Becsületsértés miatt ítélték el Donáth Lászlót, az ügyészség fellebbez

2021. október 4. 13:11
Jelentősen enyhítette a bíróság a zaklatással és könnyű testi sértéssel vádolt evangélikus lelkész ellen korábban hozott büntetővégzést. A volt szocialista országgyűlési képviselőnek csak pénzbüntetést kell fizetnie. Donáth tudomásul vette az ítéletet, az ügyészség azonban fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős.

Ítéletet hirdetett a II.-III. kerületi bíróság a szexuális zaklatással vádolt Donáth László evangélikus lelkész ügyében.

A Momentumos EP-képviselő Donáth Anna apját a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik alkalmazottja jelentette fel, miután állítása szerint a lelkész 2019 júniusában egy konfliktus kapcsán bántalmazta. Az eset akkor történt, amikor a nő a Szeretetház egyik folyosóján található festmény előtt hagyta kézi takarító-kocsiját. Az alkalmazott szerint a lelkész durván számon kérte rajta, hogy miért tolta a takarítókocsit a képhez, sőt emiatt fojtogatta is.

A vád szerint a volt MSZP képviselő emellett több esetben is szexuálisan közeledett a sértett felé, fogdosta és ajánlatokat tett neki. 

Donáth ellen az ügyészség aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatt emelt vádat. 

A bíróság 2021 februárjában tárgyalás megtartása nélkül meghozott büntetővégzésében bűnösnek mondta ki a volt politikust és

másfél év szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását két és fél év próbaidőre felfüggesztette.

A lelkész az eljárás során végig tagadta a vádakat, így nem is nem fogadta el a döntést és a tárgyalás megtartását kérte. A szeptember elején tartott tárgyaláson rövid vallomást is tett, amelyben a konkrét eset kapcsán annyit elismert, hogy ingerülten szólt rá az alkalmazottra, annak vállára téve a kezét. Hogy felindultságában Donáth mit mondott a nőnek, arról mást mondott a bíróság előtt és mást a kihallgatásán. A legutóbbi tárgyaláson úgy emlékezett, hogy a „Voltál-e már megszorongatva?”  kérdést tette fel a nőnek, a gyanúsítás során azonban ennél durvább mondatra emlékezett, jelesül: „Kitekerem a nyakát, ha ez még egyszer előfordul!

Ugyanakkor visszautasította, hogy könnyű testi sértést követett volna el, ahogy azt is, hogy szexuális ajánlatokat tett volna a nőnek és fogdosta.

A hétfőn kihirdetett első fokú ítéletében a bíróság jelentősen enyhített a korább büntetővégzésen:

Donáthot csak becsületsértésben találta bűnösnek, a folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatti büntetőeljárást pedig megszüntette.

A volt országgyűlési képviselőnek összesen hatszázezer forint pénzbüntetést kell fizetnie. A bíróság bizonyítottnak látta a konkrét eset megtörténtét, azaz, hogy Donáth számon kérte az alkalmazottat, akinek megszorította a nyakát.

Ugyanakkor el kellett dönteni, hogy ez tettleges becsületsértésnek vagy könnyű testi sértésnek számít-e. Mivel azonban nem nyert megerősítést, hogy a nő sérülése ebből a konfliktusból származott, csak a becsületsértést lehetett megállapítani. A bíróság szerint, bár mint vezetőként jogos lehetett a lelkész általi számonkérés, ennek nem ez a módja.

A vádlott tudomásul vette az első fokú ítéletet, az ügyészség azonban bűnösség megállapítása illetve súlyosbítás érdekében fellebbezett, így a döntés nem jogerős. 

A nyitóképen: Donáth László a bíróságon (fotó: Ficsor Márton/Mandiner)

 

Összesen 110 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erzekenyitett bíró lehetett...

"Vörös segély"

Igen, azt hiszem, hogy a lényeget ragadtad meg.
A pápista egyház összes ügyét, nem heted, hanem hetvened íziglen veszik elő a donáthfélék. Nem tudjuk, hogy milyen ügyekben, semmi konkrét, vagy ami konkrét, ott, az egyház ténylegesen retorziót is alkalmaz.
Itt meg nyilvánvalóan szexuális visszaélés történt. Függetlenül attól, hogy büntetőjogilag ebből mennyi bizonyítható. (Ha mindig elfogadjuk az áldozat vallomását, azzal megbélyegezni lehet, de felelősségre vonni nem?)
Utálom a zaklatókat, még jobban utálom, ha az a felelőssége alá tartozó emberekkel csinálja, még jobban utálom, akár rabbi, akár katkó szerzetes él vissza a lelki befolyásával, de még undorítóbbak azok a farizeusok, akik hatalmi érdekből mentik a donáth féléket.
Kérdésem, hogy ebben az esetben nincs hetedíziglen?

Hasonló ügyvédi tapasztalat.

Hát igen. Már bizonyítottan nincs a Fidesznek befolyása a bíróságokra se.

A momentum úgysem számolt el az 500 millióval, majd kifizetik a Donáth apukának abból. Vagy Botmixer állja a cehhet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés