Kiengedték Reagan merénylőjét

2021. szeptember 28. 10:11
A bíró szerint az 1981-ben merényletet elkövető John Hinckley 1983 óta nem tanúsít erőszakos magatartást és nem mutat érdeklődést a fegyverek iránt.

A Ronald Reagan egykori amerikai elnök ellen 1981-ben merényletet elkövető John Hinckley feltétel nélküli szabadlábra helyezéséről döntött Paul Friedman járási bíró.

A bíró a hétfői meghallgatáson kijelentette, hogy a megmaradt korlátozások feloldását tervezi, arra hivatkozva, hogy

a most 66 éves Hinckleynél már nem mutatkoznak aktív mentális betegség tünetei,

1983 óta nem tanúsít erőszakos magatartást és nem mutat érdeklődést a fegyverek iránt. A bíró a tervek szerint a jövő héten adja ki döntéséről az írott utasítást. Az 1981-es gyilkossági kísérlet során az akkor 25 éves Hinckley azért akart elkövetni, hogy

felhívja magára A taxisofőr című filmben látott Jodie Foster színésznő figyelmét. 

A férfi Washingtonban lőtt rá az elnökre, a Hilton szálloda előtt, Reagan a tüdején sebesült meg, de gyorsan felgyógyult.

A támadás másik három sérültjének egyike James Brady fehér házi szóvivő volt, aki marandó sérülései miatt tolószékbe kényszerült, és felépülése után a fegyvertartás szigorításának szószólójává vált, valamint Timothy McCarthy, az elnök és magas rangú politikusok biztonságára felügyelő titkosszolgálat ügynöke és Thomas Delahaty rendőr. Hinckleyt az esküdtszék 1982-ben az elmeállapota miatt nem találta bűnösnek.

(MTI)

Nyitókép: Byline / Source / Credit Handout / AFP

 

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

James Brady önfeláldozó hőstettére gyakran gondolok: igazi példakép azoknak, akik az áldozatkészséget nem vetik el, s a tettek szintjén is realizálják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés