Búcsúznunk kell Kornai Jánostól

2021. október 18. 22:09

Páratlanul gazdag életműve nem csak vizsgálta, alakította is a világgazdaságot.

2021. október 18. 22:09
null
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Facebook

„Búcsúznunk kell Kornai Jánostól, Budapest díszpolgárától, a magyar közgazdaságtudomány doyenjétől, nemzetközi hírű és világszerte elismert tudóstól. Kornai professzor úr dolgozott az MTA-nak és az ENSZ-nek, tanított a Stanfordon, a Yale-en és a Harvardon is, tagja volt a svéd, a brit és az amerikai tudományos akadémiának, megkapta a francia becsületrendet, önéletrajzi könyvét pedig japánra is lefordították. Páratlanul gazdag életműve nem csak vizsgálta, alakította is a világgazdaságot.

Nyugodjék békében, Professzor úr!”

Nyitókép: Karácsony Gergely Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bolá
2021. október 19. 20:15
Én is ezt akartam írni, hogy egy szemernyi matematika sincs a Hiányban. Matematika és gazdaságtan viszonyában Róna Pétert idézném: a közgazdászok úgy vannak a matematikával, mint vízvezetékszerelő a hidraulikával - csak a lényeget nem értik. Szegény Kornai nagyon jól leírta, hogy egy olyan rendszer, amelyben a pénzt egy központ adja, de az elköltéséről tőle többé-kevésbé független egységek döntenek - menthetetlenül hiányhoz vezetnek, és nem a matematika miatt, hanem az ember tulajdonságai miatt. Ezek után Kornai teljes mellszélességgel kiállt a kötelező magánegészségbiztosítás mellett, amely rendszer tök azonos azzal, amit a Hiányban leírt: egy központ (állam) szedi be (törvény által) és osztja a pénzt, és tőle független egységek (magánbiztosítók) költik el - menthetlenül hiány lesz.
az ember
2021. október 19. 18:49
Szombaton írtam Kornairól ezt egy másik helyre, ahol arról volt szó, hogyan futhatott be valaki tudományos karriert 1990 előtt, különösen a társadalomtudományokban, nevezetesen párttámogatás nélkül sehogy: "Kornai egy kommunista dög volt pl., akinek a legfelkapottabb dolgait egy matematikus, Lipták Tamás írta." Lipták Tamásról, aki amúgy megőrült, meg senki nem beszél ma már. Kornai sikeresen kisajátított magának egy témát és taposta el időben a lehetséges vetélytársait, ez volt sikerének titka.
Sincero
2021. október 19. 12:24
Lehet, hogy kakigeri egy potenciális szavazót vesztett?
Aerion
2021. október 19. 11:56
De LYó látni, hogy a főpolgármester úr végre megint dolgozik! : )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik