyaszaros, kopott Liget helyén. Ezt is ellopta a Fidesz az összefosott ellenség álom-büdzséjéből, hogy az ország profitáljon ebből is. Azért ezt is megnézik a turisták és jönnek a zenei szakma kiválóságai a világ minden tájáról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik