Átszervezés Budapesten, Karácsonyék ismét az autósokat vennék célba

2021. szeptember 27. 9:00
Írta: Nagy Gábor
A közterületek köztisztaságának, közbiztonságának fenntartása helyett a fővárosi autósok büntetésére helyezheti a fókuszt a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság. A FÖRI-n belüli változtatásokat a szervezet vezetője, Gyurcsány Ferenc korábbi testőre, Handl Tamás eszközölte, a végső döntést Karácsony Gergely főpolgármester hozta meg. A FÖRI szerint az összevonással csupán hatékonyabbá, célravezetőbbé szeretnék tenni a közterület-felügyelői munkavégzést.

Aligha túlzás: Budapest köztisztasági és közbiztonsági állapota rég nem látott szintre süllyedt az elmúlt hónapokban. A főváros közterein, aluljáróiban ismét megjelentek a hajléktalanok, a nagyobb csomópontokat pedig agresszív bandák, a budapesti lakosokat zaklató szerhasználók lepték el. Ugyan a kerületek a rendőrség bevonásával igyekeznek javítani a helyzeten, a problémát kizárólag fővárosi szinten lehet hatékonyan kezelni.

Ezt Kerpel-Fronius Gábor momentumos főpolgármester-helyettes is beismerte egy 24.hu-nak adott nyilatkozatában, amelyben többek között a Fővárosi Közgyűlés elé kerülő Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (BKEF) újjászervezéséről értekezett. Csakhogy miközben a Karácsony Gergely-vezette Fővárosi Önkormányzat a nyilvánosság előtt igyekszik ebben az ügyben is kompetens szereplőnek beállítani magát,

addig a háttérben olyan változtatásokat eszközöl, amelyek aligha szolgálják a köztisztasági, a közbiztonsági állapot helyreállítását.

Erre utal a Mandiner birtokába jutott szervezeti és működési szabályzat-módosítás, amelyben az áll: a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságon (FÖRI) belül összeolvasztják a Közlekedésrendészeti Szolgálatot az úgynevezett Akció Szolgálattal. Utóbbit még Demszky Gábor főpolgármestersége idején hozták létre azzal a feladattal,

  • hogy ellenőrizzék a kiemelt prioritású, nagy forgalmú közterületek jogszerű használatát,
  • hogy megakadályozzák, megszakítsák, megszüntessék, valamint szankcionálják a közterületek rendjére, tisztaságára vonatkozó jogszabály által tiltott tevékenységeket,
  • s hogy a közterület-felügyelők működjenek együtt a közbiztonság, a közrend, az önkormányzati vagyon védelmében.
Összevonás a FÖRI-ben, ám az új SZMSZ még nem került fel a szervezet honlapjára

Kétséges, hogy az előbb említett feladatok miként végezhetőek el úgy a szeptember 15-én életbe lépő integrációt követően, hogy a közlekedésrendészetnek nem a köztisztaság, a közbiztonság ellenőrzése a prioritás – bár e feladatok szintén megjelennek a január 27-én hatályba lépő szervezeti és működési szabályzatban –,

  • hanem a mozgásban korlátozott személy parkolási igazolványának jogszerű használatának ellenőrzése,
  • a védett övezetekben közlekedő, várakozó járművek behajtási és várakozási hozzájárulásainak vizsgálata, a visszaélések szankcionálása,
  • a kerékbilincsek alkalmazása a korlátozott várakozási övezetben díjfizetés nélkül várakozó, illetve a közterületen szabálytalanul elhelyezett járműveken.

Egyébként az új szervezeti és működési szabályzat még nem került ki a FÖRI honlapjára, de úgy tudjuk, a változtatás 30-40 embert érint, akik ezentúl másfajta feladatot fognak végrehajtani.

Az ügyben kerestük a Fővárosi Önkormányzatot, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságot, mivel indokolják a Közlekedésrendészeti Szolgálatot összeolvasztását az Akció Szolgálattal, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Utóbbi reagált megkeresésünkre. Mint írták, „a FÖRI döntéshozó vezetői az összevonásokat és átcsoportosításokat az összlétszám sérelme nélkül 2020. évben megkezdte, amelynek egyetlen célja, hogy a közterületi jelenlétet növelje és ezáltal hatékonyabb és célravezetőbb legyen a közterület-felügyelői munkavégzés.”

A sajtóosztály jelezte, a szolgálatvezetők, szolgálatvezető-helyettesek és a szolgálattámogatók adminisztratív jellegű munkája is fontosnak mondható, de a közterületi fokozottabb jelenlét elengedhetetlen. „Az elmúlt időszak tapasztalatai és mindennemű visszajelzései alapján az adminisztrációs jellegű tevékenység a szolgálati területeken vajmi kevés, míg a közterületi megfelelőbb jelenlét és aktivitás kiemelten hiányolt – fogalmaztak válaszukban, úgy összegezve, hogy „a FÖRI döntéshozóinak állaspontja szerint a megfelelő szakmai tudással és tapasztalattal, nem az adminisztrációs területet kell erősíteni, hanem hatékonyabban kell fellépni a fiatal, felzárkózó kevesebb tapasztalattal rendelkező kollégák tanításával és ezzel is az aktív közterületi munkavégzést erősíteni.”

Karácsony Gergely döntött az összevonásról

Mivel a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság a Fővárosi Önkormányzat önálló költségvetési szervezete, annak szervezeti és működési szabályzatáról mindig az aktuális főpolgármester dönt egy személyben. Ugyan a legtöbb esetben az intézmények vezetői tesznek javaslatot a városvezetőnek – ezt a FÖRI esetében Handl Tamás, Gyurcsány Ferenc egykori testőre teheti meg –, a verdiktet jelenleg Karácsony Gergely mondja ki.

Handl Tamásnak azonban aligha kell tartania előterjesztésének várható negatív visszhangjaitól, hiszen Gy. Németh Erzsébet Humán Területek Főpolgármester-helyettesi Irodájának vezetője épp a felesége: Keszthelyi Dorottya, és ez a részleg készíti elő a fővárosi szervezetek személyzeti kérdéseit. Keszthelyi az irodavezetés mellett az angyalföldi önkormányzatnál is dolgozik DK-s képviselőként, illetve elindult az ellenzéki előválasztáson is.

Ismét az autósok kerülhetnek célkeresztbe

Míg a fővárosi közterületek közrendjének ellenőrzése, közbiztonságának fenntartása innentől kezdve a budapesti rendőrségre hárulhat – amely értelemszerűen, a meglévő feladatai mellett nem fogja tudni azt a szerepet betölteni (csekélyebb súlyú jogsértések kezelése), amit a közterület-felügyelet végzett –,

addig az Akció Szolgálat emberei most az autósok ellenőrzésével, szankcionálásával foglalkozhatnak.

Nem mellékes, a bírságolások közvetett módon bevételt termelnek a Fővárosi Önkormányzatnak, így könnyen előfordulhat, hogy Karácsonyék döntését a FÖRI bevételi irányzatának pótlása – a pandémia miatt bevezetett parkolási díjak eltörléséből eredő bevételkiesés – motiválhatta, és nem a szakmai indokok.

MTI Fotó: Füzesi Ferenc

Handl több kerékbilincselést sürgetett, kevésnek tartotta a napi 3-4 esetet

A HírTV számolt be egy évvel ezelőtt arról a felvételről, amelyen a FÖRI vezetője arról beszélt, meg kell emelni az autósok büntetésének a számát. „Ha felülmegyünk a kereten, amit kijelöltünk vonalnak, és megcsináljuk a dupláját és megcsináljuk a háromszorosát, a következő évben feljebb tudjuk emelni a szintet. Nem akarunk még annál is feljebb menni, mert felemeljük a szintet, mondjuk a duplájára, simán meg tudjuk csinálni. Tudunk venni számítógépet, tudunk venni autót, tudunk venni egy csomó mindent, ami megkönnyíti a munkánkat” – fogalmazott Gyurcsány korábbi testőre, hozzáfűzve: azért akar szigorúbb fellépést, mert kevésnek tartja a befolyó bírságot, amelyből a főváros is vastagon kap.

„Nem azt akarom ezzel mondani, hogy mindenkit meg kell bírságolni, de az, hogy egy huszonnégy óra alatt három kerékbilincset rakunk ki Budapesten és mellé rakunk két feljelentést, vagy közigbírságot, bocsánat, közigbírságot, az nálam kimeríti a nem k*va sokat dolgozunk című műszakot” – tette hozzá Handl Tamás.

Címlapkép: Karácsony Gergely főpolgármester beszél, mellette Tüttő Kata (b) és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesek (MTI/Mónus Márton) 

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

KARÁCSONY G: parlamenti VÁLASZTÁSOKIG PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR,
PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR,
PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, PR, ......
A VÉGTELENSÉGIG.
PR.:A PR azaz a Public Relations jelentése, magyarázata
Az angol Public Relations szóból eredő rövidítés. A PR azt a tevékenységet jelenti, ahol egy cég vagy szervezet meghatározza, hogyan kommunikáljon tudatosan környezetével.
Egy cég vagy szervezet profilja más és más lehet, így kommunikációját ahhoz kell alakítania. A PR tevékenységnek rengeteg meghatározása van, az egyik legismertebb szerint lényege a hírnév gondozása.

A PR tevékenységek eszközei
A PR része minden módszer, ahogy a politikus kapcsolatba lép környezetével, ami a következők lehetnek: kutatások, felmérések, online kommunikáció, közösségi média, hírlevelek, filmek, videók, konferenciák, vendéglátás, szponzorálás, kiállítások, konferenciák.

Online PR
Az online PR célja az online médialefedettség megszerzése. Lényege ugyan az, mint a hagyományos PR-é, csak éppen digitális közegben történik, tehát blogokat online publikációkat és hasonló jellegű webhelyeket céloz meg.

Mint oly sok más a digitális marketingben, az online PR is többféleképpen történhet:
Keress fel riportereket a közösségi médián: Népszerű taktika például a Twitteren kommunikálni újságírókkal, riporterekkel, és rajtuk keresztül egy pozitív kapcsolatot kialakítani azokkal a médiaorgánumokkal, amelyek médialefedettséget kínálhatnak márkád számára.
Foglalkozz politikádról írt online véleményekkel: Amikor valaki véleményt ír márkádról, vagy kínálatodról – legyen az pozitív vagy negatív –, ne hagyd szó nélkül. Válaszolj ezekre professzionális stílusban, és mutasd meg, hogy márkád logója mögött is valódi emberek állnak. Mindez emberibbé teszi személyedet a többi érdeklődő szemében, akik határozottabb bizalommal fordulnak majd hozzád problémáikkal. Ezzel azt is bizonyítod, hogy értékeled a választók visszajelzését.
Válaszolj a webhelyedre és blogodra írt hozzászólásokra: Akárcsak a véleményekre, a bejegyzések alá írt hozzászólásokra is igyekezz legjobb tudásod szerint válaszolni a felhasználóknak. Ez szintén azt mutatja majd, hogy az érdeklődők visszajelzése fontos számodra. Ugyan ez vonatkozik a közösségi bejegyzéseidre is.

Teljesen mindegy, ha Karácsonyék embereket akasztanának az utcákon - sugallva, hogy akiket felakasztottak, azok ellopták a magyarok pénzét, sőt: ellopták a jövőt,
NEKIK EZ IS TÖKÉLETESEN BELEILLENE A KÉPBE.
MINÉL KÉPTELENEBB, IRRACIONÁLISAN ESZEMENTEBB DÖNTÉSEKET HOZ Karácsony és a mögötte álló médiacsapat, annál többet szerepel a poltikai térben.
és ez a cél, valamennyi mindig megragad, még ha őrültség, akkor is.
A rejtett cél:, elérni a tudatmódosítást:
Karácsony MÁST akar, újat, talán?! JOBBAT, mert a Fideszesek már szinte mindent elloptak, és ha ez - A LOPÁS! - megszűnik:
MINDEN JÓRA, JOBBRA FORDUL, több pénz jut nekem is...
Európa legalacsonyabb rezsiárai; óriási jövedelemnövekedés; hatalmas országépítés, a magyar gazdaság-pénzügy rendszerének erősödése, a magyar hitelállomány, az ország felminősítése - ezek és minden jó: kitörlődik az agyakból - legalább arra a bizonyos napra, amikor szavazni kell.
Ezért: HAZUGSÁG-PR orrba, szájba, s...be, fülbe, minden elképzelhető módon, időben és eszközzel.
Ha Karácsony tisztességes ember lenne, el kellene fogadnunk.
De: Karácsony és a teljes bal-lib: EURÓPA LEGHATALMASABB SZUICID SZEMÉTDOMBJA.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés