Ezrével érkeznek Fehéroroszországból Németországba a migránsok

2021. október 14. 7:37
Az EU szerint a menedékkérők száma az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette minszki rezsim tevékenységével összefüggésben ugrott meg.

Egyre több menedékkérő érkezik az Európai Unióba Fehéroroszországon keresztül vezető migrációs útvonalon Németországba, egy szerdán ismertetett összesítés szerint számuk meredeken emelkedett az utóbbi hónapokban. A szövetségi belügyminisztérium szóvivője, Sascha Lawrenz elmondta, hogy augusztus óta nagyjából 4300 ilyen, engedély nélküli belépést regisztráltak.

A határőrizetért felelős szövetségi rendőrség embercsempészeket is elfogott

– tette hozzá. Mint mondta, a német kormány ismeretei szerint a lengyel hatóságok is az érkezők számának emelkedését tapasztalják a Fehéroroszországgal közös határszakaszon. 

„Államilag finanszírozott embercsempészet”

A Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül érkező menedékkérők száma az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette minszki rezsim tevékenységével összefüggésben ugrott meg. Az Európai Bizottság ezt a tevékenységet államilag finanszírozott embercsempészetként jellemezte egy október elején bemutatott jelentésében, miszerint az idén nagyjából hétezer ember, többnyire szíriai, iraki, kameruni és kongói állampolgár lépett be szabálytalanul az Európai Unió területére.

Németországba a legutóbbi nagy menekültügyi migrációs hullám idején, 2015-ben mintegy 890 ezer menedékkérő érkezett. Számuk 2016-ban 280 ezerre süllyedt, és azóta is folyamatosan csökken.

(MTI) 

A nyitókép illusztráció: MTI/EPA/Toms Kalnins

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés