Fekete-Győr feje a helyén marad – egyelőre

2021. október 1. 6:30

Almási B. Csaba
Mandiner
Az előválasztás eredményei nem mindenben tükrözik a közvélemény-kutatási adatokat.

Még számolták az előválasztás szavazatait, de minden ellenzéki párt hurráoptimista jelentést adott ki. Nemcsak a demokráciát hirdették ki győztesnek – pedig „ő” nem is vett részt a szavazáson –, hanem, persze eltérő hangsúllyal, magukat is.

S ha jól meggondoljuk, ebben nincs is sok túlzás, miután valóságos politikai szvingerklubot hoztak létre –

mindenki volt mindenkivel és mindenki mindenki ellen

–, így az eredményekből ki lehet hámozni olyan adatokat, amelyekkel büszkén verhetik a mellüket. Az az elképesztő, hogy még a földbe döngölt Jakab Péter és Fekete-Győr társai  – Z. Kárpát Dániel, illetve Hajnal Miklós – is találtak örömöt főnökeik szereplésében. Azt mondták, a pártelnökük a személyes kampányuk helyett inkább a jelölttársaikat segítették.

Na persze...

Sok pénzt nyerhet az, aki Dobrev Klárára fogad

A DK-sok persze még a többieknél is hangosabbak lehetnek, hiszen a legfontosabb küzdelemben, a miniszterelnök-jelöltek csatájában nyertek, más kérdés, hogy a második fordulóban már jó sok pénzt nyerhet az, aki Dobrev Klárára fogad. A képviselőjelöltek között is tarolnak Gyurcsányék, ez még akkor is igaz, hogy azért néhány pofon érzékenyen érinti őket. A Jobbiknak pedig illene a leghalkabbnak lennie, s bár néhányan még védik a pártjából, mások állítólag már készítik a szájzárat Jakab Péternek.

Ám, hogy reálisabb képet kapjunk arról, hogy valójában kinek jelent sikert a választással vegyes show-műsor, ahhoz érdemes elemezni a Závecz Research legfrissebb, szeptember elején, közepén készült közvélemény-kutatási eredményeit, a kisebb pártok ugyanis itt általában rosszabbul állnak, mint ahogy szerepeltek az előválasztáson. Az intézet felméréséből az derül ki, hogy a választókorú népesség körében a Jobbik vezet 1 százalékponttal a DK előtt (12, 11 százalék), az MSZP megelőzte a Momentumot (5, 4 százalék), további sorrend: LMP 2, Párbeszéd 1 százalék. A biztos pártválasztó körében viszonylag nagy fölénnyel vezet a DK a Jobbik előtt (18, 15 százalék), az MSZP: 7, a Momentum 5, az LMP 3, a Párbeszéd 2 százalékon áll.

Ha csak ezt, illetve a többi cég nagyjából hasonló adatait vennénk alapul, akkor a Momentum most nagy bajban lenne, különösen annak tükrében, hogy a választókorúaknál

három hónap alatt csökkent 6-ról 4 százalékra a teljesítményük.

De hogy Fekete-Győr feje még a helyén van – a listaállításig talán ott is marad –, annak az is az oka, hogy például Orosz Anna Újbudán lealázta a DK-s Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettest (69:31 százalék), a Hegyvidéken Hajnal Miklós 46:41-re megverte a szintén Gyurcsány-párti túlmozgásos háziorvost, Komáromi Zoltánt, Budafokon Tóth Endre kevesebb mint egy százalékponttal, de megelőzte az egykori szocialista elnököt, most azonban DK-sként nem vitézkedő Molnár Gyulát. Budavár alpolgármestere, Gelencsér Ferenc egyedül csupán 60:40 arányban kapott ki a jelenleg is parlamenti képviselő LMP-s Csárdi Antal ellen, akit az összes többi párt támogatott, Erzsébet- és Terézvárosban pedig azért veszített a csak momentumos hátszéllel induló Tompos Márton a DK-s Oláh Lajossal szemben – aki mögött ott állt még az MSZP, a Párbeszéd, a Liberálisok is – 46:38-ra, mert ki tudja, milyen megfontolásból elindult a Jobbik is, és az embere, Beleznay Zsuzsa terézvárosi alpolgármester kapott is 17 százalékot.

A Párbeszéd is ért el sikereket

A Momentum két importált LMP-se, Szél Bernadett és Hadházy Ákos pedig 80 százalék fölötti eredménnyel büszkélkedhet, ezen nem változtat az sem, hogy Szél mellé több párt is beállt a DK-s jelölt ellen, Tóth Csaba pedig a saját maga ásta politikai gödörbe kerülve még időben kiszállt a buliból. De a Momentum nyert még Csepelen – az Együttből eligazolt Szabó Szabolcs tönkreverte az MSZP munkásöklét, Komjáthi Imrét (65: 35) –, Szentendrén, Balassagyarmaton és Kecskeméten is.

Az LMP alig indult pár helyen, ennek fejében több választókerületben sok párt támogatását sikerült megszerezniük, így a jelöltjeik közül többen is befutottak. Például a Belvárosban Csárdi Antal, Gödöllőn Hohn Krisztina, Nagykátán az egyik társelnök, Schmuck Erzsébet, Kiskunfélegyházán Kis-Szeniczey Kálmán. Viszont érték a zöld pártot érzékeny veszteségek is, Szombathelyen Ungár Péter kénytelen volt fejet hajtani Czeglédy Csaba előtt – ami nagy fájdalom lehet a számára –, az egyik pécsi választókerületben pedig

Keresztes László Lóránt frakcióvezető kapitulált az MSZP-sből DK-ssá vált Szakács László előtt.

A Párbeszéd a közvélemény-kutatások lassan már örök utolsó helyezettje, annak ellenére, hogy Karácsony Gergely elvileg ennek a pártnak a társelnöke. Ehhez képest a másik társelnöknek, Szabó Tímeának nem is volt ellenfele Óbudán, Tordai Bence lemosta (67:33 százalék) a DK egyik üdvöskéjét, az egyenes beszédű Kálmán Olgát a második kerületben. Jámbor András újságíró és hobbipolitikus a Szikra Mozgalom színeiben (nem csoda, ha a T. Olvasó azonnal guglizni kezd) Karácsony hátszelével behúzta a „Nyóckert”, Mellár Tamás is győzött Pécsett a Momentum-DK-s Nemes Balázs ellen (55:45 százalék) – bár itt a pártszimpatizánsok a hírek szerint összevissza szavaztak –, Dorosz Dávid pedig, megerősödve a költségtérítéséből vásárolt rágógumitól és müzliszeletektől, a helyi erős DK-s embert, Tonzor Pétert verte nagyon simán 63:33-ra.

A szocialisták vegyesen szerepelnek

A szocialisták a közvélemény-kutatási adatok szerint épphogy elkezdtek éledezni, már megelőzték a Momentumot, és az előválasztáson sem szerepelnek túl rosszul. Hoztak papírforma körzeteket – Hiszékeny Dezső Angyalföldön, Korózs Lajos Hatvanban győzött –, váratlan sikert is arattak, Székesfehérváron Márton Roland révén sikerült legyőzniük a DK elnökségi tagját, az offshore botrányba keveredett Ráczné Földi Juditot (56:44), aki talán elhamarkodottan mondott búcsút a politika miatt a vállalkozásától, de a sztriptízbár, amelynek üzemeltetése szintén a portfóliójába tartozott, talán még menekülő útvonal lehet a számára.

Ugyanakkor bukott a volt elnökük, Mesterházy Attila,

a DK-s Csonka Balázs ugyanis iszonyúan helybenhagyta (67:33 százalék) – bár nem hinném, hogy a hír hallatán zokogásba törtek ki a párt jelenlegi vezetői –, Tóth Csaba pedig... Gurmai Zita Tatabányán kapitulált a DK-s Konczer Erik (67:33 százalék), Bangóné Borbély Ildikó pedig Hajdúszoboszlón a momentumos Kiss László előtt (54:46 százalék). Komjáthi Imre elnökhelyettesről pedig volt már szó.  

Két hét múlva meglesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje is, ám a marakodás nem ér véget, sőt, akkor kezdődik igazán. Abban állapodtak meg, hogy a listaállításnál ugyan a közvélemény-kutatási adatokat veszik alapul, de miután a kisebb pártok – különösen a Momentum – az előválasztáson általában jobban szerepeltek, mint az várható volt, lesznek még az ellenzéki térfélen komoly felhördülések, beszólások, villogó tekintetek.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt megkérdezte valaki egy előválasztótól, hogy milyen pártprogramok alapján döntött?

Mert ha nem pártprogramok alapján, akkor mi alapján döntött?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés