Kinek és hogyan jár vissza az éves szja?

2021. szeptember 22. 12:43

Íme a kisokos arról, hogy kinek mi jár a kormány által biztosított hatalmas összegből.

2021. szeptember 22. 12:43
null

A választások előtt néhány hónappal több száz milliárd forintot ad a kormány a dolgozó szülőknek – írja az Index. Vajon kiknek jár, kell-e tenniük az adózóknak valamit. Az Index emlékeztet: Február 15-ig visszatérítik a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót – jelentette be hétfőn napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben. Ezt korábban a gazdasági növekedéshez kötötte a kormány – azaz akkor járhat, ha idén meglesz az 5,5 százalékos GDP-növekedés –, de nagyon úgy fest, hogy ezt simán megugorja idén a magyar gazdaság, foglalják össze. Szájbarágó következik. 

Kik kaphatnak jövő februárban szja-visszatérítést?

Azok, akik jogosultak a családi adókedvezményre is.

Ki jogosult családi adókedvezményre?

Azok, akik családi pótlékra jogosultak. A pontos jogosultsági körről az adóhivatal honlapján tájékozódhat, de leegyszerűsítve azoknak jár majd az szja-visszatérítés, akik „gyermeket nevelő szülők”.

Kötelező házasnak lenni?

Nem.

Hány éves korig gyerek a gyerek?

18 éves koráig. Itt egy kivétel van: a családi adókedvezmény is csak akkor jár 18 éves kor felett, ha a fiatal közoktatásban részt vesz, annak pedig jelenleg csak az OKJ-s képzések minősülnek – az egyetem vagy a főiskola nem.

Az egyszülős családokra is vonatkozik a támogatás?

Igen.

Mi a helyzet azokkal, akiknek idén születik/született meg a gyermekük, vagy éppen idén tölti be a 18. életévét? Az ő esetükben is az egész éves szja jár vissza, vagy arányosítják azt a gyermek születésének dátuma alapján?

Rájuk is vonatkozik ugye a családi adókedvezmény, így az szja-visszatérítés is. Viszont hogy ez a visszatérítés egész éves vagy arányosított lesz-e, az jelen állás szerint csak a részletszabályokból derül majd ki.

A miniszterelnök hétfőn azt is elárulta, hogy a kisvállalkozókat is érinti a kormány döntése. A katásoknál mi alapján jár a visszatérítés?

A legtöbb katás vállalkozó havi 50 ezret fizet be adóként: az ő esetükben tehát az idén befizetett 600 ezer forint negyede, azaz 150 ezer forint jár majd vissza.

Az adózóknak kell-e bármit tenniük, vagy a NAV ezt jövő február 15-ig automatikusan „intézi”, utalja?

Alapesetben az adózóknak nem kell tenniük semmit, a NAV rajta van/lesz az ügyön, és intéz mindent.

Kell majd kérvényezni a visszatérítést?

Nem, az automatikusan jár majd. Az adózó annyit „segíthet” a NAV-nak, hogy egyezteti, ellenőrzi az adatait, de elvileg nem kell aggódni, a NAV intéz mindent, adott esetben adategyeztetés céljából felkeresheti majd az adózókat is.

Mennyibe kerül mindez a költségvetésnek?

Körülbelül 600 milliárd forintba. Korábban 560 milliárdról szóltak a hírek, ehhez jöttek hozzá a katások, valamint azok az adózók, akik ekho szerint adóznak – ez tolta meg 30-40 milliárddal a teljes visszafizetendő összeget. 1,9 millió szülőt érinthet az adóvisszatérítés (Orbán Viktor mondta be hétfőn a parlamentben ezt a számot), és mivel annak van egy felső határa (adózónként 800 ezer forint), így a különböző modellezések és a matek szerint ez a 600 milliárdos összeg jött ki – egyébként ezt leosztva az 1,9 millió adózóval 316 ezer forintos átlag jön ki az szja-visszatérítésre.

Mennyi jár vissza?

Az idén befizetett szja, de annak van egy felső határa, ami 800 ezer forint. Ez utóbbi pedig úgy jött ki, hogy az éves átlagbér után nagyságrendileg ennyi szja-t kell fizetni.

Csak a ténylegesen befizetett szja jár vissza, vagy bónuszhoz jutnak azok, akik igénybe vették például a családi adókedvezményt, és így eleve kevesebb szja-t fizettek be?

Csak a befizetett adó jár vissza.

Végül talán a legfontosabb kérdés: lesz szja-visszatérítés, azaz meglesz az 5,5 százalékos gazdasági növekedés idén?

A kormány szerint lesz, írják, a magyar gazdaság simán megugorja idén az 5,5 százalékos GDP-bővülést.

Fotó: Faludi Imre

Kapcsolódó cikkek

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. szeptember 23. 19:47
Rögtön arra gondoltam, miért kell ezt az szja-t a választás előtt visszafizetni? A pénzt elrakják, aztán megbuktatják a kormányt. Az gondoltam, meg kellene osztani április előtt-utánra. Vagy havonta visszafizetni, részletekben. Aztán kitaláltam. Ha már a nép megkapta, akár balos, akár jobbos, akkor ennyivel is kevesebb marad a kasszában a mostani ellenzéknek. Persze azok egy rögtöni adóemeléssel majd visszaszedik a többszörösét. Persze, ha a nép akarja.
daermon
2021. szeptember 23. 08:33
Több fb posztban olvastam - valszeg ugyanabban az alapszervezetben tagok ;) - hogy, de ezt úgyis visszaveszik, mert be kell vallani az adóbevallásban, szóval lesz majd döbbenet annak aki elkölti... A legbátrabbak, még hozzáteszik, hogy "a sok agyhalott fideszbirka aki elkölti" Most ezen a szinten mi értelme van bárminek is? Persze én vagyok a hülye, minek olvasok fb kommenteket :(
Secnir
2021. szeptember 22. 18:52
de az ugye mindenkinek megvan, hogy a törvény, illetve a kormányhatározat még meg sem született, és úgy vitáztok róla, hogy ki mennyit kap vissza? az mindenkinek megvan, hogy a kinyilatkoztatáson kívül konkrét, érdemi információt SENKI nem mondott, vagy írt le? veritek itt a habot, meg a bilkót fölöslegesen...
szekuIa
2021. szeptember 22. 18:10
Remélem, az ellenzéki szavazók vannak annyira önérzetesek és büszkék, hogy az Szja-t jótékony célra fogják felajánlani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik