Armin Laschet: Hiányzott az egység a CDU mögül

2021. október 16. 15:19
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.

„Egyedül enyém a felelősség a választási kampányért, senki másé” – fogalmazott a CDU elnöke, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormányfője a párt ifjúsági szervezetének kongresszusán szombaton Münsterben. Burkoltan utalt rá, hogy kész lenne akár lemondani is, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy ez mikor és milyen formában történhetne meg, és ki lenne az utódja a párt élén.    

A CDU/CSU pártunió – Angela Merkel távozó kancellár pártja – a szavazatok 24 százalékát szerezte meg a szeptember 26-i német parlamenti választásokon.    

Armin Laschet hangsúlyozta, hogy hiányzott az egység a CDU kampánya mögül.    

A (választásokon győztes) szociáldemokraták megmutatták, hogyan kell egységet mutatni a kampányban, a belső ellentétek dacára is – mondta pártelnök. „Egykor ez volt a CDU erőssége is, és a jövőben ismét ennek (az egységnek) kell a párt erősségévé válnia, ha választást akar nyerni” – fűzte hozzá.    

Armin Laschetet áprilisban választották meg az uniópártok miniszterelnök-jelöltjének, miután hosszú csatározást folytatott nála népszerűbb vetélytársával, Markus Söderrel, a bajor CSU elnökével. Söder nem ment el az ifjúsági szervezet mostani kongresszusára. Megfigyelők szerint Söder támogatói nem sorakoztak föl egységesen Laschet mögött a választási kampányban.

(MTI)

Fotó: BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés