Román lap: Magyarország jobbra jelez, de Kelet felé dörgölőzik

2021. október 12. 9:40
A cikk szerzője szerint Brüsszel üzenete Budapestre: csinálhatsz bármit az oroszokkal és a kínaiakkal, ha biztosítod a szexuális kisebbségek jogait.

Az Adevarul román lap a Román Akadémia Információs Hadviselést Elemző és Stratégiai Kommunikációs Laboratóriumának (LARICS) elemzését közölte Magyarország orosz és kínai kapcsolatairól.

Légi selyemút, CEU-t pótló Fudan – magyar-kínai kapcsolatok román szemmel

A cikk szerint a nyugati országok kínai kapcsolatainak kihűlése mentén fokozódik a magyar-kínai együttműködés: a kínai-magyar légi selyemút létrehozásáról szóló áprilisi egyezmény került fókuszba. Az Adevarulban megjelent írás szerint a Fudan Egyetem budapesti kampuszának megépítésével a kínai oktatási intézmény a Soros György által finanszírozott CEU helyét veheti át. Ismertettek egy közvélemény-kutatást, amelynek értelmében a budapestiek inkább a Diákvárost akarják, majd kitértek rá, hogy a magyar fővárosban tüntetéseket szerveztek a Fudan beruházása ellen.

Szputnyik, orosz gáz, Eurázsiai Fejlesztési Bank

Ezt követően az orosz-magyar kapcsolatok elemzésére tértek ki, kiemelve, hogy tárgyalások folynak a Szputnyik vakcina magyarországi gyártásáról és Magyarország blokkolta a V4-es országok Moszkva elleni nyilatkozatát, amikor Csehország kiutasította az orosz diplomatákat. A cikk kitért arra is, hogy a moszkvai Nemzetközi Beruházási Bank Budapestre költözött és Szijjártó Péter nyilatkozata alapján Magyarország akar lenni az első EU-tagállam, amely csatlakozik az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz. Végül a gázmegállapodást hozták fel példaként a két ország szoros együttműködésére hangsúlyozva, hogy ezzel kivonták Ukrajnát az orosz gáz tranzitjából. Ismertették az ezzel a lépéssel kapcsolatos ukrán kormányzati reakciókat és az erre válaszul megfogalmazott magyar kormányzati álláspontot is.

Megfelelési kényszer és LMBT-jogok

A cikk szerzője végül két felvetést fogalmazott meg az elemzése végén: ha Magyarország mindenféle következmény nélkül ilyen szoros kapcsolatokat ápolhat Oroszországgal és Kínával, akkor felmerül a kérdés, hogy ez megfelel-e az amerikaiaknak és az EU-nak? A második gondolat pedig annyi, hogy ma Brüsszel az LMBT-jogok miatt szankcionálja Budapestet, tehát az üzenet szerinte: csinálhatsz bármit az oroszokkal és a kínaiakkal, ha biztosítod a szexuális kisebbségek jogait.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amikor Kína finanszírozza az usa-t.......:-)

Miért kellene bármiféle következménye annak, ha bővítjük kapcsolatainkat Oroszországgal vagy Kínával?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés