Németország 600 millió eurót fordít idén az afgán menekültekre

2021. október 12. 17:44
Németország még az idén 600 millió euró támogatást biztosít Afganisztán lakosságának támogatására – jelentette be Angela Merkel kancellár kedden Berlinben.

Angela Merkel a világ vezető ipari államait, legnagyobb feltörekvő országait és az EU-t mint intézményt összefogó G20 csoport rendkívüli online csúcstalálkozója után tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az ázsiai ország stabilitásának érdekében továbbra is tárgyalnak a tálib vezetéssel, ez azonban nem jelenti kormányuk nemzetközi elismerését.

A tálibok nem telejsítik a nyugat elvárásait

A tálibok nem teljesítették a nemzetközi közösség egy sor elvárását,

például a kormány „inkluzív” – minden jelentős társadalmi csoportnak és a nőknek is képviseletet biztosító – jellegével kapcsolatban, így a szélsőséges iszlamista mozgalom kormányának elismerése „nincs napirenden”.

Ugyanakkor Afganisztán támogatását folytatni kell,

mert a nemzetközi közösség nem engedheti meg, hogy a negyvenmilliós országban összeomoljon például a pénzügyi rendszer vagy az áramszolgáltatás. A G20 csoport nemcsak pénzügyi támogatást biztosít, hanem követeli a kabuli vezetéstől, hogy engedje dolgozni a humanitárius segítséget a lakosságnak eljuttató ENSZ-szervezeteket – húzta alá a német kancellár.

Meg kell fékezni a járványt Afganisztánban

A Húszak egyetértenek abban is, hogy a koronavírus-világjárvány elleni küzdelemben

lehető leggyorsabban el kell indítani az oltási kampányt Afganisztánban

– tette hozzá. Angela Merkel arról is szólt, hogy a német kormány továbbra is igyekszik a kijuttatni mindazokat, akik a német hadsereggel (Bundeswehr) vagy más német szervezetekkel végzett munkájuk miatt veszélybe kerülhetnek, és ezért távozni kívánnak a tálibok uralma alá került országból.

Az amerikaiak nem hagytak más választást a szövetségeseknek

Az új német kormány megalakulása után a politikából visszavonuló kancellár arra a kérdésre, hogy a 2001-ben elindított afganisztáni nemzetközi műveletekben kezdettől nagy erőkkel részt vevő Németországnak mit kellett volna másként tennie, elmondta, hogy

későbbre tervezték a kivonulást, és csak a körülmények kényszere miatt hozták előre.

Kifejtette: a Bundeswehr és az összes többi német szereplő – segélyszervezetek, oktatással, gazdasági fejlesztéssel vagy éppen a nők jogainak erősítésével foglalkozó szervezetek sora – azzal számolt, hogy jóval tovább tart a munka, mert még nem sikerült kellőképpen stabilizálni az országot. Viszont az is világos volt, hogy Németország egyedül, partnerek nélkül nem maradhat, ezért amikor az Egyesült Államok elhatározta a kivonulást, nem volt más választás, mint a távozás.

(MTI)

Fotó: Sina Schuldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés